SKBNK – Şekerbank – Kap Haberi

Finansal Rapor
A+ A-
Bağımsız Denetim Görüşü
Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü Görüş Türü
DRT BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Sürekli Şartlı

BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU
Şekerbank T.A.Ş. Genel Kurulu’na
A) Finansal Tabloların Bağımsız Denetimi
1) Sınırlı Olumlu Görüş
Şekerbank T.A.Ş.’nin (“Banka”) 31 Aralık 2023 tarihli konsolide olmayan bilançosu ile aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait; konsolide olmayan gelir tablosu, özkaynaklarda muhasebeleştirilen gelir gider kalemlerine ilişkin konsolide olmayan tablo, konsolide olmayan özkaynak değişim tablosu ve konsolide olmayan nakit akış tablosu ile önemli muhasebe politikalarının özeti de dahil olmak üzere konsolide olmayan finansal tablo dipnotlarından oluşan konsolide olmayan finansal tablolarını denetlemiş bulunuyoruz.
Görüşümüze göre, Sınırlı Olumlu Görüşün Dayanağı bölümünde belirtilen konuların etkileri hariç olmak üzere, ilişikteki konsolide olmayan finansal tablolar, Banka’nın 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla konsolide olmayan finansal durumunu ve aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal performansını ve nakit akışlarını, 1 Kasım 2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bankaların Muhasebe Uygulamalarına ve Belgelerin Saklanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından bankaların hesap ve kayıt düzenine ilişkin yayımlanan diğer düzenlemeler ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) genelge ve açıklamaları ve bunlar ile düzenlenmeyen konularda Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) hükümlerini içeren; “BDDK Muhasebe ve Finansal Raporlama Mevzuatı”na uygun olarak tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun bir biçimde sunmaktadır.
2) Sınırlı Olumlu Görüşün Dayanağı
Beşinci Bölüm 2.9.d.1 numaralı dipnotta belirtildiği üzere, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla hazırlanan ilişikteki konsolide olmayan finansal tablolar, BDDK Muhasebe ve Finansal Raporlama Mevzuatı hükümleri dışında, Banka yönetimi tarafından ekonomide ve piyasalarda meydana gelebilecek olumsuz gelişmelerin olası etkileri nedeniyle 1,150,000 bin TL cari dönemde ve 1,750,000 bin TL geçmiş dönemlerde gider yazılan toplam 2,900,000 bin TL tutarındaki serbest karşılığı ve söz konusu karşılık üzerinden 432,500 bin TL tutarındaki kısmı cari dönemde ve 437,500 Bin TL tutarındaki kısmı geçmiş dönemlerde ayrılan toplam 870,000 bin TL tutarındaki ertelenmiş vergi varlığını içermektedir. 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla, eğer ilgili serbest karşılık ayrılmamış olsaydı, diğer karşılıklar 2,900,000 bin TL ve ertelenmiş vergi varlığı 870,000 bin TL daha az, geçmiş yıllar karları 1,312,500 bin TL daha fazla ve dönem net karı 717,500 bin TL daha fazla olacaktı.
Yaptığımız bağımsız denetim, BDDK tarafından 2 Nisan 2015 tarihli 29314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bankaların Bağımsız Denetimi Hakkında Yönetmelik” ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan Türkiye Denetim Standartları’nın bir parçası olan Bağımsız Denetim Standartları’na (BDS’lere) uygun olarak yürütülmüştür. Bu Standartlar kapsamındaki sorumluluklarımız, raporumuzun Bağımsız Denetçinin Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları bölümünde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. KGK tarafından yayımlanan Bağımsız Denetçiler için Etik Kurallar (Etik Kurallar) ile finansal tabloların bağımsız denetimiyle ilgili mevzuatta yer alan etik hükümlere uygun olarak Banka’dan bağımsız olduğumuzu beyan ederiz. Etik Kurallar ve mevzuat kapsamındaki etiğe ilişkin diğer sorumluluklar da tarafımızca yerine getirilmiştir. Bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bağımsız denetim kanıtlarının, görüşümüzün oluşturulması için yeterli ve uygun bir dayanak oluşturduğuna inanıyoruz
3) Kilit Denetim Konuları
Kilit denetim konuları, mesleki muhakememize göre cari döneme ait konsolide olmayan finansal tabloların bağımsız denetiminde en çok önem arz eden konulardır. Kilit denetim konuları, bir bütün olarak finansal tabloların bağımsız denetimi çerçevesinde ve finansal tablolara ilişkin görüşümüzün oluşturulmasında ele alınmış olup, bu konular hakkında ayrı bir görüş bildirmiyoruz. Tarafımızca; Sınırlı Olumlu Görüş Dayanağı bölümünde açıklanan konuya ilave olarak aşağıda açıklanan konular kilit denetim konuları olarak belirlenmiş ve raporumuzda bildirilmiştir.
Kilit Denetim Konusu
Denetimde bu konu nasıl ele alındı
Kredilere ilişkin TFRS 9 Finansal Araçlar Standardı (“TFRS 9”) çerçevesinde belirlenen değer düşüklüğü
Kredilere ilişkin değer düşüklüğü yönetim için önemli bir yargı alanıdır. Banka’nın 31 Aralık 2023 tarihli konsolide olmayan finansal tablolarında aktifte %52 paya sahip olan krediler toplam 42,568,781 bin TL’dir ve buna istinaden ayrılmış olan toplam 1,389,484 bin TL karşılık bulunmaktadır.
Banka, itfa edilmiş maliyetiyle ölçülen kredilere ilişkin değer düşüklüğü karşılıklarını 22 Haziran 2016 tarih ve 29750 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olan “Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ve TFRS 9 hükümlerine uygun olarak muhasebeleştirmektedir.
Üçüncü Bölüm VIII no’lu muhasebe politikasında detaylı açıklanan BDDK’nın ilgili mevzuatı çerçevesinde ayrılan kredi karşılıkları ayırma yöntemi, TFRS 9’un uygulanmaya başlanması ile beklenen kredi zararları modeli uygulanarak değiştirilmiştir. Beklenen kredi zararları tahmini tarafsız, olasılıklara göre ağırlıklandırılmış ve geçmiş olaylar, mevcut şartlar ve gelecekteki ekonomik şartlara ilişkin tahminler hakkında desteklenebilir bilgiler içermelidir.
Banka, kredi değer düşüklüğü tutarının hesaplanması sırasında önemli yargı, yorum ve varsayımlar kullanarak kararlar alır. Bu yargı, yorum ve varsayımlar, kredilerdeki beklenen kredi zararlarını ölçmek için uygulanan finansal modellerin geliştirilmesinde kilit öneme sahiptir.
TFRS 9’da belirtilen gereklilikleri yerine getirmeme durumu Banka için muhtemel bir risk oluşturmaktadır. Söz konusu risk, değer düşüklüğüne uğrayan kredilerin tespit edilememesi ve ilgili kredi ve alacaklara ilişkin makul değer düşüklüğü karşılığı ayrılmamasıdır. Dolayısıyla, söz konusu krediler ve alacaklara ilişkin değer düşüklüğü kilit denetim konusu olarak değerlendirilmektedir.
Finansal tablolardaki krediler ve alacaklar için ayrılan karşılıklara ilişkin bilgiler Bölüm 5 Dipnot I.5 numaralı dipnotta açıklanmıştır.
Denetim çalışmalarımızın bir parçası olarak aşağıdaki prosedürler gerçekleştirilmiştir:
Kredilerin sınıflandırılması ile değer düşüklüğüne uğradığının tespiti ve değer düşüklüğü hesaplamalarına ilişkin Banka’nın uyguladığı kilit kontrollerin tasarımı ve uygulanması ile faaliyet etkinliği değerlendirilerek test edilmiştir. Bu çalışmalarımıza bilgi sistemleri uzmanlarımız da katılmıştır.
Örneklem finansal araçlar için, yönetimin muhasebe politikasını ve finansal aracın sınıflandırmasını değerlendirmek için ilgili sözleşme şartları değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir.
Kredilerin değer düşüklüğüne uğrayıp uğramadığının tespiti ve alacağın değer düşüklüğü karşılığının zamanında ve standarda uygun olarak tesis edilip edilmediğini saptamak için kredi ve alacaklardan seçtiğimiz örnekleri denetim testlerine tabi tutarak kredi inceleme çalışmaları yapılmıştır.
Girdilerin ve varsayımların makul olup olmadığını, varsayımlar arasındaki ilişkiyi ve varsayımların birbirine bağlı ve içlerinde tutarlı olup olmadığını, piyasa bilgileri ve tahsisatların tüm muhasebe tahminleri dahil olmak üzere diğer varsayımlarla birlikte toplu olarak değerlendirildiğinde makul görünüp görünmediğini dikkate alarak beklenen kredi zararı hesaplamasının her aşaması için yönetim tarafından kullanılan ilgili girdiler ve varsayımlar test edilmiştir.
Önemli parametrelerin tamlığını ve doğruluğunu görebilmek için geçmiş zarar verileri test edilmiştir.
Modelin, kredi riski özelliklerini paylaşan uygun varlık gruplarına uygulanıp uygulanmadığını ve tarihsel zarar oranlarının, varlıkların maruz kalma dönemlerinde var olabilecekleri temsil eden ekonomik şartlar altında gerçekleştiği test edilmiştir.
Modelin uygulanmasını sağlayan ilgili girdileri ve beklenen kredi zararı hesaplamasının her aşamasının matematiksel bütünlüğü test edilmiştir.
Banka yönetimi ile yapılan görüşmeler çerçevesinde değer düşüklüğü hesaplamalarına dayanak oluşturan temel varsayım ve tüm diğer yargıların makul olup olmadığı değerlendirilmiştir.
Banka’nın uygulaması gereği bireysel olarak değerlendirilen kredilere ilişkin ayrılan karşılıkların makul olup olmadığını varsayım ve tahminler ile beraber desteklenebilir veriler ile kontrol edilmiş ve Banka yönetimi ile yapılan görüşmeler çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Model ve varsayımlarla ilgili tüm çalışmalara uzmanlarımız dahil edilmiştir.
Banka’nın finansal tablolarında, krediler ve alacaklara ve ilgili değer düşüklüğüne ilişkin TFRS 9 çerçevesinde yer alan dipnotları kontrol edilmiştir.
Bilgi teknolojileri denetimi
Banka, operasyonlarının sürekliliği ve finansal operasyonları için Bilgi teknolojileri altyapısına bağımlıdır ve Banka ile iştiraklerde teknoloji destekli hizmetlere olan talep hızla artmaktadır. Elektronik veri işlemesinin güvenilirliği ve sürekliliği üzerindeki kontroller, bilgi sistemleri iç kontroller denetiminin kapsamındadır. Banka’nın bilgi sistemlerine bağımlı olması ile erişim haklarına, sistemlerin sürekliliğinin, elektronik verilerin mahremiyetinin ve bütünlüğünün sağlanmasına ilişkin kontroller kritik önem taşımakta ve risk bazlı denetim planında bu önceliklere göre kapsam oluşturulmakta ve ilgili kapsama göre denetim uygulanmaktadır.
Bilgi teknolojileri denetim çalışmalarımız kapsamında gerçekleştirilen prosedürler:
· Banka’nın bilgi sistemleri üzerindeki kontrolleri tarafımızca tespit edilmiş, anlaşılmış ve test edilmiştir.
· Verilerin oluşumu, iletimi ve saklanması süreçlerinde rol alan tüm bilgi sistemleri katmanlarını (uygulamalar, veri tabanları, işletim sistemleri ve ağ seviyeleri) içermektedir. Test ettiğimiz bilgi sistemleri kontrolleri genel olarak aşağıda sıralanan alanlarda kategorize edilmektedir:
? Erişim Güvenliği
? Değişiklik Yönetimi
? Veri Merkezi ve Ağ Operasyonları
· Yüksek riskli kontrol alanları olarak, finansal verilere yetkisiz erişimlerin engellenmesi ve önlenmesine ilişkin veri tabanı seviyesindeki denetim izlerinin oluşturulması ve izlenmesi ile değişiklik yönetimi kontrol aktiviteleri belirlenmiştir.
· Finansal verilere doğrudan veya dolaylı olarak etkisi olan tüm uygulamalar için denetim izlerinin yönetimi ve erişim yönetimine ilişkin kontroller test edilmiştir.
· Finansal verilerin oluşum sürecinin temelini anlamak ve değişiklik ve erişimlerin tespiti amacıyla otomatik kontroller ve entegrasyon kontrolleri test edilmiştir.
· Bununla birlikte, kontrollere girdi sağlayan ve BT bileşenleri tarafından üretilen raporların tamlık ve doğruluğuna ilişkin testler gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca, kapsamda yer alan uygulamaların veri tabanı, ağ ve işletim sistemi seviyelerine ilişkin kontroller test edilmiştir.
4) Diğer Husus
Banka’nın 31 Aralık 2022 tarihinde sona eren hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal tablolarının bağımsız denetimi başka bir bağımsız denetçi tarafından gerçekleştirilmiş olup 28 Şubat 2023 tarihli bağımsız denetçi raporunda sınırlı olumlu görüş bildirilmiştir.
5) Yönetimin ve Üst Yönetimden Sorumlu Olanların Finansal Tablolara İlişkin Sorumlulukları
Banka yönetimi; finansal tabloların BDDK Muhasebe ve Finansal Raporlama Mevzuatı’na uygun olarak hazırlanmasından, gerçeğe uygun bir biçimde sunumundan ve hata veya hile kaynaklı önemli yanlışlık içermeyecek şekilde hazırlanması için gerekli gördüğü iç kontrolden sorumludur.
Finansal tabloları hazırlarken yönetim; Banka’nın sürekliliğini devam ettirme kabiliyetinin değerlendirilmesinden, gerektiğinde süreklilikle ilgili hususları açıklamaktan ve Banka’yı tasfiye etme ya da ticari faaliyeti sona erdirme niyeti ya da mecburiyeti bulunmadığı sürece işletmenin sürekliliği esasını kullanmaktan sorumludur.
Üst yönetimden sorumlu olanlar, Banka’nın finansal raporlama sürecinin gözetiminden sorumludur.
6) Bağımsız Denetçinin Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları
Bir bağımsız denetimde, biz bağımsız denetçilerin sorumlulukları şunlardır:
Amacımız, bir bütün olarak finansal tabloların hata veya hile kaynaklı önemli yanlışlık içerip içermediğine ilişkin makul güvence elde etmek ve görüşümüzü içeren bir bağımsız denetçi raporu düzenlemektir. BDDK tarafından 2 Nisan 2015 tarihli 29314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bankaların Bağımsız Denetimi Hakkında Yönetmelik” ve BDS’lere uygun olarak yürütülen bir bağımsız denetim sonucunda verilen makul güvence; yüksek bir güvence seviyesidir ancak, var olan önemli bir yanlışlığın her zaman tespit edileceğini garanti etmez. Yanlışlıklar hata veya hile kaynaklı olabilir. Yanlışlıkların, tek başına veya toplu olarak, finansal tablo kullanıcılarının bu tablolara istinaden alacakları ekonomik kararları etkilemesi makul ölçüde bekleniyorsa bu yanlışlıklar önemli olarak kabul edilir.
BDDK tarafından 2 Nisan 2015 tarihli 29314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bankaların Bağımsız Denetimi Hakkında Yönetmelik” ve BDS’lere uygun olarak yürütülen bir bağımsız denetimin gereği olarak, bağımsız denetim boyunca mesleki muhakememizi kullanmakta ve mesleki şüpheciliğimizi sürdürmekteyiz. Tarafımızca ayrıca:
· Finansal tablolardaki hata veya hile kaynaklı “önemli yanlışlık” riskleri belirlenmekte ve değerlendirilmekte; bu risklere karşılık veren denetim prosedürleri tasarlanmakta ve uygulanmakta ve görüşümüze dayanak teşkil edecek yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilmektedir. (Hile; muvazaa, sahtekarlık, kasıtlı ihmal, gerçeğe aykırı beyan veya iç kontrol ihlali fiillerini içerebildiğinden, hile kaynaklı önemli bir yanlışlığı tespit edememe riski, hata kaynaklı önemli bir yanlışlığı tespit edememe riskinden yüksektir.)
· Banka’nın iç kontrolünün etkinliğine ilişkin bir görüş bildirmek amacıyla değil ama duruma uygun denetim prosedürlerini tasarlamak amacıyla denetimle ilgili iç kontrol değerlendirilmektedir.
· Yönetim tarafından kullanılan muhasebe politikalarının uygunluğu ile yapılan muhasebe tahminlerinin ve ilgili açıklamaların makul olup olmadığı değerlendirilmektedir.
· Elde edilen denetim kanıtlarına dayanarak, Banka’nın sürekliliğini devam ettirme kabiliyetine ilişkin ciddi şüphe oluşturabilecek olay veya şartlarla ilgili önemli bir belirsizliğin mevcut olup olmadığı hakkında ve yönetimin işletmenin sürekliliği esasını kullanmasının uygunluğu hakkında sonuca varılmaktadır. Önemli bir belirsizliğin mevcut olduğu sonucuna varmamız halinde, raporumuzda, finansal tablolardaki ilgili açıklamalara dikkat çekmemiz ya da bu açıklamaların yetersiz olması durumunda olumlu görüş dışında bir görüş vermemiz gerekmektedir. Vardığımız sonuçlar, bağımsız denetçi raporu tarihine kadar elde edilen denetim kanıtlarına dayanmaktadır. Bununla birlikte, gelecekteki olay veya şartlar Banka’nın sürekliliğini sona erdirebilir.
· Finansal tabloların, açıklamalar dahil olmak üzere, genel sunumu, yapısı ve içeriği ile bu tabloların, temelini oluşturan işlem ve olayları gerçeğe uygun sunumu sağlayacak şekilde yansıtıp yansıtmadığı değerlendirilmektedir.
Diğer hususların yanı sıra, denetim sırasında tespit ettiğimiz önemli iç kontrol eksiklikleri dahil olmak üzere, bağımsız denetimin planlanan kapsamı ve zamanlaması ile önemli denetim bulgularını üst yönetimden sorumlu olanlara bildirmekteyiz.
Bağımsızlığa ilişkin etik hükümlere uygunluk sağladığımızı üst yönetimden sorumlu olanlara bildirmiş bulunmaktayız. Ayrıca bağımsızlık üzerinde etkisi olduğu düşünülebilecek tüm ilişkiler ve diğer hususları ve -varsa- ilgili önlemleri üst yönetimden sorumlu olanlara iletmiş bulunmaktayız.
Üst yönetimden sorumlu olanlara bildirilen konular arasından, cari döneme ait finansal tabloların bağımsız denetiminde en çok önem arz eden konuları yani kilit denetim konularını belirlemekteyiz. Mevzuatın konunun kamuya açıklanmasına izin vermediği durumlarda veya konuyu kamuya açıklamanın doğuracağı olumsuz sonuçların, kamuya açıklamanın doğuracağı kamu yararını aşacağının makul şekilde beklendiği oldukça istisnai durumlarda, ilgili hususun bağımsız denetçi raporumuzda bildirilmemesine karar verebiliriz.
B) Mevzuattan Kaynaklanan Diğer Yükümlülüklere İlişkin Rapor
TTK’nın 402’nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca; Banka’nın 1 Ocak ? 31 Aralık 2023 hesap döneminde defter tutma düzeninin, finansal tablolarının, TTK ile Banka esas sözleşmesinin finansal raporlamaya ilişkin hükümlerine uygun olmadığına dair önemli bir hususa rastlanmamıştır.
TTK’nın 402’nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca; Yönetim Kurulu tarafımıza denetim kapsamında istenen açıklamaları yapmış ve talep edilen belgeleri vermiştir.
Bu bağımsız denetimi yürütüp sonuçlandıran sorumlu denetçi Mehmet Erol’dur.
DRT BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.
Member of DELOITTE TOUCHE TOHMATSU LIMITED
Mehmet Erol, SMMM
Sorumlu Denetçi
İstanbul, 16 Şubat 2024
Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide Olmayan
Dipnot Referansı
Cari Dönem
31.12.2023

Önceki Dönem
31.12.2022

TP
YP
Toplam
TP
YP
Toplam
kap-fr_StatementOfFinancialPositionTFRSNineImpairementModelAppliedLineItems|
Bilanço (Finansal Durum Tablosu) (TFRS 9’a Göre Karşılık Ayrılmış)
ifrs-full_AssetsAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
VARLIKLAR
kap-fr_FinancialAssetsExcludingFinancialAssetsAtAmortisedCost|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
FİNANSAL VARLIKLAR (Net)
7.973.404
11.550.327
19.523.731
1.757.600
10.146.684
11.904.284
ifrs-full_CashAndCashEquivalents|
Nakit ve Nakit Benzerleri
7.872.628
11.324.388
19.197.016
1.602.317
10.016.514
11.618.831
kap-fr_CashAndCashBalancesAtCentralBanks|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Nakit Değerler ve Merkez Bankası
(1)
2.104.358
9.697.111
11.801.469
1.525.250
8.924.161
10.449.411
kap-fr_Banks|
Bankalar
(3)
892
1.636.233
1.637.125
338
1.102.149
1.102.487
kap-fr_ReceivablesFromMoneyMarkets|
Para Piyasalarından Alacaklar
5.773.661
0
5.773.661
78.603
0
78.603
kap-fr_AllowanceForExpectedCreditLossesForCashAndCashEquivalents|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Beklenen Zarar Karşılıkları ( – )
-6.283
-8.956
-15.239
-1.874
-9.796
-11.670
ifrs-full_FinancialAssetsAtFairValueThroughProfitOrLoss|
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Kâr Zarara Yansıtılan Finansal Varlıklar
(2)
52.844
189.653
242.497
11.515
109.492
121.007
kap-fr_PublicSectorDebtSecuritiesAtFairValueThroughProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Devlet Borçlanma Senetleri
52.192
25.594
77.786
11.515
26.281
37.796
kap-fr_EquityInstrumentsAtFairValueThroughProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Sermayede Payı Temsil Eden Menkul Değerler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_OtherFinancialAssetsAtFairValueThroughProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Finansal Varlıklar
652
164.059
164.711
0
83.211
83.211
ifrs-full_FinancialAssetsAtFairValueThroughOtherComprehensiveIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Diğer Kapsamlı Gelire Yansıtılan Finansal Varlıklar
(4)
18.967
0
18.967
120.205
0
120.205
kap-fr_PublicSectorDebtSecuritiesAtFairValueThroughOtherComprehensiveIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Devlet Borçlanma Senetleri
0
0
0
106.677
0
106.677
kap-fr_EquityInstrumentsAtFairValueThroughOtherComprehensiveIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Sermayede Payı Temsil Eden Menkul Değerler
18.967
0
18.967
13.528
0
13.528
kap-fr_OtherFinancialAssetsAtFairValueThroughOtherComprehensiveIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Finansal Varlıklar
0
0
0
0
0
0
ifrs-full_DerivativeFinancialAssets|
Türev Finansal Varlıklar
(2),(11)
28.965
36.286
65.251
23.563
20.678
44.241
kap-fr_DerivativeFinancialAssetsAtFairValueThroughProfitOrLoss|
Türev Finansal Varlıkların Gerçeğe Uygun Değer Farkı Kar Zarara Yansıtılan Kısmı
28.965
36.286
65.251
23.563
20.678
44.241
kap-fr_DerivativeFinancialAssetsAtFairValueThroughOtherComprehensiveIncome|
Türev Finansal Varlıkların Gerçeğe Uygun Değer Farkı Diğer Kapsamlı Gelire Yansıtılan Kısmı
0
0
0
0
0
0
ifrs-full_FinancialAssetsAtAmortisedCost|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
İTFA EDİLMİŞ MALİYETİ İLE ÖLÇÜLEN FİNANSAL VARLIKLAR (Net)
33.272.496
19.934.726
53.207.222
29.144.577
16.600.818
45.745.395
kap-fr_Loans|
Krediler
(5)
27.176.874
15.391.907
42.568.781
22.241.750
13.529.236
35.770.986
kap-fr_ReceivablesFromLeasingTransactions|
Kiralama İşlemlerinden Alacaklar
(10)
0
0
0
0
0
0
kap-fr_FactoringReceivables|
Faktoring Alacakları
0
0
0
0
0
0
kap-fr_FinancialAssetsMeasuredAtAmortisedCost|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İtfa Edilmiş Maliyeti ile Ölçülen Diğer Finansal Varlıklar
(6)
7.349.932
4.791.015
12.140.947
8.351.714
3.233.175
11.584.889
kap-fr_PublicSectorDebtSecuritiesMeasuredAtAmortisedCost|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Devlet Borçlanma Senetleri
7.263.429
4.013.357
11.276.786
5.734.836
2.545.390
8.280.226
kap-fr_OtherFinancialAssetsMeasuredAtAmortisedCost|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Finansal Varlıklar
86.503
777.658
864.161
2.616.878
687.785
3.304.663
kap-fr_AllowanceForExpectedCreditLosses|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Beklenen Zarar Karşılıkları (-)
-1.254.310
-248.196
-1.502.506
-1.448.887
-161.593
-1.610.480
kap-fr_NonCurrentAssetsClassifiedAsHeldForSaleAndDiscontinuedOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
SATIŞ AMAÇLI ELDE TUTULAN VE DURDURULAN FAALİYETLERE İLİŞKİN DURAN VARLIKLAR (Net)
(16)
331.998
0
331.998
388.728
0
388.728
kap-fr_NonCurrentAssetsClassifiedAsHeldForSale|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Satış Amaçlı
331.998
0
331.998
388.728
0
388.728
kap-fr_NonCurrentAssetsFromDiscontinuedOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Durdurulan Faaliyetlere İlişkin
0
0
0
0
0
0
ifrs-full_InvestmentsInSubsidiariesJointVenturesAndAssociates|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
ORTAKLIK YATIRIMLARI
1.139.045
7.083
1.146.128
966.945
7.083
974.028
ifrs-full_InvestmentsInAssociates|http://www.mkk.com.tr/2015/role/tersenetLabel
İştirakler (Net)
(7)
4.140
0
4.140
4.140
0
4.140
kap-fr_AssociatesAccountedforUsingEquityMethod|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Özkaynak Yöntemine Göre Değerlenenler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_UnconsolidatedAssociatesAccountedForUsingEquityMethod|
Konsolide Edilmeyenler
4.140
0
4.140
4.140
0
4.140
ifrs-full_InvestmentsInSubsidiaries|http://www.mkk.com.tr/2015/role/tersenetLabel
Bağlı Ortaklıklar (Net)
(8)
1.134.905
7.083
1.141.988
962.805
7.083
969.888
kap-fr_UnconsolidatedFinancialSubsidiaries|
Konsolide Edilmeyen Mali Ortaklıklar
1.134.905
7.083
1.141.988
962.805
7.083
969.888
kap-fr_UnconsolidatedNonfinancialSubsidiaries|
Konsolide Edilmeyen Mali Olmayan Ortaklıklar
0
0
0
0
0
0
kap-fr_JointlyControledPartnershipsJointVentures|http://www.mkk.com.tr/2015/role/tersenetLabel
Birlikte Kontrol Edilen Ortaklıklar (İş Ortaklıkları) (Net)
(9)
0
0
0
0
0
0
kap-fr_JointlyControlledPartnershipsAccountedforUsingEquityMethod|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Özkaynak Yöntemine Göre Değerlenenler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_UnconsolidatedJointlyControlledPartnerships|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Konsolide Edilmeyenler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_TangibleAssets|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
MADDİ DURAN VARLIKLAR (Net)
(12)
2.697.528
0
2.697.528
1.708.560
0
1.708.560
ifrs-full_IntangibleAssetsAndGoodwill|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR (Net)
(13)
150.690
0
150.690
140.114
0
140.114
ifrs-full_Goodwill|
Şerefiye
0
0
0
0
0
0
ifrs-full_IntangibleAssetsOtherThanGoodwill|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer
150.690
0
150.690
140.114
0
140.114
ifrs-full_InvestmentProperty|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLER (Net)
(14)
0
0
0
0
0
ifrs-full_CurrentTaxAssets|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
CARİ VERGİ VARLIĞI
0
0
0
0
0
0
ifrs-full_DeferredTaxAssets|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞI
(15)
1.388.740
0
1.388.740
651.090
0
651.090
ifrs-full_OtherAssets|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
DİĞER AKTİFLER (Net)
(17)
2.756.826
164.712
2.921.538
1.583.783
148.192
1.731.975
ifrs-full_Assets|http://www.mkk.com.tr/2015/role/terseTotalLabel
VARLIKLAR TOPLAMI
49.710.727
31.656.848
81.367.575
36.341.397
26.902.777
63.244.174
ifrs-full_EquityAndLiabilitiesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/capslockLabel
YÜKÜMLÜLÜKLER
kap-fr_Deposits|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
MEVDUAT
(1)
27.686.995
25.241.854
52.928.849
23.153.275
23.620.216
46.773.491
ifrs-full_LoansReceived|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
ALINAN KREDİLER
(3)
0
6.226.330
6.226.330
4.547
3.749.750
3.754.297
kap-fr_MoneyMarketFunds|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
PARA PİYASALARINA BORÇLAR
(4)
3.176.898
1.630.447
4.807.345
1.169.643
0
1.169.643
kap-fr_MarketableSecuritiesIssued|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
İHRAÇ EDİLEN MENKUL KIYMETLER (Net)
(5)
0
0
0
0
0
0
kap-fr_BillsIssued|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Bonolar
0
0
0
0
0
0
kap-fr_AssetBackedSecuritiesIssued|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler
0
0
0
0
0
0
ifrs-full_BondsIssued|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Tahviller
0
0
0
0
0
0
kap-fr_Funds|
FONLAR
0
0
0
0
0
0
kap-fr_BorrowerFunds|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Müstakrizlerin Fonları
0
0
0
0
0
0
kap-fr_OtherFunds|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer
0
0
0
0
0
0
kap-fr_FinancialLiabilitieAtFairValueThroughProfitOrLoss|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
GERÇEĞE UYGUN DEĞER FARKI KAR ZARARA YANSITILAN FİNANSAL YÜKÜMLÜLÜKLER
0
0
0
0
0
0
kap-fr_DerivativeFinancialLiabilities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
TÜREV FİNANSAL YÜKÜMLÜLÜKLER
(2),(8)
34.263
64.445
98.708
23.563
85.258
108.821
kap-fr_DerivativeFinancialLiabilitiesAtFairValueThroughProfitOrLoss|
Türev Finansal Yükümlülüklerin Gerçeğe Uygun Değer Farkı Kar Zarara Yansıtılan Kısmı
34.263
64.445
98.708
23.563
85.258
108.821
kap-fr_DerivativeFinancialLiabilitiesAtFairValueThroughOtherComprehensiveIncome|
Türev Finansal Yükümlülüklerin Gerçeğe Uygun Değer Farkı Diğer Kapsamlı Gelire Yansıtılan Kısmı
0
0
0
0
0
0
kap-fr_FactoringPayables|http://www.mkk.com.tr/2015/role/capslockLabel
FAKTORİNG YÜKÜMLÜLÜKLERİ
0
0
0
0
0
0
kap-fr_LeasePayables|http://www.mkk.com.tr/2015/role/tersenetLabel
KİRALAMA İŞLEMLERİNDEN YÜKÜMLÜLÜKLER (Net)
(7)
578.543
184
578.727
447.509
113
447.622
ifrs-full_Provisions|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
KARŞILIKLAR
(9)
3.643.200
7.770
3.650.970
2.653.890
25.788
2.679.678
kap-fr_ProvisionForRestructuring|
Yeniden Yapılanma Karşılığı
0
0
0
0
0
0
kap-fr_ReservesForEmployeeBenefits|
Çalışan Hakları Karşılığı
383.334
0
383.334
331.906
0
331.906
kap-fr_InsuranceTechnicalReserves|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Sigorta Teknik Karşılıkları (Net)
0
0
0
0
0
0
ifrs-full_OtherProvisions|
Diğer Karşılıklar
3.259.866
7.770
3.267.636
2.321.984
25.788
2.347.772
ifrs-full_CurrentTaxLiabilities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
CARİ VERGİ BORCU
(10)
459.512
0
459.512
166.288
0
166.288
ifrs-full_DeferredTaxLiabilities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
ERTELENMİŞ VERGİ BORCU
(10)
0
0
0
0
0
0
kap-fr_LiabilitiesRelatedToAssetsHeldForSaleAndDiscontinuedOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
SATIŞ AMAÇLI ELDE TUTULAN VE DURDURULAN FAALİYETLERE İLİŞKİN DURAN VARLIK BORÇLARI (Net)
(11)
0
0
0
0
0
0
kap-fr_LiabilitiesRelatedToAssetsHeldForSale|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Satış Amaçlı
0
0
0
0
0
0
kap-fr_LiabilitiesRelatedToDiscontinuedOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Durdurulan Faaliyetlere İlişkin
0
0
0
0
0
0
kap-fr_SubordinatedDebt|http://www.mkk.com.tr/2015/role/capslockLabel
SERMAYE BENZERİ BORÇLANMA ARAÇLARI
(12)
456.052
2.517.044
2.973.096
452.621
1.598.776
2.051.397
kap-fr_SubordinatedLoans|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Krediler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_SubordinatedOtherDebtInstruments|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Borçlanma Araçları
456.052
2.517.044
2.973.096
452.621
1.598.776
2.051.397
ifrs-full_OtherLiabilities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER
(6)
1.855.325
184.890
2.040.215
1.236.868
160.975
1.397.843
ifrs-full_Equity|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
ÖZKAYNAKLAR
(13)
7.603.823
0
7.603.823
4.695.094
0
4.695.094
ifrs-full_IssuedCapital|
Ödenmiş Sermaye
1.860.000
0
1.860.000
1.860.000
0
1.860.000
kap-fr_CapitalReserves|
Sermaye Yedekleri
-26.253
0
-26.253
-9.044
0
-9.044
ifrs-full_SharePremium|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Hisse Senedi İhraç Primleri
909
0
909
909
0
909
kap-fr_ShareCancellationProfits|
Hisse Senedi İptal Karları
0
0
0
0
0
0
kap-fr_OtherCapitalReserves|
Diğer Sermaye Yedekleri
-27.162
0
-27.162
-9.953
0
-9.953
kap-fr_OtherAccumulatedComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kâr veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler
964.428
0
964.428
382.756
0
382.756
kap-fr_OtherAccumulatedComprehensiveIncomeThatWillBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kâr veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler
0
0
0
-3.701
0
-3.701
kap-fr_ProfitReserves|
Kar Yedekleri
2.360.327
0
2.360.327
965.369
0
965.369
kap-fr_LegalReserves|
Yasal Yedekler
224.330
0
224.330
130.798
0
130.798
kap-fr_StatutoryReserves|
Statü Yedekleri
0
0
0
0
0
0
kap-fr_ExtraordinaryReserves|
Olağanüstü Yedekler
1.976.597
0
1.976.597
701.056
0
701.056
kap-fr_OtherProfitReserves|
Diğer Kar Yedekleri
159.400
159.400
133.515
0
133.515
kap-fr_ProfitOrLossClassifiedInEquity|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zarar
2.445.321
0
2.445.321
1.499.714
0
1.499.714
kap-fr_PriorYearsProfitsOrLosses|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Geçmiş Yıllar Kar veya Zararı
-371
0
-371
-2.436
0
-2.436
kap-fr_CurrentPeriodNetProfitOrLossClassifiedInEquity|http://www.mkk.com.tr/2015/role/tersenetLabel
Dönem Net Kâr veya Zararı
2.445.692
0
2.445.692
1.502.150
0
1.502.150
ifrs-full_NoncontrollingInterests|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Azınlık Payları
0
0
0
0
0
0
ifrs-full_EquityAndLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
YÜKÜMLÜLÜKLER TOPLAMI
45.494.611
35.872.964
81.367.575
34.003.298
29.240.876
63.244.174

Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide Olmayan
Dipnot Referansı
Cari Dönem
31.12.2023

Önceki Dönem
31.12.2022

TP
YP
Toplam
TP
YP
Toplam
kap-fr_OffBalanceSheetItemsTFRSNineImpairementModelAppliedAbstract|
Nazım Hesaplar (TFRS 9’a Göre Karşılık Ayrılmış)
kap-fr_OffBalanceSheetCommitments|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
BİLANÇO DIŞI YÜKÜMLÜLÜKLER
14.983.322
25.763.750
40.747.072
15.153.446
27.972.049
43.125.495
kap-fr_GuarantiesAndWarranties|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
GARANTİ VE KEFALETLER
(1)
5.760.383
2.591.733
8.352.116
5.257.730
2.119.208
7.376.938
kap-fr_LettersOfGuarantee|
Teminat Mektupları
5.272.896
2.304.565
7.577.461
4.590.932
1.704.585
6.295.517
kap-fr_GuaranteesSubjectToStateTenderLaw|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Devlet İhale Kanunu Kapsamına Girenler
438.911
15.052
453.963
266.239
11.325
277.564
kap-fr_GuaranteesGivenForForeignTradeOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Dış Ticaret İşlemleri Dolayısıyla Verilenler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_OtherLettersOfGuarantee|
Diğer Teminat Mektupları
4.833.985
2.289.513
7.123.498
4.324.693
1.693.260
6.017.953
kap-fr_BankAcceptances|
Banka Kredileri
0
0
0
0
684
684
kap-fr_ImportLetterOfAcceptance|
İthalat Kabul Kredileri
0
0
0
0
684
684
kap-fr_OtherBankAcceptances|
Diğer Banka Kabulleri
0
0
0
0
0
0
kap-fr_LettersOfCredit|
Akreditifler
0
81.675
81.675
0
130.312
130.312
kap-fr_DocumentaryLettersOfCredit|
Belgeli Akreditifler
0
81.675
81.675
0
130.312
130.312
kap-fr_OtherLettersOfCredit|
Diğer Akreditifler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_PrefinancingGivenAsGuarantee|
Garanti Verilen Prefinansmanlar
0
0
0
0
0
0
kap-fr_Endorsements|
Cirolar
384.377
0
384.377
565.518
238.962
804.480
kap-fr_EndorsementsToTheCentralBankOfTurkey|
T.C. Merkez Bankasına Cirolar
384.377
0
384.377
565.518
238.962
804.480
kap-fr_OtherEndorsements|
Diğer Cirolar
0
0
0
0
0
0
kap-fr_PurchaseGuaranteesForSecuritiesIssued|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Menkul Kıymet İhraçlarında Satın Alma Garantilerimizden
0
0
0
0
0
0
kap-fr_FactoringGuarantees|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Faktoring Garantilerinden
0
0
0
0
0
0
kap-fr_OtherGuarantees|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Garantilerimizden
103.110
205.493
308.603
101.280
44.665
145.945
kap-fr_OtherCollaterals|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Kefaletlerimizden
0
0
0
0
0
0
kap-fr_Commitments|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
TAAHHÜTLER
(1)
7.300.411
295.265
7.595.676
5.159.141
109.959
5.269.100
kap-fr_IrrevocableCommitments|
Cayılamaz Taahhütler
5.068.367
295.265
5.363.632
4.054.780
109.959
4.164.739
kap-fr_ForwardAssetPurchaseCommitments|
Vadeli Aktif Değerler Alım Satım Taahhütleri
52.537
217.302
269.839
14.373
70.280
84.653
kap-fr_TimeDepositPurchaseAndSalesCommitments|
Vadeli Mevduat Alım Satım Taahhütleri
0
0
0
0
0
0
kap-fr_ShareCapitalCommitmentsToAssociatesAndSubsidiaries|
İştirak ve Bağlı Ortaklık Sermayesine İştirak Taahhütleri
0
0
0
0
0
0
kap-fr_LoanGrantingCommitments|
Kullandırma Garantili Kredi Tahsis Taahhütleri
2.730.036
77.963
2.807.999
2.322.492
39.679
2.362.171
kap-fr_SecuritiesIssueBrokerageCommitments|
Menkul Kıymet İhracına Aracılık Taahhütleri
0
0
0
0
0
0
kap-fr_CommitmentsForReserveRequirements|
Zorunlu Karşılık Ödeme Taahhüdü
0
0
0
0
0
0
kap-fr_CommitmentsForChequePayments|
Çekler İçin Ödeme Taahhütleri
1.013.275
0
1.013.275
769.392
0
769.392
kap-fr_TaxAndFundLiabilitiesArisedFromExportCommitments|
İhracat Taahhütlerinden Kaynaklanan Vergi ve Fon Yükümlülükleri
13.946
0
13.946
8.625
0
8.625
kap-fr_CommitmentsForCreditCardLimits|
Kredi Kartı Harcama Limit Taahhütleri
1.254.156
0
1.254.156
937.545
0
937.545
kap-fr_CommitmentsForCreditCardsAndBankingServicesPromotions|
Kredi Kartları ve Bankacılık Hizmetlerine İlişkin Promosyon Uygulama Taahhütleri
4.417
0
4.417
2.353
0
2.353
kap-fr_ReceivablesFromShortSaleCommitmentsOfMarketableSecurities|
Açığa Menkul Kıymet Satış Taahhütlerinden Alacaklar
0
0
0
0
0
0
kap-fr_PayablesForShortSaleCommitmentsOfMarketableSecurities|
Açığa Menkul Kıymet Satış Taahhütlerinden Borçlar
0
0
0
0
0
0
kap-fr_OtherIrrevocableCommitments|
Diğer Cayılamaz Taahhütler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_RevocableCommitments|
Cayılabilir Taahhütler
(4)
2.232.044
0
2.232.044
1.104.361
0
1.104.361
kap-fr_RevocableLoanGrantingCommitments|
Cayılabilir Kredi Tahsis Taahhütleri
2.232.044
0
2.232.044
1.104.361
0
1.104.361
kap-fr_OtherRevocableCommitments|
Diğer Cayılabilir Taahhütler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_DerivativeFinancialInstruments|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
TÜREV FİNANSAL ARAÇLAR
(2)
1.922.528
22.876.752
24.799.280
4.736.575
25.742.882
30.479.457
kap-fr_DerivativeFinancialInstrumentsHeldForHedging|
Riskten Korunma Amaçlı Türev Finansal Araçlar
0
0
0
0
0
0
kap-fr_FairValueHedges|
Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Amaçlı İşlemler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_CashFlowHedges|
Nakit Akış Riskinden Korunma Amaçlı İşlemler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_HedgesOfNetInvestmentInForeignOperations|
Yurtdışındaki Net Yatırım Riskinden Korunma Amaçlı İşlemler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_DerivativeFinancialInstrumentsHeldForTrading|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alım Satım Amaçlı İşlemler
1.922.528
22.876.752
24.799.280
4.736.575
25.742.882
30.479.457
kap-fr_ForwardForeignCurrencyBuyOrSellTransactions|
Vadeli Döviz Alım-Satım İşlemleri
0
0
0
0
343.905
343.905
kap-fr_ForwardForeignCurrencyBuyingTransactions|
Vadeli Döviz Alım İşlemleri
0
0
0
0
165.330
165.330
kap-fr_ForwardForeignCurrencySaleTransactions|
Vadeli Döviz Satım İşlemleri
0
0
0
0
178.575
178.575
kap-fr_CurrencyAndInterestRateSwaps|
Para ve Faiz Swap İşlemleri
1.922.528
19.865.962
21.788.490
4.637.633
22.583.947
27.221.580
kap-fr_CurrencySwapBuyTransactions|
Swap Para Alım İşlemleri
0
8.093.873
8.093.873
1.865.832
9.434.068
11.299.900
kap-fr_CurrencySwapSellTransaction|
Swap Para Satım İşlemleri
1.922.528
9.216.979
11.139.507
2.771.801
11.295.419
14.067.220
kap-fr_InterestRateSwapBuyTransactions|
Swap Faiz Alım İşlemleri
0
1.277.555
1.277.555
0
927.230
927.230
kap-fr_InterestRateSwapSellTransactions|
Swap Faiz Satım İşlemleri
0
1.277.555
1.277.555
0
927.230
927.230
kap-fr_CurrencyInterestRateAndSecuritiesOptions|
Para, Faiz ve Menkul Değer Opsiyonları
0
0
0
98.942
96.402
195.344
kap-fr_CurrencyOptionsBuyTransactions|
Para Alım Opsiyonları
0
0
0
98.942
0
98.942
kap-fr_CurrencyOptionsSellTransactions|
Para Satım Opsiyonları
0
0
0
0
96.402
96.402
kap-fr_InterestRateOptionsBuyTransactions|
Faiz Alım Opsiyonları
0
0
0
0
0
0
kap-fr_InterestRateOptionsSellTransactions|
Faiz Satım Opsiyonları
0
0
0
0
0
0
kap-fr_SecuritiesOptionsBuyTransactions|
Menkul Değerler Alım Opsiyonları
0
0
0
0
0
0
kap-fr_SecuritiesOptionsSellTransactions|
Menkul Değerler Satım Opsiyonları
0
0
0
0
0
0
kap-fr_CurrencyFutures|
Futures Para İşlemleri
0
0
0
0
0
0
kap-fr_CurrencyFuturesBuyTransactions|
Futures Para Alım İşlemleri
0
0
0
0
0
0
kap-fr_CurrencyFuturesSellTransactions|
Futures Para Satım İşlemleri
0
0
0
0
0
0
kap-fr_InterestRateFuturesBuyAndSellTransactions|
Futures Faiz Alım-Satım İşlemleri
0
0
0
0
0
0
kap-fr_InterestRateFuturesBuyTransactions|
Futures Faiz Alım İşlemleri
0
0
0
0
0
0
kap-fr_InterestRateFuturesSellTransactions|
Futures Faiz Satım İşlemleri
0
0
0
0
0
0
kap-fr_OtherDerivativeFinancialInstrumentsHeldForTrading|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer
0
3.010.790
3.010.790
0
2.718.628
2.718.628
kap-fr_CustodyAndPledgesReceived|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
EMANET VE REHİNLİ KIYMETLER
906.884.975
1.039.847.804
1.946.732.779
825.729.701
783.646.449
1.609.376.150
kap-fr_ItemsHeldInCustody|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
EMANET KIYMETLER
7.244.290
7.959.250
15.203.540
5.820.689
4.164.316
9.985.005
kap-fr_CustomerFundAndPortfolioBalances|
Müşteri Fon ve Portföy Mevcutları
0
0
0
0
0
0
kap-fr_SecuritiesHeldinCustody|
Emanete Alınan Menkul Değerler
126.162
3.732.533
3.858.695
126.162
1.087.138
1.213.300
kap-fr_ChequesReceivedForCollection|
Tahsile Alınan Çekler
6.382.356
111.498
6.493.854
5.160.034
167.216
5.327.250
kap-fr_CommercialNotesReceivedForCollection|
Tahsile Alınan Ticari Senetler
731.655
691.833
1.423.488
524.697
682.415
1.207.112
kap-fr_OtherAssetsReceivedForCollection|
Tahsile Alınan Diğer Kıymetler
2.580
2.540.226
2.542.806
2.580
1.666.583
1.669.163
kap-fr_SecuritiesThatWillBeIntermediatedToIssue|
İhracına Aracı Olunan Kıymetler
0
0
0
0
0
0
kap-fr_OtherItemsUnderCustody|
Diğer Emanet Kıymetler
1.536
883.160
884.696
7.215
560.964
568.179
kap-fr_Custodians|
Emanet Kıymet Alanlar
1
0
1
1
0
1
kap-fr_PledgedItems|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
REHİNLİ KIYMETLER
898.196.641
1.031.148.218
1.929.344.859
818.233.239
778.695.473
1.596.928.712
kap-fr_Securities|
Menkul Kıymetler
0
284.896
284.896
0
84.943
84.943
kap-fr_GuaranteeNotes|
Teminat Senetleri
232.648.834
196.940.637
429.589.471
182.061.653
123.987.268
306.048.921
kap-fr_Commodity|
Emtia
0
0
0
0
0
0
kap-fr_Warrant|
Varant
0
0
0
0
0
0
kap-fr_RealEstate|
Gayrimenkul
70.088.109
48.878.189
118.966.298
153.784.677
155.577.670
309.362.347
kap-fr_OtherPledgedItems|
Diğer Rehinli Kıymetler
593.823.829
784.983.033
1.378.806.862
480.504.031
498.962.180
979.466.211
kap-fr_DepositoriesReceivingPledgedItems|
Rehinli Kıymet Alanlar
1.635.869
61.463
1.697.332
1.882.878
83.412
1.966.290
kap-fr_AcceptedBillGuarantiesAndWarrantees|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
KABUL EDİLEN AVALLER VE KEFALETLER
1.444.044
740.336
2.184.380
1.675.773
786.660
2.462.433
kap-fr_OffBalanceSheetAccounts|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
BİLANÇO DIŞI HESAPLAR TOPLAMI
921.868.297
1.065.611.554
1.987.479.851
840.883.147
811.618.498
1.652.501.645

Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide Olmayan
Dipnot Referansı
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

kap-fr_StatementOfProfitOrLossTFRSNineImpairementModelAppliedAbstract|
Kar veya Zarar Tablosu (TFRS 9’a Göre Karşılık Ayrılmış)
kap-fr_IncomeAndExpenseItemsAbstract|
GELİR VE GİDER KALEMLERİ
kap-fr_InterestIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
FAİZ GELİRLERİ
(1)
11.566.351
8.529.661
kap-fr_InterestIncomeOnLoans|
Kredilerden Alınan Faizler
6.917.510
5.623.709
kap-fr_InterestIncomeOnReserveDeposits|
Zorunlu Karşılıklardan Alınan Faizler
7.865
23.332
kap-fr_InterestIncomeOnBanks|
Bankalardan Alınan Faizler
44.484
23.098
kap-fr_InterestIncomeOnMoneyMarketPlacements|
Para Piyasası İşlemlerinden Alınan Faizler
1.248.648
248.361
kap-fr_InterestIncomeOnMarketableSecuritiesPortfolio|
Menkul Değerlerden Alınan Faizler
3.343.530
2.609.600
kap-fr_InterestIncomeOnFinancialAssetsAtFairValueThroughProfitAndLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Kar Zarara Yansıtılanlar
9.152
2.138
kap-fr_InterestIncomeOnFinancialAssetsAtFairValueThroughOtherComprehensiveIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Diğer Kapsamlı Gelire Yansıtılanlar
910
44.752
kap-fr_InterestIncomeOnFinancialAssetsMeasuredAtAmortisedCost|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İtfa Edilmiş Maliyeti İle Ölçülenler
3.333.468
2.562.710
kap-fr_FinanceLeaseIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finansal Kiralama Faiz Gelirleri
0
0
kap-fr_OtherInterestIncome|
Diğer Faiz Gelirleri
4.314
1.561
kap-fr_InterestExpenses|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
FAİZ GİDERLERİ (-)
(2)
-5.961.403
-3.941.216
kap-fr_InterestExpensesOnDeposits|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Mevduata Verilen Faizler
-4.111.000
-2.546.424
kap-fr_InterestExpensesOnFundsBorrowed|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Kullanılan Kredilere Verilen Faizler
-334.660
-126.478
kap-fr_InterestExpensesOnMoneyMarketFunds|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Para Piyasası İşlemlerine Verilen Faizler
-840.046
-570.812
kap-fr_InterestExpensesOnSecuritiesIssued|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
İhraç Edilen Menkul Kıymetlere Verilen Faizler
-369.171
-272.029
kap-fr_LeaseInterestExpenses|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Kiralama Faiz Giderleri
-139.926
-85.113
kap-fr_OtherInterestExpense|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Diğer Faiz Giderleri
-166.600
-340.360
kap-fr_InterestIncomeOrExpense|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
NET FAİZ GELİRİ VEYA GİDERİ
5.604.948
4.588.445
kap-fr_FeeAndCommissionIncomeOrExpenses|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
NET ÜCRET VE KOMİSYON GELİRLERİ VEYA GİDERLERİ
818.514
382.574
kap-fr_FeesAndCommissionsReceived|
Alınan Ücret ve Komisyonlar
2.515.118
1.525.680
kap-fr_FeesAndCommissionsReceivedFromNoncashLoans|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Gayri Nakdi Kredilerden
150.720
101.845
kap-fr_OtherFeesAndCommissionsReceived|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer
2.364.398
1.423.835
kap-fr_FeesAndCommissionsPaid|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Verilen Ücret ve Komisyonlar (-)
-1.696.604
-1.143.106
kap-fr_FeesAndCommissionsPaidForNoncashLoans|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Gayri Nakdi Kredilere
0
0
kap-fr_OtherFeesAndCommissionsPaid|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Diğer
-1.696.604
-1.143.106
kap-fr_DividendIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
TEMETTÜ GELİRLERİ
(3)
23.597
33.456
kap-fr_TradingIncomeOrLoss|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
TİCARİ KAR VEYA ZARAR (Net)
(4)
474.304
40.305
kap-fr_GainsOrLossesArisingFromCapitalMarketsTransactions|
Sermaye Piyasası İşlemleri Karı (Zararı)
99.463
25.269
kap-fr_GainsOrLossesArisingFromFinancialTransactions|
Türev Finansal İşlemlerden Kar (Zarar)
112.445
-271.456
kap-fr_ForeignExchangeGainsOrLosses|
Kambiyo İşlemleri Karı (Zararı)
262.396
286.492
kap-fr_OtherOperatingIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DİĞER FAALİYET GELİRLERİ
(5)
1.245.153
704.755
kap-fr_GrossProfitLossFromOperatingActivitiesForBankingSector|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
FAALİYET BRÜT KÂRI
8.166.516
5.749.535
kap-fr_AllowanceExpensesForExpectedCreditLosses|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
BEKLENEN ZARAR KARŞILIKLARI GİDERLERİ ( – )
(6)
-298.952
-120.044
kap-fr_OtherAllowanceExpenses|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
DİĞER KARŞILIK GİDERLERİ ( – )
(6)
-1.133.477
-1.352.361
kap-fr_PersonnelExpenses|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
PERSONEL GİDERLERİ (-)
-2.280.019
-1.134.282
kap-fr_OtherOperatingExpenses|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
DİĞER FAALİYET GİDERLERİ (-)
(7)
-2.081.400
-1.299.860
ifrs-full_ProfitLossFromOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
NET FAALİYET KARI (ZARARI)
2.372.668
1.842.988
kap-fr_AmountInExcessRecordedAsGainAfterMerger|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
BİRLEŞME İŞLEMİ SONRASINDA GELİR OLARAK KAYDEDİLEN FAZLALIK TUTARI
0
0
ifrs-full_ShareOfProfitLossOfAssociatesAndJointVenturesAccountedForUsingEquityMethod|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
ÖZKAYNAK YÖNTEMİ UYGULANAN ORTAKLIKLARDAN KAR (ZARAR)
0
0
ifrs-full_GainsLossesOnNetMonetaryPosition|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
NET PARASAL POZİSYON KARI (ZARARI)
0
0
ifrs-full_ProfitLossBeforeTax|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
SÜRDÜRÜLEN FAALİYETLER VERGİ ÖNCESİ KARI (ZARARI)
(8)
2.372.668
1.842.988
ifrs-full_IncomeTaxExpenseContinuingOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
SÜRDÜRÜLEN FAALİYETLER VERGİ KARŞILIĞI (+/-)
(9)
73.024
-340.838
kap-fr_CurrentPeriodTaxExpenseContinuingOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Cari Vergi Karşılığı
-867.707
-770.042
kap-fr_ExpenseEffectOfDeferredTax|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Ertelenmiş Vergi Gider Etkisi
-134.559
-33.772
kap-fr_IncomeEffectOfDeferredTax|
Ertelenmiş Vergi Gelir Etkisi
1.075.290
462.976
ifrs-full_ProfitLossFromContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
SÜRDÜRÜLEN FAALİYETLER DÖNEM NET KARI (ZARARI)
(10)
2.445.692
1.502.150
kap-fr_IncomeOnDiscontinuedOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DURDURULAN FAALİYETLERDEN GELİRLER
0
0
kap-fr_IncomeOnAssetsHeldForSale|
Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlık Gelirleri
0
0
kap-fr_GainOnSaleOfAssociatesSubsidiariesAndJointlyControlledEntities|
İştirak, Bağlı Ortaklık ve Birlikte Kontrol Edilen Ortaklıklar (İş Ort.) Satış Karları
0
0
kap-fr_OtherIncomeOnDiscontinuedOperations|
Diğer Durdurulan Faaliyet Gelirleri
0
0
kap-fr_ExpensesOnDiscontinuedOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
DURDURULAN FAALİYETLERDEN GİDERLER (-)
0
0
kap-fr_ExpensesOnAssetsHeldForSale|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlık Giderleri
0
0
kap-fr_LossOnSaleOfAssociatesSubsidiariesAndJointlyControlledEntities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
İştirak, Bağlı Ortaklık ve Birlikte Kontrol Edilen Ortaklıklar (İş Ort.) Satış Zararları
0
0
kap-fr_OtherExpensesOnDiscontinuedOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Diğer Durdurulan Faaliyet Giderleri
0
0
kap-fr_ProfitOrLossOnDiscontinuedOperationsBeforeTax|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DURDURULAN FAALİYETLER VERGİ ÖNCESİ KARI (ZARARI)
(8)
0
0
kap-fr_IncomeTaxExpenseDiscontinuedOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
DURDURULAN FAALİYETLER VERGİ KARŞILIĞI (+/-)
(9)
0
0
kap-fr_CurrentPeriodTaxExpenseOrIncomeDiscontinuedOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Cari Vergi Karşılığı
0
0
kap-fr_ExpenseEffectOfDeferredTaxDiscontinuedOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ertelenmiş Vergi Gider Etkisi
0
0
kap-fr_IncomeEffectOfDeferredTaxDiscontinuedOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ertelenmiş Vergi Gelir Etkisi
0
0
ifrs-full_ProfitLossFromDiscontinuedOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
DURDURULAN FAALİYETLER DÖNEM NET KARI (ZARARI)
(10)
0
0
ifrs-full_ProfitLoss|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeNetlLabel
DÖNEM NET KARI VEYA ZARARI
(11)
2.445.692
1.502.150
ifrs-full_ProfitLossAttributableToOwnersOfParent|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Grubun Karı (Zararı)
2.445.692
1.502.150
ifrs-full_ProfitLossAttributableToNoncontrollingInterests|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Azınlık Payları Karı (Zararı)
0
0
ifrs-full_EarningsPerShareAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Hisse Başına Kar (Zarar)
ifrs-full_EarningsPerShareLineItems|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Hisse Başına Kar (Zarar)
ifrs-full_BasicEarningsLossPerShare|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Hisse Başına Kar (Zarar)
Hisse Başına Kar (Zarar)
1,31500000
0,80800000

Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide Olmayan
Dipnot Referansı
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

kap-fr_StatementOfProfitOrLossAndOtherComprehensiveIncomeTFRSNineImpairementModelAppliedAbstract|
Kar veya Zarar ve Diğer Kapsamlı Gelir Tablosu (TFRS 9’a Göre Karşılık Ayrılmış)
ifrs-full_ProfitLoss|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DÖNEM KARI (ZARARI)
2.445.692
1.502.150
ifrs-full_OtherComprehensiveIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DİĞER KAPSAMLI GELİRLER
585.373
220.287
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLossNetOfTax|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacaklar
581.672
220.633
kap-fr_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxGainsLossesOnRevaluationOfPropertyPlantAndEquipment|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Maddi Duran Varlıklar Yeniden Değerleme Artışları (Azalışları)
837.192
490.109
kap-fr_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxGainsLossesOnRevaluationOfIntangibleAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Maddi Olmayan Duran Varlıklar Yeniden Değerleme Artışları (Azalışları)
0
0
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxGainsLossesOnRemeasurementsOfDefinedBenefitPlans|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları (Kayıpları)
-53.672
-182.414
kap-fr_OtherComponentsOfOtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLossBeforeTax|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Kar veya Zarar Olarak Yeniden Sınıflandırılmayacak Diğer Kapsamlı Gelir Unsurları
0
0
ifrs-full_IncomeTaxRelatingToComponentsOfOtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Diğer Kapsamlı Gelire İlişkin Vergiler
-201.848
-87.062
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeThatWillBeReclassifiedToProfitOrLossNetOfTax|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacaklar
3.701
-346
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxExchangeDifferencesOnTranslation|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Yabancı Para Çevrim Farkları
0
0
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxFinancialAssetsMeasuredAtFairValueThroughOtherComprehensiveIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Diğer Kapsamlı Gelire Yansıtılan Finansal Varlıkların Değerleme ve/veya Sınıflandırma Gelirleri/Giderleri
4.934
-708
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxCashFlowHedges|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
Nakit Akış Riskinden Korunma Gelirleri (Giderleri)
0
0
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxHedgesOfNetInvestmentsInForeignOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
Yurtdışındaki İşletmeye İlişkin Yatırım Riskinden Korunma Gelirleri (Giderleri)
0
0
kap-fr_OtherComponentsOfOtherComprehensiveIncomeThatWillBeReclassifiedToProfitOrLossBeforeTax|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Kar veya Zarar Olarak Yeniden Sınıflandırılacak Diğer Kapsamlı Gelir Unsurları
0
0
ifrs-full_IncomeTaxRelatingToComponentsOfOtherComprehensiveIncomeThatWillBeReclassifiedToProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak Diğer Kapsamlı Gelire İlişkin Vergiler
-1.233
362
ifrs-full_ComprehensiveIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
TOPLAM KAPSAMLI GELİR (GİDER)
3.031.065
1.722.437

Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide Olmayan
Dipnot Referansı
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

kap-fr_StatementOfCashFlowTFRSNineImpairementModelAppliedAbstract|
Nakit Akış Tablosu (TFRS 9’a Göre Karşılık Ayrılmış)
kap-fr_CashFlowsFromUsedInBankingOperationsAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/capslockLabel
BANKACILIK FAALİYETLERİNE İLİŞKİN NAKİT AKIŞLARI
kap-fr_OperatingProfitBeforeChangesInOperatingAssetsAndLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Bankacılık Faaliyet Konusu Varlık ve Yükümlülüklerdeki Değişim Öncesi Faaliyet Kârı
-1.669.965
1.569.926
kap-fr_InterestReceivedClassifiedAsBankingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alınan Faizler
8.775.850
5.917.518
kap-fr_InterestPaidClassifiedAsBankingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ödenen Faizler
-5.356.498
-3.634.471
kap-fr_DividendsReceivedClassifiedAsBankingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alınan Temettüler
23.597
33.456
kap-fr_CashInflowsFromFeesAndCommissionsReceived|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alınan Ücret ve Komisyonlar
2.515.118
1.525.680
kap-fr_CashInflowsFromOtherGains|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Elde Edilen Diğer Kazançlar
894.723
745.060
kap-fr_CollectionsFromPreviouslyWrittenOffLoansAndOtherReceivables|
Zarar Olarak Muhasebeleştirilen Donuk Alacaklardan Tahsilatlar
518.829
663.286
kap-fr_CashPaymentsToPersonnelAndServiceSuppliers|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Personele ve Hizmet Tedarik Edenlere Yapılan Nakit Ödemeler
-2.261.448
-1.101.113
kap-fr_TaxesPaidClassifiedAsBankingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ödenen Vergiler
-614.905
-666.998
kap-fr_OtherCashFlowsClassifiedAsBankingOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer
-6.165.231
-1.912.492
kap-fr_ChangesInOperatingAssetsAndLiabilitiesSubjectToBankingOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Bankacılık Faaliyetleri Konusu Varlık ve Yükümlülüklerdeki Değişim
5.582.215
-1.011.730
kap-fr_IncreaseDecreaseInFinancialAssetsAtFairValueThroughProfitOrLoss|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeNetlLabel
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Kar veya Zarara Yansıtılan Finansal Varlıklarda Net (Artış) Azalış
-120.779
-42.075
kap-fr_IncreaseDecreaseInDueFromBanks|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Bankalar Hesabındaki Net (Artış) Azalış
0
0
kap-fr_IncreaseDecreaseInLoans|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Kredilerdeki Net (Artış) Azalış
1.695.039
-545.320
kap-fr_IncreaseDecreaseInOtherAssets|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeNetlLabel
Diğer Varlıklarda Net (Artış) Azalış
(1)
1.390.836
-1.901.132
kap-fr_IncreaseDecreaseInBankDeposits|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Bankaların Mevduatlarında Net Artış (Azalış)
6.087.293
-1.137.846
kap-fr_IncreaseDecreaseInOtherDeposits|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Diğer Mevduatlarda Net Artış (Azalış)
-6.766.245
2.082.145
kap-fr_IncreaseDecreaseInFinancialLiabilitiesAtFairValueThroughProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Kar veya Zarara Yansıtılan Finansal Yükümlülüklerde Net Artış (Azalış)
0
0
kap-fr_IncreaseDecreaseInFundsBorrowed|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Alınan Kredilerdeki Net Artış (Azalış)
2.462.876
854.559
kap-fr_IncreaseDecreaseInMaturedPayables|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Vadesi Gelmiş Borçlarda Net Artış (Azalış)
0
0
kap-fr_IncreaseDecreaseInOtherLiabilities|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Diğer Borçlarda Net Artış (Azalış)
(1)
833.195
-322.061
kap-fr_CashFlowsFromUsedInBankingOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeNetlLabel
Bankacılık Faaliyetlerinden Kaynaklanan Net Nakit Akışı
3.912.250
558.196
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInInvestingActivitiesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
YATIRIM FAALİYETLERİNE İLİŞKİN NAKİT AKIŞLARI
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInInvestingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeNetlLabel
Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Net Nakit Akışları
4.542.311
-2.259.701
kap-fr_CashPaidForPurchaseOfAssociatesSubsidiariesAndJointlyControlledEntitiesJointVentures|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
İktisap Edilen İştirakler, Bağlı Ortaklıklar ve Birlikte Kontrol Edilen Ortaklıklar (İş Ortaklıkları)
-189.999
-154.136
kap-fr_CashObtainedFromSaleOfAssociatesSubsidiariesJointlyControlledEntitiesJointVentures|
Elden Çıkarılan İştirakler, Bağlı Ortaklıklar ve Birlikte Kontrol Edilen Ortaklıklar (İş Ortaklıkları)
122.436
0
kap-fr_CashPaidForPurchaseOfTangibleAndIntangibleAssetPurchases|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Satın Alınan Menkul ve Gayrimenkuller
-111.045
-92.594
kap-fr_CashObtainedFromTangibleAndIntangibleAssetSales|
Elden Çıkarılan Menkul ve Gayrimenkuller
142.776
646.114
kap-fr_CashPaidForPurchaseOfFinancialAssetsAtFairValueThroughOtherComprehensiveIncome|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Elde Edilen Gerçeğe Uygun Değer Farkı Diğer Kapsamlı Gelire Yansıtılan Finansal Varlıklar
-3.531
-6.082
kap-fr_CashObtainedFromSaleOfFinancialAssetsAtFairValueThroughOtherComprehensiveIncome|
Elden Çıkarılan Gerçeğe Uygun Değer Farkı Diğer Kapsamlı Gelire Yansıtılan Finansal Varlıklar
107.246
46.470
kap-fr_CashPaidForPurchaseOfFinancialAssetsAtAmortisedCost|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Satın Alınan İtfa Edilmiş Maliyeti ile Ölçülen Finansal Varlıklar
-4.581.813
-5.085.277
kap-fr_CashObtainedFromSaleOfFinancialAssetsAtAmortisedCost|
Satılan İtfa Edilmiş Maliyeti ile Ölçülen Finansal Varlıklar
9.118.269
2.436.533
ifrs-full_OtherInflowsOutflowsOfCashClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Diğer
-62.028
-50.729
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInFinancingActivitiesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeNetlLabel
FİNANSMAN FAALİYETLERİNE İLİŞKİN NAKİT AKIŞLARI
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Finansman Faaliyetlerinden Sağlanan Net Nakit
-733.497
-424.252
kap-fr_CashObtainedFromLoansAndSecuritiesIssued|
Krediler ve İhraç Edilen Menkul Değerlerden Sağlanan Nakit
0
0
kap-fr_CashOutflowArisedFromLoansAndSecuritiesIssued|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Krediler ve İhraç Edilen Menkul Değerlerden Kaynaklanan Nakit Çıkışı
-363.298
-272.750
kap-fr_EquityInstrumentsIssued|
İhraç Edilen Sermaye Araçları
-17.209
0
ifrs-full_DividendsPaidClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Temettü Ödemeleri
-104.755
0
kap-fr_PaymentsOfLeaseLiabilitiesClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Kiralamaya İlişkin Ödemeler
-245.301
-149.066
ifrs-full_OtherInflowsOutflowsOfCashClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Diğer
-2.934
-2.436
ifrs-full_EffectOfExchangeRateChangesOnCashAndCashEquivalents|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
Yabancı Para Çevrim Farklarının Nakit ve Nakde Eşdeğer Varlıklar Üzerindeki Etkisi
(1)
1.548.643
967.662
ifrs-full_IncreaseDecreaseInCashAndCashEquivalents|http://www.mkk.com.tr/2015/role/netVerboseLabel
Nakit ve Nakde Eşdeğer Varlıklardaki Net Artış (Azalış)
9.269.707
-1.158.095
kap-fr_CashAndCashEquivalentsForCashFlowStatement|http://www.mkk.com.tr/2015/role/tersePeriodStartLabel
Dönem Başındaki Nakit ve Nakde Eşdeğer Varlıklar
(2)
2.766.927
3.925.022
kap-fr_CashAndCashEquivalentsForCashFlowStatement|http://www.mkk.com.tr/2015/role/tersePeriodEndLabel
Dönem Sonundaki Nakit ve Nakde Eşdeğer Varlıklar
(3)
12.036.634
2.766.927

Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide Olmayan
Dipnot Referansı
Ödenmiş Sermaye
Hisse Senedi İhraç Primleri
Hisse Senedi İptal Karları
Diğer Sermaye Yedekleri
Kâr veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler ve Giderler
Kâr veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler ve Giderler
Kar Yedekleri
Geçmiş Dönem Karı / (Zararı)
Dönem Net Kar veya Zararı
Azınlık Payları Hariç Toplam Özkaynak
Azınlık Payları
Toplam Özkaynak
Duran Varlıklar Birikmiş Yeniden Değerleme Artışları/Azalışları
Tanımlanmış Fayda Planlarının Birikmiş Yeniden Ölçüm Kazançları/Kayıpları
Diğer (Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımların Diğer Kapsamlı Gelirinden Kar/Zararda Sınıflandırılmayacak Payları ile Diğer Kar veya Zarar Olarak Yeniden Sınıflandırılmayacak Diğer Kapsamlı Gelir Unsurlarının Birikmiş Tutarları)
Yabancı Para Çevrim Farkları
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Diğer Kapsamlı Gelire Yansıtılan Finansal Varlıkların Birikmiş Yeniden Değerleme ve/veya Sınıflandırma Kazançları/Kayıpları
Diğer (Nakit Akış Riskinden Korunma Kazançları/Kayıpları, Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımların Diğer Kapsamlı Gelirinden Kar/zararda Sınıflandırılacak Payları ve Diğer Kar veya Zarar Olarak Yeniden Sınıflandırılacak Diğer Kapsamlı Gelir Unsurlarının Birikmiş Tutarları)
Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

kap-fr_StatementOfChangesInEquityTFRSNineImpairementModelAppliedAbstract|
Özkaynaklar Değişim Tablosu (TFRS 9’a Göre Karşılık Ayrılmış)
kap-fr_ChangesInEquityItemsLineItems|http://www.mkk.com.tr/2015/role/capslockLabel
ÖZKAYNAK KALEMLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
ifrs-full_Equity|http://www.xbrl.org/2003/role/periodStartLabel
Dönem Başı Bakiyeler
1.860.000
909
0
-9.953
194.110
-32.101
0
0
-3.355
0
670.545
277.789
0
2.957.944
0
2.957.944
kap-fr_AdjustmentsRelatedtoTMS8|
TMS 8 Uyarınca Yapılan Düzeltmeler
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_FinancialEffectOfCorrectionsOfAccountingErrors|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Hataların Düzeltilmesinin Etkisi
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_FinancialEffectOfChangesInAccountingPolicy|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Muhasebe Politikasında Yapılan Değişikliklerin Etkisi
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_RestatedBalances|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Yeni Bakiye
(13)
1.860.000
909
0
-9.953
194.110
-32.101
0
0
-3.355
0
670.545
277.789
0
2.957.944
0
2.957.944
ifrs-full_ComprehensiveIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Toplam Kapsamlı Gelir (Gider)
0
0
0
0
355.444
-134.811
0
0
-346
0
0
0
1.502.150
1.722.437
0
1.722.437
kap-fr_CashIncrease|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Nakden Gerçekleştirilen Sermaye Artırımı
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_CapitalIncreaseTroughInternalReserves|
İç Kaynaklardan Gerçekleştirilen Sermaye Artırımı
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_IssuedCapitalInflationAdjustmentDifference|
Ödenmiş Sermaye Enflasyon Düzeltme Farkı
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_IncreaseDecreaseInConvertibleBonds|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Hisse Senedine Dönüştürülebilir Tahviller
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_IncreaseDecreaseInSubordinatedDebt|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Sermaye Benzeri Borçlanma Araçları
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
-2.436
0
-2.436
0
-2.436
ifrs-full_IncreaseDecreaseThroughTransfersAndOtherChangesEquity|
Diğer Değişiklikler Nedeni İle Artış (Azalış)
0
0
0
0
0
114
0
0
0
0
26.287
-9.252
0
17.149
0
17.149
kap-fr_ProfitDistributions|
Kar Dağıtımı
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
268.537
-268.537
0
0
0
0
ifrs-full_DividendsPaid|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Dağıtılan Temettü
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_TransfersToReserves|
Yedeklere Aktarılan Tutarlar
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
268.537
-268.537
0
0
0
0
kap-fr_OtherProfitDistributions|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
ifrs-full_Equity|http://www.xbrl.org/2003/role/periodEndLabel
Dönem Sonu Bakiyeler
1.860.000
909
0
-9.953
549.554
-166.798
0
0
-3.701
0
965.369
-2.436
1.502.150
4.695.094
0
4.695.094
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

kap-fr_StatementOfChangesInEquityTFRSNineImpairementModelAppliedAbstract|
Özkaynaklar Değişim Tablosu (TFRS 9’a Göre Karşılık Ayrılmış)
kap-fr_ChangesInEquityItemsLineItems|http://www.mkk.com.tr/2015/role/capslockLabel
ÖZKAYNAK KALEMLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
ifrs-full_Equity|http://www.xbrl.org/2003/role/periodStartLabel
Dönem Başı Bakiyeler
1.860.000
909
0
-9.953
549.554
-166.798
0
0
-3.701
0
965.369
1.499.714
0
4.695.094
0
4.695.094
kap-fr_AdjustmentsRelatedtoTMS8|
TMS 8 Uyarınca Yapılan Düzeltmeler
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_FinancialEffectOfCorrectionsOfAccountingErrors|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Hataların Düzeltilmesinin Etkisi
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_FinancialEffectOfChangesInAccountingPolicy|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Muhasebe Politikasında Yapılan Değişikliklerin Etkisi
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_RestatedBalances|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Yeni Bakiye
(13)
1.860.000
909
0
-9.953
549.554
-166.798
0
0
-3.701
0
965.369
1.499.714
0
4.695.094
0
4.695.094
ifrs-full_ComprehensiveIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Toplam Kapsamlı Gelir (Gider)
0
0
0
0
608.016
-26.344
0
0
3.701
0
0
0
2.445.692
3.031.065
0
3.031.065
kap-fr_CashIncrease|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Nakden Gerçekleştirilen Sermaye Artırımı
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_CapitalIncreaseTroughInternalReserves|
İç Kaynaklardan Gerçekleştirilen Sermaye Artırımı
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_IssuedCapitalInflationAdjustmentDifference|
Ödenmiş Sermaye Enflasyon Düzeltme Farkı
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_IncreaseDecreaseInConvertibleBonds|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Hisse Senedine Dönüştürülebilir Tahviller
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
kap-fr_IncreaseDecreaseInSubordinatedDebt|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Sermaye Benzeri Borçlanma Araçları
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
-2.934
0
-2.934
0
-2.934
ifrs-full_IncreaseDecreaseThroughTransfersAndOtherChangesEquity|
Diğer Değişiklikler Nedeni İle Artış (Azalış)
0
0
0
-17.209
0
0
0
0
0
0
0
2.562
0
-14.647
0
-14.647
kap-fr_ProfitDistributions|
Kar Dağıtımı
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1.394.958
-1.499.713
0
-104.755
0
-104.755
ifrs-full_DividendsPaid|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Dağıtılan Temettü
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
396
-105.151
0
-104.755
0
-104.755
kap-fr_TransfersToReserves|
Yedeklere Aktarılan Tutarlar
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
1.394.562
-1.394.562
0
0
0
0
kap-fr_OtherProfitDistributions|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
ifrs-full_Equity|http://www.xbrl.org/2003/role/periodEndLabel
Dönem Sonu Bakiyeler
1.860.000
909
0
-27.162
1.157.570
-193.142
0
0
0
0
2.360.327
-371
2.445.692
7.603.823
0
7.603.823

Bu Haberi Kap Sitesinde Görüntülemek İçin : https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1250226

Yorum yapın