AKFYE – Akfen Yenilenebilir Enerji – Kap Haberi

Faaliyet Raporu (Konsolide)
A+ A-
Bağımsız Denetim Görüşü
Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü Görüş Türü
KPMG BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Sürekli Olumlu

YÖNETİM KURULUNUN YILLIK FAALİYET RAPORUNA İLİŞKİN
BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU
Akfen Yenilenebilir Enerji Anonim Şirketi Genel Kurulu’na
Görüş
Akfen Yenilenebilir Enerji Anonim Şirketi (“Şirket”) ile bağlı ortaklıklarının (“Grup”) 1/1/2023-31/12/2023 hesap dönemine ait tam set konsolide finansal tablolarını denetlemiş olduğumuzdan, bu hesap dönemine ilişkin yıllık faaliyet raporunu da denetlemiş bulunuyoruz.
Görüşümüze göre, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu içinde yer alan konsolide finansal bilgiler ile Yönetim Kurulunun Grup’un durumu hakkında denetlenen konsolide finansal tablolarda yer alan bilgileri kullanarak yaptığı irdelemeler, tüm önemli yönleriyle, denetlenen tam set konsolide finansal tablolarla ve bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bilgilerle tutarlıdır ve gerçeği yansıtmaktadır.
Görüşün Dayanağı
Yaptığımız bağımsız denetim, Sermaye Piyasası Kurulu (“SPK”) düzenlemeleri çerçevesinde kabul edilen ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) tarafından yayımlanan Türkiye Denetim Standartlarının bir parçası olan Bağımsız Denetim Standartlarına (“BDS”lere) uygun olarak yürütülmüştür. BDS’ler kapsamındaki sorumluluklarımız, raporumuzun Bağımsız Denetçinin Yıllık Faaliyet Raporunun Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları bölümünde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. KGK tarafından yayımlanan Bağımsız Denetçiler için Etik Kurallar (Bağımsızlık Standartları Dâhil) (“Etik Kurallar”) ile SPK mevzuatında ve ilgili diğer mevzuatta bağımsız denetimle ilgili olarak yer alan etik ilkelere uygun olarak Grup’tan bağımsız olduğumuzu beyan ederiz. Etik Kurallar ve mevzuat kapsamındaki etiğe ilişkin diğer sorumluluklar da tarafımızca yerine getirilmiştir. Bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bağımsız denetim kanıtlarının, görüşümüzün oluşturulması için yeterli ve uygun bir dayanak oluşturduğuna inanıyoruz.
Tam Set Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Denetçi Görüşümüz
Grup’un 1/1/2023-31/12/2023 hesap dönemine ilişkin tam set konsolide finansal tabloları hakkında 30 Nisan 2024 tarihli denetçi raporumuzda olumlu görüş bildirmiş bulunuyoruz.

Yönetim Kurulunun Yıllık Faaliyet Raporuna İlişkin Sorumluluğu
Grup yönetimi, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun (“TTK”) 514 ve 516 ncı maddelerine ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-14.1 No’lu “Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği” (“Tebliğ”) hükümlerine göre yıllık faaliyet raporuyla ilgili olarak aşağıdakilerden sorumludur:
a) Yıllık faaliyet raporunu bilanço gününü izleyen ilk üç ay içinde hazırlar ve genel kurula sunar.
b) Yıllık faaliyet raporunu; Grup’un o yıla ait faaliyetlerinin akışı ile her yönüyle finansal durumunu doğru, eksiksiz, dolambaçsız, gerçeğe uygun ve dürüst bir şekilde yansıtacak şekilde hazırlar. Bu raporda konsolide finansal durum, konsolide finansal tablolara göre değerlendirilir. Raporda ayrıca, Grup’un gelişmesine ve karşılaşması muhtemel risklere de açıkça işaret olunur. Bu konulara ilişkin yönetim kurulunun değerlendirmesi de raporda yer alır.
c) Faaliyet raporu ayrıca aşağıdaki hususları da içerir:
– Faaliyet yılının sona ermesinden sonra Grup’ta meydana gelen ve özel önem taşıyan olaylar,
– Grup’un araştırma ve geliştirme çalışmaları,
– Yönetim kurulu üyeleri ile üst düzey yöneticilere ödenen ücret, prim, ikramiye gibi mali menfaatler, ödenekler, yolculuk, konaklama ve temsil giderleri, ayni ve nakdî imkânlar, sigortalar ve benzeri teminatlar.
Yönetim kurulu, faaliyet raporunu hazırlarken Ticaret Bakanlığının ve ilgili kurumların yaptığı ikincil mevzuat düzenlemelerini de dikkate alır.
Bağımsız Denetçinin Yıllık Faaliyet Raporunun Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumluluğu
Amacımız, TTK hükümleri ve Tebliğ çerçevesinde yıllık faaliyet raporu içinde yer alan konsolide finansal bilgiler ile Yönetim Kurulunun Grup’un durumu hakkında denetlenen konsolide finansal tablolarda yer alan bilgileri kullanarak yaptığı irdelemelerin, Grup’un denetlenen konsolide finansal tablolarıyla ve bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bilgilerle tutarlı olup olmadığı ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığı hakkında görüş vermek ve bu görüşümüzü içeren bir rapor düzenlemektir.
Yaptığımız bağımsız denetim, BDS’lere uygun olarak yürütülmüştür. Bu standartlar, etik hükümlere uygunluk sağlanması ile bağımsız denetimin, faaliyet raporunda yer alan konsolide finansal bilgiler ve Yönetim Kurulunun Grup’un durumu hakkında denetlenen konsolide finansal tablolarda yer alan bilgileri kullanarak yaptığı irdelemelerin konsolide finansal tablolarla ve denetim sırasında elde edilen bilgilerle tutarlı olup olmadığına ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığına dair makul güvence elde etmek üzere planlanarak yürütülmesini gerektirir.
KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi
Hatice Nesrin Tuncer, SMMM
Sorumlu Denetçi
30 Nisan 2024
İstanbul, Türkiye
Özet Bilgi
Akfen Yenilenebilir Faaliyet Raporu 31.12.2023
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
İlgili Şirketler
[]
İlgili Fonlar
[]
Faaliyet Raporu
Yapılan Açıklama Düzeltme mi?
Hayır (No)
Konuya İlişkin Daha Önce Yapılan Açıklamanın Tarihi

Açıklamalar
01/01/2023 – 31/12/2023 döneminine ait faaliyet raporumuz ilişikte pdf dosya olarak verilmektedir. Faaliyet raporumuzda bulunan “Yönetim Değerlendirmesi” bölümünün özeti aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
Yönetim Değerlendirmesi
Türkiye’nin önde gelen yenilenebilir enerji üretim şirketlerinden olan Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş. (“Şirket”) 2023 yılında toplam 699 MW kurulu güce sahip 53 yenilenebilir enerji santrali ile faaliyetlerine devam etmiştir.
Şirket’in 31 Aralık 2023 itibarıyla 2023 yılı toplam konsolide net satış gelirleri 4,4 milyar TL (2022: 4,9 milyar TL), FAVÖK’ü 2,8 milyar TL (2022: 3,6 milyar TL) ve net dönem karı 4,5 milyar TL (2022 net dönem zararı: 1,6 milyar TL) olmuştur.
Şirket’in 31 Aralık 2023 sonunda toplam varlıkları 34,6 milyar TL (2022: 33,7 milyar TL) ve özkaynakları 20,4 milyar TL (2022: 15,3 milyar TL) seviyesindedir.
Şirketimiz, 2023 yılında yaklaşık 126,4 mn TL karşılığında karbon emisyon sertifika hakkı satış geliri elde etmiştir (2022: 10,6 mn TL).
Şirketimiz, aşağıdaki açıklamalarımız kapsamında 2023 yılında enerji santral portföyünün dengeli ve çeşitlendirilmiş üretim yapısı ve yüksek emre amadelik oranları sayesinde faaliyetlerinden nakit yaratımını sürdürerek 2023 yılında HES, GES ve RES portföylerinde toplam 92,1 milyon USD kredi ana para ve faiz ödemesini ilgili vade tarihlerinde gerçekleştirmiştir.
Şirketimiz’in 31.12.2023 itibarı ile net nominal banka borcu yaklaşık 72,3 milyon USD azalışla yaklaşık 265,0 milyon USD (2022: 337,3 milyon USD) seviyesine gerilemiştir. Cari yıl sonu itibarı ile nominal net banka borcu / FAVÖK oranı 2,8 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Şirket’in önümüzdeki dönemde de, hedefleri ile uyumlu bir şekilde, faaliyetlerden nakit yaratma kapasitesini sürdürmesi ve kredilerine ilişkin finansal ödemelerini mevcut ve yaratılacak iç kaynaklarıyla karşılayacağı öngörülmektedir.
Üretim
Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi büyük ölçüde uygun meteorolojik koşullara dayanmaktadır. HES’ler, GES’ler ve RES’lerde üretilen elektrik miktarı, Şirket’in kontrolü dışında değişkenlik gösterebilen hidroloji, ışınım ve rüzgar koşullarından etkilenmektedir.
2023 yılı kış mevsimi yağışları normal seviyesinin ve bir önceki yıl yağışlarının altında gerçekleşmiştir. Kış mevsimi normali (1991-2020 döneminde) 205,3 mm, 2022 yılı kış mevsimi yağışı 233,2 mm olmuş, 2023 yılı kış mevsimi yağışı ise 114,8 mm olmuştur. 2023 yılında mevsim yağışları normaline göre %44, bir önceki yıl kış mevsimi yağışlarına göre %51 azalma kaydetmiştir. Ülke genelinde son 63 yılın en düşük ikinci kış mevsimi yağışı kaydedilmiştir. Bölge bazında tüm bölgelerimiz normalleri altında yağış almış, en fazla azalma %55 ile İç Anadolu Bölgesi’nde meydana gelmiştir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde son 63, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde son 50 yılın en az yağışlı kış mevsimi gerçekleşmiştir.
Şirket’in çeyreksel toplam elektrik üretim miktarı; 2023 yılının ilk çeyreğinde 383 GWs, ikinci çeyreğinde 500 GWs, üçüncü çeyrekte 390 GWs ve dördüncü çeyrekte 386 GWs olmuştur. Böylece 2023 yılında Şirket toplam 1.660 GWs elektrik üretimi gerçekleştirmiştir. 2023 yılında üretim, bir önceki yıla göre 98 GWs azalmıştır, azalış esasen kış mevsimindeki kuraklık nedeniyle HES santrallerinden kaynaklanmıştır. Sadece 2023 yılının son çeyreğine (4Ç23) bakıldığında ise, 4Ç23 üretiminin 2022 yılının son çeyreğine göre (4Ç22) %11 seviyesinde bir artış göstermiştir. Bunu da esasen 4Ç23’ün bir önceki senenin aynı dönemine göre çok daha yağışlı geçmiş olmasına ve olumlu rüzgar koşullarına bağlamaktayız.
· HES: 2023 yılında, kış mevsiminde yaşanan aşırı kuraklık sonucunda, yağış miktarının azalması ile, hidroelektrik santral üretimleri bir önceki yıla göre %10,9 düşüş göstermiştir,
· GES: 2023’te güneş elektrik santrallerinin üretimleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla %1,6 artmıştır,
· RES: 2023’te rüzgar elektrik santrallerinin üretimleri geçtiğimiz yıla göre olumsuz olan rüzgar koşullarından ve 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem sebebiyle Osmaniye’de bulunan Sarıtepe RES ve Demirciler RES tribünlerinin güvenlik nedeniyle geçici olarak durdurulmasından etkilenerek toplam %4,1 düşüş göstermiştir.
Bunun sonucunda 2023 yılında Şirket’in toplam elektrik üretimi bir önceki yıla göre %5,6 azalışla (98 GWh azalış) 1.660 GWs olmuştur. 2023 yılında üretilen toplam elektriğin %88’i YEKDEM kapsamında (2022: %85), %12’si YEKDEM dışında (2022: %15) spot piyasada satılmıştır. YEKDEM dışında satış yapan santrallerimizin tamamı HES segmentindedir.
Özet Konsolide Gelir Tablosu
Aşağıdaki özet gelir tablosu açıklamaları TMS-29 Enflasyon Muhasebesi düzeltmeleri dahil finansallar üzerinden hazırlanmıştır. Bu kapsamda 2022 ve 2023 yılı finansalları enflasyon etkisine göre düzeltilmiş ve yapılan endekslemelerle 2023 yılı sonu itibarıyla ifade edilmiştir.
· Satış Gelirleri: 2023’de satış gelirleri, TL bazında 2022’ye göre %11,6 düşüş göstermiş ve yaklaşık 4,4 milyar TL olmuştur. Şirket’in 2023 yılı satış gelirlerine elektrik satış hasılatına ilave olarak gerçekleşen yaklaşık 126,4 mn TL karşılığında karbon emisyon sertifika hakkı satış geliri de dahildir (2022: 10,6 mn TL). Şirket’in USD bazlı konsolide satış gelirleri 2023 yılında yaklaşık 148,2 milyon USD (2022: 167,7 milyon USD) seviyesinde gerçekleşerek 2022’ye göre %11,6 düşüş göstermiştir. Satışlardaki azalışın temel sebebi yukarıda açıklandığı üzere HES ve RES üretimindeki dönemsel azalmadır. Buna ilave olarak 1 Nisan 2022 tarihinde yürürlüğe giren ve 2023 yıl sonunda devam eden Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması nedeniyle YEKDEM dışında spot piyasada satış yapan santrallerin elektrik satış fiyatının kısıtlanması, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ilgili HES santrallerin birim elektrik satış fiyatında azalmaya sebep olmuş ve bu durumun da satış gelirlerinin azalmasında ilave etkisi olmuştur.
Faaliyet Karlılığı (FAVÖK): Yukarıda açıklandığı üzere üretim ve satış gelirlerindeki azalma sonucunda Şirketin 2023 FAVÖK’ü TL bazında %22,2 düşüş göstermiş, FAVÖK marjı 8,8 puan düşüşle %64,5 olmuştur. Şirket’in USD bazlı FAVÖK’ü 2023’de yaklaşık 95,6 milyon USD (2022: 122,8 milyon USD) seviyesinde gerçekleşerek 2022’ye göre %22,2 düşüş göstermiştir. Bu durumun temel sebebi yukarıda açıklandığı üzere USD bazlı satışlardaki düşüş olmakla birlikte Şirket’in USD bazlı gelir yapısına (2023’de üretilen toplam elektriğin %93’ü USD bazlı YEKDEM kapsamında satılmıştır) karşın gider ve maliyet yapısının ağırlıklı olarak enflasyona endeksli TL bazlı olmasıdır. Bu sebeple Şirket’in TL raporlanan gelirleri USD/TL kurundaki değişimden önemli ölçüde etkilenirken, FAVÖK’ü de TL bazlı enflasyondan etkilenmektedir.
Net Dönem Karı: Şirket’in 2023 yılında net karı 4,5 milyar TL olmuştur (2022 net zarar: 1,6 milyar TL). 2022 yılındaki zararın gerekçesi enflasyon muhasebesi uygulaması kapsamında yapılmış düzeltmeler olmuştur. 2022 yılı mali tabloları enflasyon muhasebesine göre yeniden düzenlenirken özkaynak kalemleri altında sunulan yeniden değerleme fonu bu düzenlemeler gereği sıfırlanmış ve dönem net karına negatif etkide bulunmuştur. 2023 yılında üretim ve faaliyet karlılığında bir önceki yıla göre düşüşe rağmen 2023 yılı net karındaki artışta etkili olan temel faktörler (i) 2022 yılında 5,5 milyar TL olan esas faaliyetten diğer giderlerin 2023 yılında 121,4 milyon TL seviyesine gerilemesi (esasen maddi duran varlıkların gerçeğe uygun değerindeki düşüş nedeniyle), 2022 yılında yaklaşık 265,4 milyon TL olan esas faaliyetten diğer gelirlerin yaklaşık 2,1 milyar TL’ye yükselmesi (esasen maddi duran varlıkların gerçeğe uygun değerindeki artış nedeniyle) ve (ii) Şirket’in 2022 yılında 491,1 milyon TL seviyesindeki ertelenmiş vergi gelirlerinin 2023’te 1,2 milyar TL seviyesine çıkmış olması olarak özetlenebilir.

Bu Haberi Kap Sitesinde Görüntülemek İçin : https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1280043

Yorum yapın