MNDRS – Menderes Tekstil Sanayi – Kap Haberi

Sürdürülebilirlik Uyum Raporu
A+ A-
Özet Bilgi
Sürdürelebilirlik Uyum Raporu 2023
İlgili Şirketler
[]
İlgili Fonlar
[]
Uyum Durumu
Açıklama
Kamuya Açıklanan Bilgilere İlişkin Rapor Bilgisi (Sayfa numarası, internet sitesinde yer aldığı menü adı)
Evet
Kısmen
Hayır
İlgisiz
oda_SustainabilityComplianceReportAbstract|
Sürdürülebilirlik Uyum Raporu
oda_GeneralPrinciplesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/CapsLockLabel
A. GENEL İLKELER
oda_StrategyPolicyGoalsSubAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A1. Strateji, Politika ve Hedefler
oda_EsgIssuesRisksOpportunitiesDeterminedByBoard|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından öncelikli çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ÇSY) konuları, riskleri ve fırsatları belirlenmiştir.
X
Çevre ve sosyal konular dahil olmak üzere bütünsel yönetim politikası oluşturulmuş ve internet sitemizde açıklanmıştır.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/politikamiz
oda_EsgPoliciesCreatedDisclosedToPublicByBoard|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından ÇSY politikaları (Örn: Çevre Politikası, Enerji Politikası, İnsan Hakları ve Çalışan Politikası vb.) oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
ÇSY Politikalarımız faaliyet raporumuzda ve Sürdürülebilirlik Raporlarımızda açıklanmıştır.
https://www.menderes.com/tr/yatirimci-iliskileri/faaliyet-raporlari/yillik-faaliyet-raporlari https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_ShortAndLongTermTargetsSetWithinTheScopeOfEsgPoliciesDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A1.2. ÇSY politikaları kapsamında belirlenen kısa ve uzun vadeli hedefler kamuya açıklanmıştır.
X
Çevre yönetim prosedürümüze uygun işletmemizde bütünsel olarak kısa ve uzun vadeli hedefler oluşturulmakta ve takip edilmektedir. ÇYS politikalarımız sürdürülebilirlik raporlarımızda açıklanmıştır.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_ImplementationMonitoringSubAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A2. Uygulama/İzleme
oda_CommitteesUnitsResponsibleForImplementationOfEsgPoliciesAndSeniorOfficialsAndDutiesIdentified|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A2.1. ÇSY politikalarının yürütülmesinden sorumlu komiteler ve/veya birimler ile ÇSY konularıyla ilgili ortaklıktaki en üst düzey sorumlular ve görevleri belirlenerek kamuya açıklanmıştır.
X
ÇSY politikasının yürütülmesinden sorumlu komiteler faaliyet raporlarımızda açıklanmıştır.
https://www.menderes.com/tr/yatirimci-iliskileri/faaliyet-raporlari/yillik-faaliyet-raporlari
oda_ActivitiesCarriedOutByResponsibleCommitteeUnitReportedToTheBoardOfDirectors|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A2.1. Sorumlu komite ve/veya birim tarafından, politikalar kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler yıl içinde en az bir kez yönetim kuruluna raporlanmıştır.
X
Faaliyetlerimiz her ay düzenli olarak yaptığımız SPKYS raporlarında üst yönetime raporlanmaktadır.
oda_EsgTargetsImplementationAndActionPlansCreatedAndDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A2.2. ÇSY hedefleri doğrultusunda uygulama ve eylem planları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
ÇSY hedefleri doğrutusunda uygulama ve eylem planları Sürdürülebilirlik Raporlarımızda açıklanmıştır.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_EsgKeyPerformanceIndicatorsAndLevelOfReachingTheseIndicatorsDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A2.3. ÇSY Kilit Performans Göstergeleri (KPG) ile söz konusu göstergelere yıllar bazında ulaşma düzeyi kamuya açıklanmıştır.
X
ÇSY kilit performans göstergeleri belirlenmekte ve yıllar bazında irdelenmektedir. Kamuya açıklanmamıştır.
oda_ActivitiesToImproveSustainabilityPerformanceDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A2.4. İş süreçlerine veya ürün ve hizmetlere yönelik sürdürülebilirlik performansını iyileştirici faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X
Sürdürülebilirlik performansımızı iyileştirici inovasyon projeleri yapılmakta ve Sürdürülebilirlik raporları için hazırlanıp internet sitemize koyulmaktadır. Sürdürülebilirlik raporumuzda Menderes Tekstil Standart ve İnovatif Sürdürülebilirlik Aksiyonları performansımızı iyileştirici inovasyon projelerimizi açıklamaktayız.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_ReportingSubAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A3. Raporlama
oda_InformationAboutTheSustainabilityPerformanceTargetsAndActionsGivenInAnnualReports|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A3.1. Faaliyet raporlarında ortaklığın sürdürülebilirlik performansına, hedeflerine ve eylemlerine ilişkin bilgi anlaşılabilir, doğru ve yeterli bir şekilde verilmiştir.
X
Faaliyet raporlarında sürdürülebilirlik performanıyla igili hedeflerimiz ve eylemlerimiz için sunulan bilgi anlaşılabilir , doğru ve yeterli biçimde açıklanmıştır.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_InformationAboutActivitiesWhichAreRelatedToUnDevelopmentGoalsDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A3.2. Ortaklık tarafından, faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından hangileri ile ilişkili olduğuna ilişkin bilgi kamuya açıklanmıştır.
X
Menderes Tekstil Sürdürülebilirlik Raporunda Faaliyetlerimizin Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından hangileri ile ilişkili olduğu hakkında bilgi verilmiştir.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_LawsuitsFiledConcludedAboutEsgIssuesMaterialInTermsOfEsgPoliciesWillSignificantlyAffectCompanyActivitiesDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A3.3. ÇSY konularında aleyhte açılan ve/veya sonuçlanan, ÇSY politikaları açısından önemli nitelikteki ve/veya faaliyetleri önemli ölçüde etkileyecek davalar kamuya açıklanmıştır.
X
Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim konularında herhangi bir şikayet yaşanmamıştır.
oda_VerificationSubAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A4. Doğrulama
oda_CompanyKeyEsgPerformanceMetricsVerifiedByIndependentThirdpartyAndDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
A4.1. Ortaklığın ÇSY Kilit Performans ölçümleri bağımsız üçüncü tarafça doğrulanmış ve kamuya açıklanmıştır.
X
Sürdürülebilir performans ölçümlerini halka açık birtakım platformlarda açıklamaktayız. Örneğin; ISO 14001, ISO 50001, ISO 45001, Higg Index, BEPI, ZDHC Gateway, IPE vs.
oda_EnvironmentalPrinciplesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/CapsLockLabel
B. ÇEVRESEL İLKELER
oda_PoliciesAndPracticesActionPlansEnvironmentalManagementSystemsAndProgramsDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B1. Ortaklık, çevre yönetimi alanındaki politika ve uygulamalarını, eylem planlarını, çevresel yönetim sistemlerini (ISO 14001 standardı ile bilinmektedir) ve programlarını kamuya açıklamıştır.
X
Çevre yönetimi alanındaki politika ve uygulamaları, eylem planlarını, ISO 14001 kapsamında çevre yönetim sistemi prosedüründe değerlendirmekteyiz.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/politikamiz https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_EnvironmentalReportsDisclosedToThePublicInculidingScopeReportingPeriodReportingDateAndLimitationsAboutReportingConditions|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B2. Çevre yönetimine ilişkin bilgilerin verilmesinde hazırlanan çevresel raporlara ilişkin olarak raporun kapsamı, raporlama dönemi, raporlama tarihi, raporlama koşulları ile ilgili kısıtlar kamuya açıklanmıştır.
X
Sürdürülebilirlik raporumuzda raporun tarihi ve kapsamı açıklanmaktadır.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_EnvironmentalTargetsWithinTheScopeOfPerformanceIncentiveSystemsWhichIncludedInTheRewardingCriteriaDisclosedOnTheBasisOfStakeholders|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B4. Menfaat sahipleri (Yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve çalışanlar gibi) bazında performans teşvik sistemleri kapsamında ödüllendirme kriterlerine dahil edilen çevresel hedefler kamuya açıklanmıştır.
X
Çevre politikamız ve sürdürülebilirlik kapsamında ilkeleri kapsamında; Denizli Bozburun mevkinde Menderes Tekstil Ormanı oluşturulmuştur. Ayrıca çalışanlarımızın ve ailelerinin eğitim-bilinçlendirme çalışmaları kapsamında SmArtMen projemizle, çevresel hedefleri gerçekleştirme yolunda çevresel konuların yönetimi için çalışmalar yapmaktayız.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_HowPrioritisedEnvironmentalIssuesIntegratedIntoBusinessObjectivesStrategiesDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B5. Öncelikli olarak belirlenen çevresel sorunların iş hedeflerine ve stratejilerine nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X
Çevresel sorunlar iş hedeflerine ve stratejilerine çevre boyut analizi ile entegre edilmektedir.
oda_HowEnvironmentalIssuesManagedIntegratedIntoBusinessObjectivesStrategiesByTheCompanysValueChainIncludingOperationalProcessSuppliersCustomersDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B7. Operasyon süreci dahil ortaklık değer zinciri boyunca tedarikçi ve müşterileri de kapsayacak şekilde çevresel konuların nasıl yönetildiği, iş hedeflerine ve stratejilere nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X
Tedarikçi ve müşterilerimizi çevresel boyut değerlendirme altında ve çevre yönetim prosedüründe değerlendirmekte ve denetimler gerçekleştirmekteyiz.
oda_WhetherCompanyInvolvedEnvironmentalRelatedOrganizationsNonGovernmentalOrganizationsPolicyMakingProcessesCollabrationsDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B8. Çevre konusunda ilgili kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının politika oluşturma süreçlerine dahil olunup olunmadığı ve bu kurum ve kuruluşlarla yapılan iş birlikleri kamuya açıklanmıştır.
X
WWF Doğal Koruma Vakfı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Büyük Menderes İnisiyatifi gibi kurumların bilgilendirme ve bildirimlerine, toplantılarına katılım sağlamaktayız.
oda_CompanyComparativelyReportedInformationEnvironmentalImpactsWithinEnvironmentalIndicatorsPeriodically|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B9. Çevresel göstergeler (Sera gazı emisyonları (Kapsam-1 (Doğrudan), Kapsam-2 (Enerji dolaylı), Kapsam-3 (Diğer dolaylı), hava kalitesi, enerji yönetimi, su ve atık su yönetimi, atık yönetimi, biyoçeşitlilik etkileri)) ışığında çevresel etkileri ile ilgili bilgileri dönemsel olarak karşılaştırılabilir bir şekilde kamuya açıklanmıştır.
X
Sera gazı emisyonlarının izlenmesi raporlanması ve doğrulanması kapsamında; Kapsam 1 içeriğinde raporlamalar ve doğrulamalar bağımsız akredite kuruluşlara yaptırılmaktadır. Hava, su, atıksu ve enerji ile ilgili bilgileri yasal yükümlülükler gereği bakanlıklara raporlayıp açıklamaktayız. Her sene tüm kapsamlarda karbon ayak izimiz hesaplanmaktadır.
oda_DetailsOfTheStandardProtocolMethodologyBaselineYearUsedCollectCalculateDataDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B10. Verileri toplamak ve hesaplamak için kullanılan standart, protokol, metodoloji ve baz yıl ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X
Yasal yükümlülükler gereği Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına bildirim ve belgeleme yapılmaktadır.
oda_IncreaseDecreaseEnvironmentalIndicatorsComparativelyDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B11. Önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak rapor yılı için çevresel göstergelerinin artış veya azalışı kamuya açıklanmıştır.
X
Yasal yükümlülükler gereği Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına bildirim ve belgeleme yapılmaktadır.
oda_ShortLongTermTargetsReducingEnvironmentalImpactsDeterminedTheProgressComparedToPreviousYearsDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B12. Çevresel etkilerini azaltmak için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenmiş, bu hedefler ve geçmiş yıllarda belirlenen hedeflere göre ilerleme durumu kamuya açıklanmıştır.
X
Çevresel etkileri azaltmak için kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler sürdürülebilirlik raporunda sürdürülebilirlik yol haritasında belirtilmiştir.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_StrategyCombatClimateCrisisCreatedPlannedActionsDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B13. İklim krizi ile mücadele stratejisi oluşturulmuş ve planlanan eylemler kamuya açıklanmıştır.
X
İklim değişikliği ile mücadele kapsamında sürdürülebilirlik raporunda çalışmalara yer verilmiştir.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_ProgramsProceduresToPreventMinimizePotentialNegativeImpactOfProductsServicesOnTheEnvironmentEstablishedAndDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B14. Ürünler ve/veya hizmetlerin çevreye potansiyel olumsuz etkisini önlemek veya bu etkileri minimuma indirmek amacıyla program ya da prosedürler oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Sunduğumuz ürünlerin potansiyel olumsuz etkilerini azaltmak amaçlı işletme içerinde ÜR-GE birimimizde çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
oda_ActionsToReduceGreenhouseGasEmissionsOfThirdPartiesCarriedOutAndDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B14. Üçüncü tarafların (örn. tedarikçi, alt yüklenici, bayi vb.) sera gazı emisyon miktarlarında azaltım sağlamaya yönelik aksiyonlar alınmış ve bu aksiyonlar kamuya açıklanmıştır.
X
Sunduğumuz ürünlerin potansiyel olumsuz etkilerini azaltmak amaçlı işletme içerinde ÜRGE birimimizde çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
oda_EnvironmentalBenefitsGainsCostSavingsOfInitiativesProjectsAimsReducingEnvironmentalImpactsDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B15. Çevresel etkileri azaltmaya yönelik girişim ve projelerin sağladığı çevresel fayda/kazanç ve maliyet tasarrufları kamuya açıklanmıştır.
X
Konsantre atıksularının geri kazanımı, sanfor soğutma atıksuyunun geri kazanımı gibi projeler yürütülmekte, fayda/kazanç maliyet analizi yapılmaktadır.
oda_DataRelatedToEnergyConsumptionDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B16. Enerji tüketimi (doğal gaz, motorin, benzin, LPG, kömür, elektrik, ısıtma, soğutma vb.) verileri Kapsam-1 ve Kapsam-2 olarak kamuya açıklanmıştır.
X
Sera gazı emisyonlarının izlenmesi raporlanması ve doğrulanması kapsamında; Kapsam 1 içeriğinde raporlamalar bağımsız akredite kuruluşlara yaptırılmaktadır. Hava, su, atıksu ve enerji ile ilgili bilgileri yasal yükümlülükler gereği bakanlıklara raporlayıp açıklamaktayız.
oda_InformationRelatedToProductionOfElectricityHeatSteamCoolingDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B17. Raporlama yılında üretilen elektrik, ısı, buhar ve soğutma hakkında kamuya açıklama yapılmıştır.
X
YEGM(Yenilenebilir enerji genel müdürlüğü)’ne bildirim yapılmaktadır. ENVER portaline bilgiler yıllık bazda düzenli olarak girilmektedir.
oda_StudiesRelatedToIncreaseUseOfRenewableEnergyAndTransitionToZeroLowCarbonElectricityConductedAndDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B18. Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, sıfır veya düşük karbonlu elektriğe geçiş konusunda çalışmalar yapılmış ve kamuya açıklanmıştır.
X
Yenilenebilir enerji kapsamında düşük karbonlu elektriğe geçiş için GES projesi yapılmıştır. Ayrıca satın alınan tüm elektriğimiz IREC sertifikalıdır.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_RenewableEnergyProductionAndUsageDataPubliclyDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B19. Yenilenebilir enerji üretim ve kullanım verileri kamuya açıklanmıştır.
X
Yenilenebilir enerji kapsamında çatı üstü GES 2021 yılında devreye alınarak üretim verileri sürdürülebilirlik raporumuzda yer verilmiştir.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_CompanyConductedProjectsAboutEnergyEfficiencyAndAmountOfReductionOnEnergyConsumptionEmissionAchievedDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B20. Enerji verimliliği projeleri yapılmış ve enerji verimliliği projeleri sayesinde elde edilen enerji tüketim ve emisyon azaltım miktarı kamuya açıklanmıştır.
X
Emisyon azaltım miktarları sürdürülebilirlik raporlarında açıklanmaktadır.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_WaterConsumptionTheAmountProceduresSourcesOfRecycledAndDischargedWaterFromUndergroundOrAboveGroundDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B21. Su tüketimi, varsa yer altından veya yer üstünden çekilen, geri dönüştürülen ve deşarj edilen su miktarları, kaynakları ve prosedürleri kamuya açıklanmıştır.
X
Su miktarları Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve Higg Index gibi halka açık platformlara bildirilmektedir.
oda_InformationRelatedCompanysOperationsActivitiesAreIncludedInCarbonPricingSystemDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B22. Operasyonlar veya faaliyetlerinin herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine (Emisyon Ticaret Sistemi, Cap & Trade veya Karbon Vergisi) dâhil olup olmadığı kamuya açıklanmıştır.
X
Emisyon ticaret sistemi ile ilgili gelişmeler takip edilmektedir.
oda_InformationRelatedToAccumulatedPurchasedCarbonCreditDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B23. Raporlama döneminde biriken veya satın alınan karbon kredisi bilgisi kamuya açıklanmıştır.
X
Karbon kredisi ile ilgili gelişmeler takip edilmektedir.
oda_IfCarbonPricingAppliedDetailsDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B24. Ortaklık içerisinde karbon fiyatlandırması uygulanıyor ise ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X
Karbon fiyatlandırması ile ilgili gelişmeler takip edilmektedir.
oda_ThePlatformsWhereTheCompanyDisclosesEnvironmentalInformationDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
B25. Ortaklığın çevresel bilgilerini açıkladığı platformlar kamuya açıklanmıştır.
X
Gönüllü olarak müşteri platformlarına, yasal yükümlülük gereği çevre platformlarına bildirimler yapılmaktadır.
oda_SocialPrinciplesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/CapsLockLabel
C. SOSYAL İLKELER
oda_HumanRightsEmployeeRightsSubAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları
oda_InstitutionalHumanRightsAndEmployeeRightsPolicyEstablishedThePolicyAndTheOfficalsDeterminedDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.1. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Türkiye’nin onayladığı ILO Sözleşmeleri ve diğer ilgili mevzuatı kapsayacak şekilde Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturulmuş, politikanın uygulanmasıyla ilgili sorumlular belirlenmiş ve politika ile sorumlular kamuya açıklanmıştır.
X
Menderes Tekstil Sosyal Uygunluk Politikası ve Bütünsel Yönetim Sistemi Politikası kapsamında takım ruhuyla çalışanların gelişim, refah ve iş tatminini en üst düzeyde korumak; adil, ayrımcılık yapmadan seçiminde, yerleştirilmesinde, çalışmasında sürdürülebilirliğini sağlamak, konularında Menderes Tekstil A.Ş. kararlıdır. Bu kapsamda, Menderes Tekstil A.Ş. İş Kanunu gereklerine, ulusal kanunlar, geçerli yasal mevzuat ve uluslararası sosyal uygunluk standartlarına (SA8000, BSCI, SMETA, IWAY, Walt Disney, Universal vb.) uymayı taahhüt etmektedir.
https://www.menderes.com/tr/i-k/sosyal-sorumluluk-ve-uygunluk-politikamiz
oda_EmployeeRightsPolicyIncludesFairWorkforceImprovementOfWorkingStandardsWomenEmploymentAndInclusivity|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.2. Tedarik ve değer zinciri etkileri de gözetilerek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve kapsayıcılık konularına (cinsiyet, ırk, din, dil, medeni durum, etnik kimlik, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ailevi sorumluluklar, sendikal faaliyetler, siyasi görüş, engellilik, sosyal ve kültürel farklılıklar vb. konularda ayrım yapılmaması gibi) çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X
Takım ruhuyla çalışanların gelişim, refah, iş tatminini, çalışan memnuniyetini en üst düzeyde tutmak, adil, ayrımcılık yapmayan insan kaynakları uygulamaları ile sürdürülebilirlik sağlamak konularında Menderes Tekstil A.Ş. kararlıdır. Firmamız Sosyal Uygunluk Politikası kapsamında; hiçbir şekil ya da yazılı dokümanlarda etnik yapı, ırk, cinsiyet, din, politik görüş, dil, yapısal özellik vb. den dolayı ayrımcılık yapmayacağını ve işyerinde izin vermeyeceğini taahhüt etmektedir.
https://www.menderes.com/tr/i-k/sosyal-sorumluluk-ve-uygunluk-politikamiz
oda_MeasuresTakenForMinorityRightsEqualityOfOpportunityOrTheOnesSensitiveAboutCertainEconomicEnvironmentalSocialFactorsAlongTheSupplyChainDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.3. Belirli ekonomik, çevresel, toplumsal faktörlere duyarlı kesimlerin (düşük gelirli kesimler, kadınlar vb.) veya azınlık haklarının/fırsat eşitliğinin gözetilmesi konusunda değer zinciri boyunca alınan önlemler kamuya açıklanmıştır.
X
Firmamız Sosyal Uygunluk Politikası kapsamında; hiçbir şekil ya da yazılı dokümanlarda, etnik yapı, ırk, cinsiyet, din, politik görüş, dil, yapısal özellik vb. den dolayı ayrımcılık yapmayacağını ve işyerinde izin vermeyeceğini taahhüt etmektedir. Herkes eşit şekilde çalışma şartlarına sahiptir. Fazla mesai uygulamalarında gerekli durum ve bölüme göre gerekli bölüm personelinden seçilir. Kadın çalışanlar hiçbir koşul altında hamilelik ve bekaret testine tabi tutulmamaktadır. Hamileler, engelliler, kadın çalışanlar, emekli çalışanlar için yasal mevzuat çerçevesinde ve firmanın uygun mertebe yapabildiği şekilde pozitif ayrımcılık uygulanır. Kurumumuz kadın çalışanlar için yasaların öngördüğü tüm kural ve kanunlara uygun çalışmaktadır.
https://www.menderes.com/tr/i-k/sosyal-sorumluluk-ve-uygunluk-politikamiz
oda_DevelopmentsRegardingPreventiveCorrectivePracticesAgainstDiscriminationInequalityHumanRightsViolationsForcedChildLaborDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.4. Ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı ve çocuk işçi çalıştırılmasını önleyici ve düzeltici uygulamalara ilişkin gelişmeler kamuya açıklanmıştır.
X
Menderes Tekstil Sosyal Uygunluk politikası kapsamında yasa ve düzenlemelere uygun çalışmak, (özellikle 4857, 6331, 5510, 5746 sayılı kanun ile ilgili yönetmelik ve mevzuat), çocuk işçi çalıştırma yasağına uyma, genç işçilere uygun çalışma koşullarını sağlama, zorla veya mecburi çalıştırma yasağına uyma, ayrımcılığın önlenmesini sağlanma konularını içermektedir.
https://www.menderes.com/tr/i-k/sosyal-sorumluluk-ve-uygunluk-politikamiz
oda_EmployeeRightPolicyIncludesInvestmentsInEmployeesCompensationFringeBenefitsRightToUnionizeWorkLifeBalanceSolutionsTalentManagement|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.5. Çalışanlara yapılan yatırım (eğitim, gelişim politikaları), tazminat, tanınan yan haklar, sendikalaşma hakkı, iş/hayat dengesi çözümleri ve yetenek yönetim konularına çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X
Menderes Tekstil A. Ş. İnsan Kaynakları Eğitim Politikası; çalışanlarına yeni bilgi, beceri ve davranışlar kazandırarak; yenilikçi düşünen, yüksek performans kültürünü benimseyen, proaktif, araştırmacı, krizleri fırsata dönüştürebilen, esnek, karmaşık yapılarda çalışmaya ve çözümler üretmeye hazır, zorluklarla mücadele eden, ekip çalışmasına katkı sunarak ekip ile birlikte değer yaratan, ekiplerine ilham verebilen, kurumsal gelişime önem veren, aidiyet duygusu kuvvetli, birlikte değer arttırmaya inanan, stratejik düşünebilen bireylerin yetiştirilmesini hedeflemektedir. Takım ruhuyla çalışanların gelişim, refah, iş tatminini, çalışan memnuniyetini en üst düzeyde tutmak, adil, ayrımcılık yapmayan insan kaynakları uygulamaları ile sürdürülebilirlik sağlamak konularında Menderes Tekstil A.Ş. kararlıdır.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_MechanismForEmployeeComplaintsAndResolutionOfDisputesEstablishedRelatedSolutionProcessesDetermined|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.5. Çalışan şikâyetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmalar oluşturularak uyuşmazlık çözüm süreçleri belirlenmiştir.
X
Menderes Tekstil A. Ş. İnsan Kaynakları Eğitim Politikası; çalışanlarına yeni bilgi, beceri ve davranışlar kazandırarak; yenilikçi düşünen, yüksek performans kültürünü benimseyen, proaktif, araştırmacı, krizleri fırsata dönüştürebilen, esnek, karmaşık yapılarda çalışmaya ve çözümler üretmeye hazır, zorluklarla mücadele eden, ekip çalışmasına katkı sunarak ekip ile birlikte değer yaratan, ekiplerine ilham verebilen, kurumsal gelişime önem veren, aidiyet duygusu kuvvetli, birlikte değer arttırmaya inanan, stratejik düşünebilen bireylerin yetiştirilmesini hedeflemektedir. Takım ruhuyla çalışanların gelişim, refah, iş tatminini, çalışan memnuniyetini en üst düzeyde tutmak, adil, ayrımcılık yapmayan insan kaynakları uygulamaları ile sürdürülebilirlik sağlamak konularında Menderes Tekstil A.Ş. kararlıdır.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_ActivitiesCarriedOutWithinTheReportingPeriodRelatedToEnsureEmployeeSatisfactionDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.5. Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak raporlanan dönem içinde yapılan faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X
Menderes Tekstil A. Ş. İnsan Kaynakları Eğitim Politikası; çalışanlarına yeni bilgi, beceri ve davranışlar kazandırarak; yenilikçi düşünen, yüksek performans kültürünü benimseyen, proaktif, araştırmacı, krizleri fırsata dönüştürebilen, esnek, karmaşık yapılarda çalışmaya ve çözümler üretmeye hazır, zorluklarla mücadele eden, ekip çalışmasına katkı sunarak ekip ile birlikte değer yaratan, ekiplerine ilham verebilen, kurumsal gelişime önem veren, aidiyet duygusu kuvvetli, birlikte değer arttırmaya inanan, stratejik düşünebilen bireylerin yetiştirilmesini hedeflemektedir. Takım ruhuyla çalışanların gelişim, refah, iş tatminini, çalışan memnuniyetini en üst düzeyde tutmak, adil, ayrımcılık yapmayan insan kaynakları uygulamaları ile sürdürülebilirlik sağlamak konularında Menderes Tekstil A.Ş. kararlıdır.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/surdurulebilirlik/surdurulebilirlik-raporlari
oda_TheOccupationalHealthAndSafetyPoliciesEstablishedDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.6. İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Bütünsel Yönetim Sistemi Politikamız içinde iş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturulmakta ve kurumsal internet sitemizde kamuya açıklanmaktadır.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/politikamiz
oda_MeasuresTakenForProtectingHealthPreventingOccupationalAccidentStatisticsDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.6. İş kazalarını önleme ve sağlığın korunması amacıyla alınan önlemler ve kaza istatistikleri kamuya açıklanmıştır.
X
Bütünsel Yönetim Sistemi Politikamız içinde iş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturulmakta ve kurumsal internet sitemizde kamuya açıklanmaktadır.
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/politikamiz
oda_PersonalDataProtectionAndDataSecurityPoliciesEstablishedAndDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.7. Kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Menderes Tekstil, kurumun itibarını bilgi güvenliği yönetim sistemi ile artırmak, kendi iş sürekliliğinin yanı sıra paydaşlarının önemli ve/veya hassas bilgilerini de korumak amacıyla bilgi güvenliğine üst düzeyde önem verir. Menderes Tekstil, belirlediği faaliyetleri kapsamında Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) gereğince politikamızdaki hususları benimsemekte ve uyumlu şekilde yönetmektedir. Menderes Tekstil Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Politikası ve 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Kişisel Verilerin Korunması Politikası kurumsal internet sitesinde kamuya açıklanmıştır
https://www.menderes.com/tr/kurumsal/politikamiz https://www.menderes.com/tr/kurumsal/kvkk
oda_EthicsPolicyEstablishedAndDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.8. Etik politikası oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Menderes Tekstil İş Etiği Politikası kapsamında iş, çalışma etiği, uyum süreçlerini kamuya açıklar. Menderes Tekstil kurumsal internet sitemizde kamuya açıklanmıştır.
https://www.menderes.com/tr/yatirimci-iliskileri/kurumsal-yonetim/politikalar/is-etigi-kurallari
oda_StudiesRelatedToSocialInvestmentSocialResponsibilityFinansalInclusivityAccessToFinanceExplained|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.9. Toplumsal yatırım, sosyal sorumluluk, finansal kapsayıcılık ve finansmana erişim kapsamındaki çalışmalar açıklanmıştır.
X

oda_InformativeMeetingsTrainingProgramsRelatedToEsgPoliciesPracticesOrganized|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C1.10. Çalışanlara ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitim programları düzenlenmiştir.
X
Şirketimiz Eğitim Politikası kapsamında çalışanlara ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitim programları düzenler.
oda_StakeholdersInternationalStandardsInitiativesSubAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C2. Paydaşlar, Uluslararası Standartlar ve İnisiyatifler
oda_CustomerSatisfactionPolicyRegardingTheManagementAndResolutionOfCustomerComplaintPreparedDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C2.1. Müşteri şikâyetlerinin yönetimi ve çözümüne ilişkin müşteri memnuniyeti politikası düzenlenmiş ve kamuya açıklanmıştır.
X
Müşteri şikayetlerinin yönetimine ve çözümüne ilişkin aksiyonlar alınmaktadır.
https://www.menderes.com/tr/iletisim/guvenlikcevre-ve-sosyal-konular-sikayet-yonetimi
oda_InformationAboutTheCommunicationWithStakeholdersDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C2.2. Paydaşlarla yürütülen iletişim (hangi paydaş, konu ve sıklık) hakkında bilgiler kamuya açıklanmıştır.
X
Menderes Tekstil kurumsal internet sitesi üzerinde şikayet bildirim ekranı bulunmaktadır.
https://www.menderes.com/tr/iletisim/guvenlikcevre-ve-sosyal-konular-sikayet-yonetimi
oda_TheInternationalReportingStandardsThatAdoptedInReportingExplained|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C2.3. Raporlamalarda benimsenen uluslararası raporlama standartları açıklanmıştır.
X
Benimsediğimiz uluslararası raporlama standardı bulunmamaktadır.
oda_PrinciplesAdoptedRegardingSustainabilitySignatoryOrMemberInternationalOrganizationsCommitteesPrinciplesDisclosed|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C2.4. Sürdürülebilirlik ile ilgili benimsenen prensipler, imzacı veya üye olunan uluslararası kuruluş, komite ve ilkeler kamuya açıklanmıştır.
X
İmzacısı ve üyesi olduğu uluslararası kuruluş ve ilkeler bulunmamaktadır.
oda_ImprovementsMadeStudiesCarriedOutToBeIncludedInTheSustainabilityIndicesOfBorsaIstanbulAndInternationalIndex|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
C2.5. Borsa İstanbul’un ve/veya uluslararası endeks sağlayıcıların sürdürülebilirlik endekslerinde yer almak için geliştirmelerde bulunulmuş, çalışmalar yürütülmüştür.
X
Orta vadeli hedeflerimizde bir sonraki yıllarda yayınlayacağımız sürdürülebilirlik raporunda Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi ve uluslararası sürdürülebilirlik endekslerinde yer almak için somut çaba göstereceğiz.
oda_CorporateGovernancePrinciplesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/CapsLockLabel
D. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ
oda_OpinionsOfStakeholdersSoughtInTheDeterminationOfMeasuresAndStrategiesRelatedToSustainability|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
D1. Sürdürülebilirlik alanındaki tedbirler ve stratejilerin belirlenmesinde menfaat sahiplerinin görüşlerine başvurulmuştur.
X
Şirketimiz, işlem ve faaliyetlerinde Şirketimizin hedeflerine ulaşmasında veya faaliyetlerinde ilgisi olan çalışanlarımızın, müşterilerimizin ve tedarikçilerimizin ilgili mevzuat ve karşılıklı sözleşmelerle düzenlenen haklarını koruma altına alır. Menfaat sahiplerinin haklarının mevzuat ve karşılıklı sözleşmeler ile korunmadığı durumlarda, menfaat sahiplerinin çıkarları iyi niyet kuralları çerçevesinde ve Şirket imkânları ölçüsünde korunur. Şirketimizle ilgili menfaat sahiplerini ilgilendiren hususlarda mümkün olduğunca yazılı olarak bilgilendirme yapılmasına özen göstermektedir. Menfaat sahipleri ilgili hususlarda özel durum açıklamaları, Şirket kurumsal internet sitesi ve yazılı-görsel basın aracılığıyla bilgilendirilmektedir. Menderes Tekstil iletişim hattı tüm müşteri, tedarikçi ve pay sahiplerine açıktır. Müşterilerimizin Menderes Tekstil’e daha kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla kurumsal internet sitemizde müşterilerimizin öneri, istek ve şikâyetlerini iletebilecekleri bir “İletişim Formu” oluşturulmuştur. Bu sisteme gelen mesajlar değerlendirilerek en kısa sürede geri dönüş yapılmaktadır. Ayrıca, Menderes Tekstil Güvenlik, Çevre ve Sosyal Konular Şikayet Yönetim Sistemi süreci başlatılmıştır. Bu sürecin amacı üretim faaliyetlerimizden doğrudan veya dolaylı etkilenenlerden gelen şikâyetleri, kanun, tüzük ve yönetmelikler doğrultusunda şeffaf ve tarafsız bir şekilde ele alarak, yönetmektir. Menfaat sahipleri çevre ile ilgili öneri ve şikâyetlerini kurumsal internet sitemizde yer alan telefon ve fax numaramıza veya e-mail adresimize iletebilmektedirler. Menderes Tekstil’in piyasadaki varlığını ve müşterileriyle ilişkilerini güçlendirmek için sektörel toplantılar, fuarlar, bölge toplantıları ve müşteri ziyaretleri gibi etkinlikler 2023 yılında da devam etmiştir. Ayrıca, müşteriler ve tedarikçiler görüşlerini Şirketin yönetimine sözlü veya yazılı başvuruda bulunmak suretiyle de iletebilmektedirler.
oda_SocialResponsibilityProjectsAwarenessActivitiesTrainingsCarriedOutToRaiseAwarenessAboutSustainability|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
D2. Sosyal sorumluluk projeleri, farkındalık etkinlikleri ve eğitimler ile sürdürülebilirlik konusu ve bunun önemi hakkında farkındalığın artırılması konusunda çalışmalar yapılmıştır.
X
Faaliyet Raporunun SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE SOSYAL SORUMLULUK bölümünde detaylı olarak anlatılmıştır.
https://www.menderes.com/tr/yatirimci-iliskileri/faaliyet-raporlari/yillik-faaliyet-raporlari

Bu Haberi Kap Sitesinde Görüntülemek İçin : https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1288496

Yorum yapın