GRTRK – Graintürk Tarım – Kap Haberi

Finansal Rapor
A+ A-
Bağımsız Denetim Görüşü
Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü Görüş Türü
AKADEMİK BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. Sürekli Olumlu

BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU
Graınturk Tarım Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları,
Genel Kurulu’na
A. Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimi
1) Görüş
Graınturk Tarım Anonim Şirketi (“Şirket”) ve bağlı ortaklıklarının (birlikte “Grup” olarak anılacaktır) 31 Aralık 2023 tarihli ile aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait; konsolide kâr veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosu, konsolide özkaynaklar değişim tablosu ve konsolide nakit akış tablosu ile önemli muhasebe politikalarının özeti de dahil olmak üzere konsolide finansal tablo dipnotlarından oluşan konsolide finansal tablolarını denetlemiş bulunuyoruz.
Görüşümüze göre, ilişikteki konsolide finansal tablolar, Grup’un 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla konsolide finansal durumunu ve aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait konsolide finansal performansını ve konsolide nakit akışlarını, Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına (“TFRS”lere) uygun olarak tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun bir biçimde sunmaktadır.
2) Görüşün Dayanağı
Yaptığımız bağımsız denetim, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) tarafından yayımlanan Türkiye Denetim Standartlarının bir parçası olan Bağımsız Denetim Standartları’na (“BDS’lere”) uygun olarak yürütülmüştür. Bu Standartlar kapsamındaki sorumluluklarımız, raporumuzun Bağımsız Denetçinin Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları bölümünde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. KGK tarafından yayımlanan Bağımsız Denetçiler için Etik Kurallar (Bağımsızlık Standartları Dahil) (“Etik Kurallar”) ile konsolide finansal tabloların bağımsız denetimiyle ilgili mevzuatta yer alan etik hükümlere uygun olarak Grup’tan bağımsız olduğumuzu beyan ederiz. Etik Kurallar ve mevzuat kapsamındaki etiğe ilişkin diğer sorumluluklar da tarafımızca yerine getirilmiştir. Bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bağımsız denetim kanıtlarının, görüşümüzün oluşturulması için yeterli ve uygun bir dayanak oluşturduğuna inanıyoruz.
3) Kilit Denetim Konuları
Kilit denetim konuları, mesleki muhakememize göre cari döneme ait konsolide finansal tabloların bağımsız denetiminde en çok önem arz eden konulardır. Kilit denetim konuları, bir bütün olarak konsolide finansal tabloların bağımsız denetimi çerçevesinde ve konsolide finansal tablolara ilişkin görüşümüzün oluşturulmasında ele alınmış olup, bu konular hakkında ayrı bir görüş bildirmiyoruz.

Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile Yatırım Amaçlı Gayeimenkullere ilişkin aktifleştirme uygulamaları
Kilit Denetim Konuları
Konunun Denetimde Nasıl Ele Alındığı
Maddi ve maddi olmayan duran varlıkların ve yatırım amaçı gayrimenkullerin aktifleştirilmesine ilişkin olarak Grup yönetiminin aşağıdaki hususlara ait yargıları bulunmaktadır:
– Aktifleşmeye konu olan maliyet kalemlerinin mahiyeti,
– İlgili sabit kıymet kalemine ne zaman transfer edilip, amortismana tabi tutulacağı.
Buna ilişkin denetim riskimiz TFRS uyarınca aktifleştirme kriterlerini karşılamayan tutarların aktifleştirilmesi veya aktifleştirmenin doğru dönemde yapılmamasıdır. 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle maddi duran varlıkların toplam tutarı 1.233.271.524.-TL (31 Aralık 2022: 545.512.148.-TL) yatırım amaçlı gayrimenkullerin tutarı da 485.226.843.-TL (31 Aralık 2022: 1.099.121.201.-TL) ‘dir.
– Şirket yönetimi sabit kıymetlerin maliyetleri ve aktifleştirme kriterlerinin uygunluğuna ilişkin önemli yargılarının bulunması.
– Grup maddi duran varlıklar ve yatırım amaçlı gayrimenkullerini SPK’dan lisans almış gayrimenkul değerleme firmasına değerletip finansal mali tablolarına bu tutarları yansıtmış olması
– Değerleme firmaları tarafından değerleme yapılırken çeşitli tahmin ve varsayımlar kullanılmıştır.
Bu sebeple maddi duran varlık ve yatırım amaçlı gayrimenkullerin gerçeğe uygun değerlerinin belirlenmesi ve finansal tablolara doğru tutarlarda alınması tarafımızca kilit bir denetim konusu olarak değerlendirilmiştir. (Dipnot: 15-16)
– Maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ile yatırım amaçlı gayrimenkullere ilişkin aktifleştirilme süreci uçtan uca anlaşılmış olup, süreçler içerisinde yer alan aktifleştirme kararlarının nasıl alındığı ve Şirket finansal tablolarına nasıl yansıtıldığına ilişkin bağımsız denetçi olarak belirlediğimiz önemli kontroller test edilmiştir.
– Aktifleştirmelerin TFRS’de yer alan kriterlere uygunluğu değerlendirilmiştir. Bu kapsamda aktifleştirilen maliyet öğelerine ve aktifleştirme tarihlerine ilişkin detay testler gerçekleştirilmiştir.
– Grup yönetimi tarafından kullanılan önemli yargıların tutarlılığı ve uygunluğu değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, yatırım maliyetlerinin mahiyeti ve aktifleştirme kriterlerine uygunluğuna ilişkin önemli kontroller test edilmiş ve örnekleme yoluyla detay fatura testleri gerçekleştirilmiştir.
– Grup yönetimi tarafından atanan gayrimenkul değerleme uzmanlarının, yetkinlikleri ve tarafsızlıkları değerlendirilmiştir.
– Değerleme uzmanlarınca kullanılan değerleme yöntemlerinin uygunluğu değerlendirilmiştir.
– Grubun yatırım amaçlı gayrimenkullerinin değer artışları geçmiş dönemlerdeki değerleme raporları ile karşılaştırılarak değer artışları eleştirilsel bir biçimde ele alınarak değerlendirilmiştir.
– Yatırım amaçlı gayrimenkullerin gerçeğe uygun değerlerine ilişkin finansal tablo notlarında yer alan açıklamalar incelenmiş ve bu notlarda yer verilen bilgilerin yeterliliği değerlendirilmiştir.
Stoklar ve Stok Değerleme Yöntemleri
Kilit Denetim Konuları
Konunun Denetimde Nasıl Ele Alındığı
Şirket’in 31 Aralık 2023 tarihli finansal tablolarında 472.040.698.-TL (31 Aralık 2022: 656.611.767.-TL) tutarında stokları bulunmakta olup, Şirket’in aktif büyüklüğünün önemli bir kısmını oluşturmaktadır.
Stoklar, Şirket tarafından kısa ve uzun vadede satış amaçlı mısır, buğday, pamuk ve diğer tahıl ürünlerinin maliyetlerinden oluşmaktadır.
Stokların içerdiği satın alım, dönüştürme-aktifleştirme ve katlanılan diğer maliyetlerin muhasebeleştirilmesi gibi hususlar nedeniyle satılacak ürünler tarafımızca kilit bir denetim konusu olarak değerlendirilmiştir. (Dipnot: 9)
Denetim prosedürlerimiz stokların doğruluğunu sorgulamak üzerine tasarlanmıştır.
Cari yılda Stoklar için gerçekleştirilen harcamalar (ilk madde ve malzeme ile dönüştürme) ilgili belgeleri ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Stokların net gerçekleşebilir değerleri gerçekleşen satışlar ile kontol edilmiştir.
Stoklara ilişkin finansal tablo notlarında yer alan açıklamalar incelenmiş ve bu notlarda yer verilen bilgilerin yeterliliğini değerlendirilmiştir.
31 Aralık 2023 ve 2022 hesap dönemlerine ilişkin stok sayımları tarafımızca yapılmış ve gerekli testler incelenmiştir.
TMS 29 – Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama uygulaması
TMS 29 – Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama uygulaması ile ilgili muhasebe politikaları ve kullanılan önemli muhasebe tahmin ve varsayımlarının detayı için Dipnot 2.2.’ye bakınız.
Kilit Denetim Konuları
Konunun Denetimde Nasıl Ele Alındığı
“TMS 29 Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama” standardına uygun olarak ilişikteki konsolide finansal tablolar ve dipnotlar, Türk Lirası’nın genel satın alma gücündeki değişikliklerin yansıtılması için yeniden düzeltilmiş ve sonuç olarak raporlama tarihine göre Türk Lirası’nın satın alma gücü cinsinden sunulmuştur.
Finansal tabloların güncel satın alma gücü yaklaşımı kullanılarak hazırlanması, birçok finansal tablo kaleminin ve cari dönem işlemlerinin yeniden düzenlenmeleri ile ilgili kullanılan bir dizi karmaşık prosedür, hesaplama ve mutabakat gerektirir.
Yeniden düzenleme sürecinde uygulanan yöntem ve hesaplamaların karmaşıklığı, finansal durumu üzerindeki önemli etkisi ve kullanılan tarihi verilerin eksik veya yanlış olması riski nedeniyle, TMS 29 – Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama uygulaması kilit denetim konularından biri olarak belirlenmiştir.
Bu alanda uyguladığımız denetim prosedürlerimiz aşağıdakileri içermektedir.
– Grup Yönetimiyle görüşüp, TMS 29’un uygulanması sırasında dikkate alınan prensipler, parasal olmayan hesapların belirlenmesi hakkında inceleme yapılmıştır,
– Hesaplamaların tamlığı ve doğruluğunu sağlamak amacıyla kullanılan tarihler ve endeksler test edilmiştir,
– TMS 29 uyarınca yeniden düzenlenen konsolide finansal tablo ve finansal tablolara ilişkin açıklayıcı dipnotlar kontrol edilmiştir,
– Enflasyon muhasebesi uygulanmış konsolide finansal tablolarda ve ilgili dipnot açıklamalarında verilen bilgilerin TMS 29 açısından yeterliliği ve uygunluğu değerlendirilecektir.
4) Yönetimin ve Üst Yönetimden Sorumlu Olanların Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Sorumlulukları
Grup yönetimi; konsolide finansal tabloların TFRS’lere uygun olarak hazırlanmasından, gerçeğe uygun bir biçimde sunumundan ve hata veya hile kaynaklı önemli yanlışlık içermeyecek şekilde hazırlanması için gerekli gördüğü iç kontrolden sorumludur.
Konsolide finansal tabloları hazırlarken yönetim; Grup’un sürekliliğini devam ettirme kabiliyetinin değerlendirilmesinden, gerektiğinde süreklilikle ilgili hususları açıklamaktan ve Grup’u tasfiye etme ya da ticari faaliyeti sona erdirme niyeti ya da mecburiyeti bulunmadığı sürece işletmenin sürekliliği esasını kullanmaktan sorumludur.
Üst yönetimden sorumlu olanlar, Grup’un finansal raporlama sürecinin gözetiminden sorumludur.
5) Bağımsız Denetçinin Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları
Bir bağımsız denetimde, biz bağımsız denetçilerin sorumlulukları şunlardır:
Amacımız, bir bütün olarak konsolide finansal tabloların hata veya hile kaynaklı önemli bir yanlışlık içerip içermediğine ilişkin makul güvence elde etmek ve görüşümüzü içeren bir bağımsız denetçi raporu düzenlemektir. SPK tarafından yayımlanan bağımsız denetim standartlarına ve BDS’lere uygun olarak yürütülen bir bağımsız denetim sonucunda verilen makul güvence; yüksek bir güvence seviyesidir ancak, var olan önemli bir yanlışlığın her zaman tespit edileceğini garanti etmez.
Yanlışlıklar hata veya hile kaynaklı olabilir. Yanlışlıkların, tek başına veya toplu olarak, finansal tablo kullanıcılarının bu konsolide tablolara istinaden alacakları ekonomik kararları etkilemesi makul ölçüde bekleniyorsa bu yanlışlıklar önemli olarak kabul edilir.
SPK tarafından yayınlanan bağımsız denetim standartlarına ve BDS’lere uygun olarak yürütülen bir bağımsız denetimin gereği olarak, bağımsız denetim boyunca mesleki muhakememizi kullanmakta ve mesleki şüpheciliğimizi sürdürmekteyiz. Tarafımızca ayrıca:
– Konsolide finansal tablolardaki hata veya hile kaynaklı “önemli yanlışlık” riskleri belirlenmekte ve değerlendirilmekte; bu risklere karşılık veren denetim prosedürleri tasarlanmakta ve uygulanmakta ve görüşümüze dayanak teşkil edecek yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilmektedir. (Hile; muvazaa, sahtekârlık, kasıtlı ihmal, gerçeğe aykırı beyan veya iç kontrol ihlali fiillerini içerebildiğinden, hile kaynaklı önemli bir yanlışlığı tespit edememe riski, hata kaynaklı önemli bir yanlışlığı tespit edememe riskinden yüksektir.)
– Grup’un iç kontrolünün etkinliğine ilişkin bir görüş bildirmek amacıyla değil ama duruma uygun denetim prosedürlerini tasarlamak amacıyla denetimle ilgili iç kontrol değerlendirilmektedir.
– Yönetim tarafından kullanılan muhasebe politikalarının uygunluğu ile yapılan muhasebe tahminlerinin ve ilgili açıklamaların makul olup olmadığı değerlendirilmektedir.
– Elde edilen denetim kanıtlarına dayanarak Grup’un sürekliliğini devam ettirme kabiliyetine ilişkin ciddi şüphe oluşturabilecek olay veya şartlarla ilgili önemli bir belirsizliğin mevcut olup olmadığı hakkında ve yönetimin işletmenin sürekliliği esasını kullanmasının uygunluğu hakkında sonuca varılmaktadır. Önemli bir belirsizliğin mevcut olduğu sonucuna varmamız halinde, raporumuzda, konsolide finansal tablolardaki ilgili açıklamalara dikkat çekmemiz ya da bu açıklamaların yetersiz olması durumunda olumlu görüş dışında bir görüş vermemiz gerekmektedir. Vardığımız sonuçlar, bağımsız denetçi raporu tarihine kadar elde edilen denetim kanıtlarına dayanmaktadır. Bununla birlikte, gelecekteki olay veya şartlar Grup’un sürekliliğini sona erdirebilir.
– Konsolide finansal tabloların, açıklamalar dâhil olmak üzere, genel sunumu, yapısı ve içeriği ile bu tabloların temelini oluşturan işlem ve olayları gerçeğe uygun sunumu sağlayacak şekilde yansıtıp yansıtmadığı değerlendirilmektedir.
– Konsolide finansal tablolar hakkında görüş vermek amacıyla, grup içerisindeki işletmelere veya faaliyet bölümlerine ilişkin finansal bilgiler hakkında yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilmektedir. Grup denetiminin yönlendirilmesinden, gözetiminden ve yürütülmesinden sorumluyuz. Verdiğimiz denetim görüşünden de tek başımıza sorumluyuz.
Diğer hususların yanı sıra, denetim sırasında tespit ettiğimiz önemli iç kontrol eksiklikleri dâhil olmak üzere, bağımsız denetimin planlanan kapsamı ve zamanlaması ile önemli denetim bulgularını üst yönetimden sorumlu olanlara bildirmekteyiz. Bağımsızlığa ilişkin etik hükümlere uygunluk sağladığımızı üst yönetimden sorumlu olanlara bildirmiş bulunmaktayız. Ayrıca bağımsızlık üzerinde etkisi olduğu düşünülebilecek tüm ilişkiler ve diğer hususlar ile, varsa, tehditleri ortadan kaldırmak amacıyla atılan adımlar ile alınan önlemleri üst yönetimden sorumlu olanlara iletmiş bulunmaktayız.
Üst yönetimden sorumlu olanlara bildirilen konular arasından, cari döneme ait konsolide finansal tabloların bağımsız denetiminde en çok önem arz eden konuları yani kilit denetim konularını belirlemekteyiz. Mevzuatın konunun kamuya açıklanmasına izin vermediği durumlarda veya konuyu kamuya açıklamanın doğuracağı olumsuz sonuçların, kamuya açıklamanın doğuracağı kamu yararını aşacağının makul şekilde beklendiği oldukça istisnai durumlarda, ilgili hususun bağımsız denetçi raporumuzda bildirilmemesine karar verebiliriz.
B) Mevzuattan Kaynaklanan Diğer Yükümlülüklere İlişkin Rapor
1) TTK’nın 402. Maddesi’nin dördüncü fıkrası uyarınca Grup’un 1 Ocak ? 31 Aralık 2023 hesap döneminde defter tutma düzeninin, finansal tabloların, kanun ile Şirket esas sözleşmesinin finansal raporlamaya ilişkin hükümlerine uygun olmadığına dair, önemli bir hususa rastlanmamıştır.
2) TTK’nın 402. Maddesi’nin dördüncü fıkrası uyarınca Yönetim Kurulu tarafımıza denetim kapsamında, istenen açıklamaları yapmış ve talep edilen belgeleri vermiştir.
3) TTK’nın 398. Maddesi’nin dördüncü fıkrası uyarınca düzenlenen Riskin Erken Saptanması Sistemi ve Komitesi Hakkında Denetçi Raporu 29 Aralık 2023 tarihinde Şirket’in Yönetim Kurulu’na sunulmuştur.
Akademik Bağımsız Denetim A.Ş.

Ahmet AKER, SMMM
Sorumlu Denetçi
İstanbul, 14 Mayıs 2024
Finansal Tablolara İlişkin Genel Açıklama
2023 4. Çeyrek Finansal Tablolar
Sunum Para Birimi TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
31.12.2023

Önceki Dönem
31.12.2022

kap-fr_StatementOfFinancialPositionBalanceSheetAbstract|
Finansal Durum Tablosu (Bilanço)
ifrs-full_AssetsAbstract|
Varlıklar
ifrs-full_CurrentAssetsAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DÖNEN VARLIKLAR
ifrs-full_CashAndCashEquivalents|
Nakit ve Nakit Benzerleri
5
50.051.703
5.622.538
ifrs-full_CurrentTradeReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ticari Alacaklar
542.484.488
214.937.980
kap-fr_CurrentTradeReceivablesDueFromRelaedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Taraflardan Ticari Alacaklar
33
27.216.422
939.352
kap-fr_CurrentTradeReceivablesDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Ticari Alacaklar
7
515.268.066
213.998.628
ifrs-full_OtherCurrentReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Alacaklar
16.058.372
19.740.512
kap-fr_OtherCurrentReceivablesDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Diğer Alacaklar
8
16.058.372
19.740.512
ifrs-full_Inventories|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Stoklar
9
472.040.698
656.611.767
ifrs-full_CurrentPrepayments|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Peşin Ödenmiş Giderler
245.447.859
85.152.892
kap-fr_CurrentPrepaymentsToRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Taraflara Peşin Ödenmiş Giderler
33
103.011.785
0
kap-fr_CurrentPrepaymentsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Peşin Ödenmiş Giderler
11
142.436.074
85.152.892
ifrs-full_OtherCurrentAssets|
Diğer Dönen Varlıklar
35.899.803
11.907.013
kap-fr_OtherCurrentAssetsDueFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Diğer Dönen Varlıklar
12
35.899.803
11.907.013
ifrs-full_CurrentAssetsOtherThanAssetsOrDisposalGroupsClassifiedAsHeldForSaleOrAsHeldForDistributionToOwners|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
ARA TOPLAM
1.361.982.923
993.972.702
ifrs-full_CurrentAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM DÖNEN VARLIKLAR
1.361.982.923
993.972.702
ifrs-full_NoncurrentAssetsAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DURAN VARLIKLAR
ifrs-full_OtherNoncurrentReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Alacaklar
80.613
0
kap-fr_OtherNoncurrentReceivablesDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Diğer Alacaklar
8
80.613
0
ifrs-full_InvestmentProperty|
Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller
15
485.226.843
1.099.121.201
ifrs-full_PropertyPlantAndEquipment|
Maddi Duran Varlıklar
1.233.271.524
545.512.148
kap-fr_LandAndPremises|
Arazi ve Arsalar
16
263.398.242
99.488.875
ifrs-full_Buildings|
Binalar
16
271.408.127
137.859.725
kap-fr_MachineryAndEquipments|
Tesis, Makine ve Cihazlar
16
368.875.091
151.838.677
ifrs-full_Vehicles|
Taşıtlar
16
138.375.224
71.576.734
ifrs-full_FixturesAndFittings|
Mobilya ve Demirbaşlar
16
4.378.763
4.347.967
kap-fr_BearerPlants|
Taşıyıcı Bitkiler
16
53.898.483
55.719.438
ifrs-full_ConstructionInProgress|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Yapılmakta Olan Yatırımlar
16
108.622.212
0
ifrs-full_OtherPropertyPlantAndEquipment|
Diğer Maddi Duran Varlıklar
16
24.315.382
24.680.732
kap-fr_RightOfUseAssets|
Kullanım Hakkı Varlıkları
17
3.885.955
7.058.104
ifrs-full_IntangibleAssetsAndGoodwill|
Maddi Olmayan Duran Varlıklar
248.104
281.770
ifrs-full_OtherIntangibleAssets|
Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar
18
248.104
281.770
ifrs-full_OtherNoncurrentAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Diğer Duran Varlıklar
12
203.690.007
0
ifrs-full_NoncurrentAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM DURAN VARLIKLAR
1.926.403.046
1.651.973.223
ifrs-full_Assets|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM VARLIKLAR
3.288.385.969
2.645.945.925
ifrs-full_EquityAndLiabilitiesAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
KAYNAKLAR
ifrs-full_CurrentLiabilitiesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
KISA VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
kap-fr_CurrentBorowings|
Kısa Vadeli Borçlanmalar
19.400.670
219.688.047
kap-fr_CurrentBorrowingsFromRelatedParties|
İlişkili Taraflardan Kısa Vadeli Borçlanmalar
0
0
kap-fr_CurrentBorrowingsFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Kısa Vadeli Borçlanmalar
19.400.670
219.688.047
kap-fr_CurrentBankLoansFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Banka Kredileri
19
18.565.655
218.199.736
kap-fr_CurrentLeasingDebtsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
19
835.015
1.488.311
kap-fr_CurrentTradePayables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ticari Borçlar
144.314.543
32.759.670
kap-fr_CurrentTradePayablesToRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Taraflara Ticari Borçlar
33
35.405.550
0
kap-fr_CurrentTradePayablesToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Ticari Borçlar
7
108.908.993
32.759.670
kap-fr_CurrentEmployeeBenefitObligations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Çalışanlara Sağlanan Faydalar Kapsamında Borçlar
13
5.974.278
408.040
ifrs-full_OtherCurrentPayables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Borçlar
26.182.845
1.734.311
kap-fr_OtherCurrentPayablesToRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Taraflara Diğer Borçlar
33
26.166.772
1.730.587
kap-fr_OtherCurrentPayablesToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Diğer Borçlar
8
16.073
3.724
ifrs-full_DeferredIncomeClassifiedAsCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ertelenmiş Gelirler (Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Yükümlülüklerin Dışında Kalanlar)
3.872.528
4.267.208
kap-fr_DeferredIncomeFromUnrelatedPartiesClassifiedAsCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Ertelenmiş Gelirler (Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Yükümlülüklerin Dışında Kalanlar)
11
3.872.528
4.267.208
ifrs-full_CurrentTaxLiabilitiesCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Dönem Karı Vergi Yükümlülüğü
31
0
33.992
ifrs-full_CurrentProvisions|
Kısa Vadeli Karşılıklar
1.222.989
1.513.181
ifrs-full_CurrentProvisionsForEmployeeBenefits|
Çalışanlara Sağlanan Faydalara İlişkin Kısa Vadeli Karşılıklar
21
621.367
424.979
ifrs-full_OtherShorttermProvisions|
Diğer Kısa Vadeli Karşılıklar
21
601.622
1.088.202
ifrs-full_OtherCurrentNonfinancialLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Kısa Vadeli Yükümlülükler
24.109.380
1.501.500
kap-fr_OtherCurrentNonfinancialLiabilitiesToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Diğer Kısa Vadeli Yükümlülükler
12
24.109.380
1.501.500
ifrs-full_CurrentLiabilitiesOtherThanLiabilitiesIncludedInDisposalGroupsClassifiedAsHeldForSale|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
ARA TOPLAM
225.077.233
261.905.949
ifrs-full_CurrentLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM KISA VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
225.077.233
261.905.949
ifrs-full_NoncurrentLiabilitiesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
UZUN VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
ifrs-full_LongtermBorrowings|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Uzun Vadeli Borçlanmalar
104.458.056
5.607.392
kap-fr_LongTermBorrowingsFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Uzun Vadeli Borçlanmalar
104.458.056
5.607.392
kap-fr_LongTermBankLoansFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Banka Kredileri
19
101.395.302
0
kap-fr_LongTermLeasingDebtsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
15
3.062.754
5.607.392
kap-fr_NoncurrentEmployeeBenefitObligations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Çalışanlara Sağlanan Faydalar Kapsamında Borçlar
21
1.668.561
2.652.910
ifrs-full_DeferredTaxLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ertelenmiş Vergi Yükümlülüğü
31
68.803.018
58.649.894
ifrs-full_NoncurrentLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM UZUN VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
174.929.635
66.910.196
ifrs-full_Liabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM YÜKÜMLÜLÜKLER
400.006.868
328.816.145
ifrs-full_EquityAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
ÖZKAYNAKLAR
ifrs-full_EquityAttributableToOwnersOfParent|
Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar
2.888.379.101
2.317.129.780
ifrs-full_IssuedCapital|
Ödenmiş Sermaye
23
125.000.000
100.000.000
kap-fr_InflationAdjustmentsOnCapital|
Sermaye Düzeltme Farkları
23
240.154.255
229.398.049
kap-fr_AdditionalCapitalContributionOfShareholders|
Pay Sahiplerinin İlave Sermaye Katkıları
23
48.381.983
0
ifrs-full_SharePremium|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Paylara İlişkin Primler (İskontolar)
23
569.488.738
0
kap-fr_OtherAccumulatedComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler (Giderler)
-625.992
0
kap-fr_AccumulatedRevaluationAndRemeasurementGainsOrLossesThatWillNotBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Yeniden Değerleme ve Ölçüm Kazançları (Kayıpları)
-625.992
0
kap-fr_AccumulatedGainsOrLossesOnRemeasurementsOfDefinedBenefitPlans|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları (Kayıpları)
23
-625.992
0
kap-fr_RestrictedReservesAppropriatedFromProfits|
Kardan Ayrılan Kısıtlanmış Yedekler
1.538.296
1.134.995
kap-fr_OtherRestrictedProfitReserves|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Kısıtlanmış Yedekler
23
1.538.296
1.134.995
kap-fr_PriorYearsProfitsOrLosses|
Geçmiş Yıllar Karları veya Zararları
23
1.394.010.360
1.430.698.913
kap-fr_CurrentPeriodNetProfitOrLossClassifiedInEquity|
Net Dönem Karı veya Zararı
23
510.431.461
555.897.823
ifrs-full_Equity|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM ÖZKAYNAKLAR
2.888.379.101
2.317.129.780
ifrs-full_EquityAndLiabilities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/terseTotalLabel
TOPLAM KAYNAKLAR
3.288.385.969
2.645.945.925

Sunum Para Birimi TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

kap-fr_StatementOfProfitOrLossAndOtherComprehensiveIncomeAbstract|
Kar veya Zarar ve Diğer Kapsamlı Gelir Tablosu
ifrs-full_ProfitLossAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
KAR VEYA ZARAR KISMI
ifrs-full_Revenue|
Hasılat
25
2.272.746.949
1.365.987.281
ifrs-full_CostOfSales|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Satışların Maliyeti
25
-1.793.857.301
-932.089.157
kap-fr_GrossProfitLossFromCommercialOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
TİCARİ FAALİYETLERDEN BRÜT KAR (ZARAR)
478.889.648
433.898.124
ifrs-full_GrossProfit|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
BRÜT KAR (ZARAR)
478.889.648
433.898.124
ifrs-full_AdministrativeExpense|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Genel Yönetim Giderleri
26
-88.619.988
-39.083.544
kap-fr_MarketingExpense|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Pazarlama Giderleri
26
-23.494.704
-25.439.932
ifrs-full_OtherIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Esas Faaliyetlerden Diğer Gelirler
28
177.225.877
83.367.494
ifrs-full_OtherExpenseByFunction|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Esas Faaliyetlerden Diğer Giderler
28
-150.468.914
-55.259.148
ifrs-full_ProfitLossFromOperatingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
ESAS FAALİYET KARI (ZARARI)
393.531.919
397.482.994
kap-fr_InvestmentActivityIncome|
Yatırım Faaliyetlerinden Gelirler
29
132.221.139
432.855.078
kap-fr_ProfitLossBeforeFinancingExpense|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
FİNANSMAN GELİRİ (GİDERİ) ÖNCESİ FAALİYET KARI (ZARARI)
525.753.058
830.338.072
ifrs-full_FinanceIncome|
Finansman Gelirleri
30
5.008.706
3.742.873
ifrs-full_FinanceCosts|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Finansman Giderleri
30
-32.648.204
-44.560.975
ifrs-full_GainsLossesOnNetMonetaryPosition|
Net Parasal Pozisyon Kazançları (Kayıpları)
30
43.869.191
-258.770.194
ifrs-full_ProfitLossBeforeTax|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
SÜRDÜRÜLEN FAALİYETLER VERGİ ÖNCESİ KARI (ZARARI)
541.982.751
530.749.776
ifrs-full_IncomeTaxExpenseContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Sürdürülen Faaliyetler Vergi (Gideri) Geliri
-31.551.290
25.148.047
kap-fr_CurrentPeriodTaxExpenseContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Dönem Vergi (Gideri) Geliri
31
-5.643.307
-20.882.359
kap-fr_DeferredIncomeTaxExpenseContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ertelenmiş Vergi (Gideri) Geliri
31
-25.907.983
46.030.406
ifrs-full_ProfitLossFromContinuingOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
SÜRDÜRÜLEN FAALİYETLER DÖNEM KARI (ZARARI)
510.431.461
555.897.823
ifrs-full_ProfitLoss|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DÖNEM KARI (ZARARI)
510.431.461
555.897.823
ifrs-full_ProfitLossAttributableToAbstract|
Dönem Karının (Zararının) Dağılımı
ifrs-full_ProfitLossAttributableToNoncontrollingInterests|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
23
0
0
ifrs-full_ProfitLossAttributableToOwnersOfParent|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ana Ortaklık Payları
23
510.431.461
555.897.823
ifrs-full_EarningsPerShareAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/label
Pay Başına Kazanç
ifrs-full_EarningsPerShareLineItems|
Pay Başına Kazanç
ifrs-full_BasicEarningsPerShareAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Pay Başına Kazanç (Zarar)
ifrs-full_DilutedEarningsPerShareAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Sulandırılmış Pay Başına Kazanç (Zarar)
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/capslockLabel
DİĞER KAPSAMLI GELİR KISMI
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLossNetOfTax|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacaklar
-625.992
0
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxGainsLossesOnRemeasurementsOfDefinedBenefitPlans|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları (Kayıpları)
23
-834.656
0
ifrs-full_IncomeTaxRelatingToComponentsOfOtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Diğer Kapsamlı Gelire İlişkin Vergiler
208.664
0
kap-fr_DeferredIncomeTaxExpenseOrIncomeRelatingToComponentsOfOtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ertelenmiş Vergi (Gideri) Geliri
23
208.664
0
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeThatWillBeReclassifiedToProfitOrLossNetOfTax|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zarar Olarak Yeniden Sınıflandırılacaklar
23
0
ifrs-full_OtherComprehensiveIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
DİĞER KAPSAMLI GELİR (GİDER)
-625.992
0
ifrs-full_ComprehensiveIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
TOPLAM KAPSAMLI GELİR (GİDER)
509.805.469
555.897.823
ifrs-full_ComprehensiveIncomeAttributableToAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Toplam Kapsamlı Gelirin Dağılımı
ifrs-full_ComprehensiveIncomeAttributableToNoncontrollingInterests|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
23
0
0
ifrs-full_ComprehensiveIncomeAttributableToOwnersOfParent|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ana Ortaklık Payları
23
509.805.469
555.897.823

Sunum Para Birimi TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

kap-fr_StatementOfCashFlowsIndirectMethodAbstract|
Nakit Akış Tablosu (Dolaylı Yöntem)
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInOperatingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
İŞLETME FAALİYETLERİNDEN NAKİT AKIŞLARI
-45.183.424
-98.877.116
kap-fr_ProfitLossForCashFlowStatement|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Dönem Karı (Zararı)
23
510.431.461
555.897.823
ifrs-full_AdjustmentsForReconcileProfitLoss|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
Dönem Net Karı (Zararı) Mutabakatı İle İlgili Düzeltmeler
-347.969.840
-675.997.935
ifrs-full_AdjustmentsForDepreciationAndAmortisationExpense|
Amortisman ve İtfa Gideri İle İlgili Düzeltmeler
16-18
33.959.200
11.106.298
ifrs-full_AdjustmentsForImpairmentLossReversalOfImpairmentLossRecognisedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Değer Düşüklüğü (İptali) İle İlgili Düzeltmeler
-156.451.996
-579.499.680
ifrs-full_AdjustmentsForImpairmentLossReversalOfImpairmentLossRecognisedInProfitOrLossTradeAndOtherReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alacaklarda Değer Düşüklüğü (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
7
2.030.055
-145.701.742
kap-fr_AdjustmentsForImpairmentLossReversalOfImpairmentLossOfOtherFinancialAssetsOrInvestments|
Diğer Finansal Varlıklar veya Yatırımlar Değer Düşüklüğü (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
6
14.170
150.947
ifrs-full_AdjustmentsForImpairmentLossReversalOfImpairmentLossRecognisedInProfitOrLossInventories|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Stok Değer Düşüklüğü (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
9
71.720.609
402.010
kap-fr_AdjustmentsForImpairmentLossReversalOfImpairmentLossOfPropertyPlantAndEquipment|
Maddi Duran Varlık Değer Düşüklüğü (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
16
16.914.021
0
kap-fr_AdjustmentsForImpairmentLossReversalOfImpairmentLossOfInvestmentProperties|
Yatırım Amaçlı Gayrimenkul Değer Düşüklüğü (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
15
0
-434.350.895
kap-fr_OtherAdjustmentsForImpairmentLossReversalOfImpairmentLoss|
Diğer Değer Düşüklükleri (İptalleri) ile İlgili Düzeltmeler
11
-247.130.851
0
ifrs-full_AdjustmentsForProvisions|
Karşılıklar İle İlgili Düzeltmeler
-3.040.826
-10.629.378
kap-fr_AdjustmentsForReversalOfProvisionsRelatedWithEmployeeBenefits|
Çalışanlara Sağlanan Faydalara İlişkin Karşılıklar (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
21
-1.413.953
67.716
kap-fr_AdjustmentsForReversalOfLawsuitAndOrPenaltyProvisions|
Dava ve/veya Ceza Karşılıkları (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
21
0
-402.993
kap-fr_AdjustmentsForReversalOfOtherProvisions|
Diğer Karşılıklar (İptalleri) ile İlgili Düzeltmeler
21
-1.626.873
-10.294.101
kap-fr_AdjustmentsForInterestIncomeAndExpenses|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Faiz (Gelirleri) ve Giderleri İle İlgili Düzeltmeler
29.464.019
4.533.105
ifrs-full_AdjustmentsForInterestIncome|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Faiz Gelirleri ile İlgili Düzeltmeler
30
-11.121
-1.982
ifrs-full_AdjustmentsForInterestExpense|
Faiz Giderleri ile İlgili Düzeltmeler
30
-2.552.775
4.144.661
kap-fr_DefferedFinancialExpenseFromCreditPurchases|
Vadeli Alımlardan Kaynaklanan Ertelenmiş Finansman Gideri
7
-3.479.283
-22.137
kap-fr_UnearnedFinancialIncomeFromCreditSales|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Vadeli Satışlardan Kaynaklanan Kazanılmamış Finansman Geliri
7
35.507.198
412.563
ifrs-full_AdjustmentsForUnrealisedForeignExchangeLossesGains|
Gerçekleşmemiş Yabancı Para Çevrim Farkları İle İlgili Düzeltmeler
7
-1.303.142
18.433.942
ifrs-full_AdjustmentsForIncomeTaxExpense|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Vergi (Geliri) Gideri İle İlgili Düzeltmeler
31
10.119.132
-109.230.698
ifrs-full_OtherAdjustmentsToReconcileProfitLoss|
Kar (Zarar) Mutabakatı İle İlgili Diğer Düzeltmeler
23
-260.716.227
-10.711.524
ifrs-full_IncreaseDecreaseInWorkingCapital|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTotalLabel
İşletme Sermayesinde Gerçekleşen Değişimler
-207.645.045
21.222.996
ifrs-full_AdjustmentsForDecreaseIncreaseInTradeAccountReceivable|
Ticari Alacaklardaki Azalış (Artış) ile İlgili Düzeltmeler
-365.083.761
-12.104.299
kap-fr_DecreaseIncreaseInTradeAccountsReceivablesFromRelatedParties|
İlişkili Taraflardan Ticari Alacaklardaki Azalış (Artış)
33
-26.277.070
-200.502
kap-fr_DecreaseIncreaseInTradeAccountsReceivablesFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Ticari Alacaklardaki Azalış (Artış)
7
-338.806.691
-11.903.797
kap-fr_AdjustmentsForDecreaseIncreaseInOtherReceivablesRelatedWithOperations|
Faaliyetlerle İlgili Diğer Alacaklardaki Azalış (Artış) ile İlgili Düzeltmeler
3.602.070
606.826
kap-fr_DecreaseIncreaseInOtherRelatedPartyReceivablesRelatedWithOperations|
İlişkili Taraflardan Faaliyetlerle İlgili Diğer Alacaklardaki Azalış (Artış)
33
0
1.624.039
kap-fr_DecreaseIncreaseInOtherUnrelatedPartyReceivablesRelatedWithOperations|
İlişkili Olmayan Taraflardan Faaliyetlerle İlgili Diğer Alacaklardaki Azalış (Artış)
8
3.602.070
-1.017.213
ifrs-full_AdjustmentsForDecreaseIncreaseInInventories|
Stoklardaki Azalışlar (Artışlar) İle İlgili Düzeltmeler
9
256.253.065
8.535.399
kap-fr_DecreaseIncreaseInPrepaidExpenses|
Peşin Ödenmiş Giderlerdeki Azalış (Artış)
11
-160.294.967
80.898.306
ifrs-full_AdjustmentsForIncreaseDecreaseInTradeAccountPayable|
Ticari Borçlardaki Artış (Azalış) ile İlgili Düzeltmeler
114.890.189
3.226.036
kap-fr_IncreaseDecreaseInTradeAccountsPayablesToRelatedParties|
İlişkili Taraflara Ticari Borçlardaki Artış (Azalış)
33
35.405.550
-7.041.271
kap-fr_IncreaseDecreaseInTradeAccountsPayablesToUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflara Ticari Borçlardaki Artış (Azalış)
7
79.484.639
10.267.307
ifrs-full_AdjustmentsForIncreaseDecreaseInEmployeeBenefitLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Çalışanlara Sağlanan Faydalar Kapsamında Borçlardaki Artış (Azalış)
13
5.506.430
154.344
ifrs-full_AdjustmentsForIncreaseDecreaseInOtherOperatingPayables|
Faaliyetler ile İlgili Diğer Borçlardaki Artış (Azalış) ile İlgili Düzeltmeler
24.525.784
-30.989.047
kap-fr_IncreaseDecreaseInOtherOperatingPayablesToRelatedParties|
İlişkili Taraflara Faaliyetlerle İlgili Diğer Borçlardaki Artış (Azalış)
33
24.436.185
-30.992.771
kap-fr_IncreaseDecreaseInOtherOperatingPayablesToUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflara Faaliyetlerle İlgili Diğer Borçlardaki Artış (Azalış)
8
89.599
3.724
ifrs-full_AdjustmentsForIncreaseDecreaseInDeferredIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ertelenmiş Gelirlerdeki (Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Yükümlülüklerin Dışında Kalanlar) Artış (Azalış)
11
-70.377.180
-7.603.242
kap-fr_AdjustmentsForOtherIncreaseDecreaseInWorkingCapital|
İşletme Sermayesinde Gerçekleşen Diğer Artış (Azalış) ile İlgili Düzeltmeler
-16.666.675
-21.501.327
kap-fr_DecreaseIncreaseInOtherAssetsRelatedWithOperations|
Faaliyetlerle İlgili Diğer Varlıklardaki Azalış (Artış)
12
-37.318.350
-20.208.371
kap-fr_IncreaseDecreaseInOtherPayablesRelatedWithOperations|
Faaliyetlerle İlgili Diğer Yükümlülüklerdeki Artış (Azalış)
12
20.651.675
-1.292.956
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
Faaliyetlerden Elde Edilen Nakit Akışları
-45.183.424
-98.877.116
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInInvestingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
YATIRIM FAALİYETLERİNDEN KAYNAKLANAN NAKİT AKIŞLARI
-420.432.824
-3.953.074
ifrs-full_CashFlowsUsedInObtainingControlOfSubsidiariesOrOtherBusinessesClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Bağlı Ortaklıkların Kontrolünün Elde Edilmesine Yönelik Alışlara İlişkin Nakit Çıkışları
23
-203.690.007
0
kap-fr_ProceedsFromSalesOfPropertyPlantEquipmentAndIntangibleAssetsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıkların Satışından Kaynaklanan Nakit Girişleri
34.819.306
27.874.917
ifrs-full_ProceedsFromSalesOfPropertyPlantAndEquipmentClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Maddi Duran Varlıkların Satışından Kaynaklanan Nakit Girişleri
16
34.819.306
27.874.917
kap-fr_PurchaseOfPropertyPlantEquipmentAndIntangibleAssetsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıkların Alımından Kaynaklanan Nakit Çıkışları
-251.562.123
-31.434.879
ifrs-full_PurchaseOfPropertyPlantAndEquipmentClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Maddi Duran Varlık Alımından Kaynaklanan Nakit Çıkışları
16
-251.546.138
-31.292.283
ifrs-full_PurchaseOfIntangibleAssetsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Maddi Olmayan Duran Varlık Alımından Kaynaklanan Nakit Çıkışları
18
-15.985
-142.596
kap-fr_CashOutflowsFromAcquitionOfInvestmentsPropertyClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Yatırım Amaçlı Gayrimenkul Alımından Kaynaklanan Nakit Çıkışları
15
0
-393.112
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInFinancingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
FİNANSMAN FAALİYETLERİNDEN NAKİT AKIŞLARI
510.045.413
52.339.230
kap-fr_ProceedsFromIssuingSharesOtherEquityInstruments|
Pay ve Diğer Özkaynağa Dayalı Araçların İhracından Kaynaklanan Nakit Girişleri
440.000.000
0
ifrs-full_ProceedsFromIssuingShares|
Pay İhracından Kaynaklanan Nakit Girişleri
23
440.000.000
0
ifrs-full_ProceedsFromBorrowingsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Borçlanmadan Kaynaklanan Nakit Girişleri
202.500.000
830.210.981
kap-fr_ProceedsFromLoansClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kredilerden Nakit Girişleri
19
202.500.000
830.210.981
ifrs-full_RepaymentsOfBorrowingsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Borç Ödemelerine İlişkin Nakit Çıkışları
-161.008.293
-734.135.383
kap-fr_LoanRepaymantsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Kredi Geri Ödemelerine İlişkin Nakit Çıkışları
19
-161.008.293
-734.135.383
kap-fr_PaymentsOfLeaseLiabilitiesClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Kira Sözleşmelerinden Kaynaklanan Borç Ödemelerine İlişkin Nakit Çıkışları
17
-393.542
0
ifrs-full_InterestPaidClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ödenen Faiz
19
-32.648.204
-46.419.926
kap-fr_InterestReceivedClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alınan Faiz
30
13.213.469
823.395
ifrs-full_OtherInflowsOutflowsOfCashClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Nakit Girişleri (Çıkışları)
17
48.381.983
1.860.163
ifrs-full_IncreaseDecreaseInCashAndCashEquivalentsBeforeEffectOfExchangeRateChanges|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeNetlLabel
YABANCI PARA ÇEVRİM FARKLARININ ETKİSİNDEN ÖNCE NAKİT VE NAKİT BENZERLERİNDEKİ NET ARTIŞ (AZALIŞ)
44.429.165
-50.490.960
ifrs-full_IncreaseDecreaseInCashAndCashEquivalents|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
NAKİT VE NAKİT BENZERLERİNDEKİ NET ARTIŞ (AZALIŞ)
44.429.165
-50.490.960
kap-fr_CashAndCashEquivalentsForCashFlowStatement|http://www.xbrl.org/2003/role/periodStartLabel
DÖNEM BAŞI NAKİT VE NAKİT BENZERLERİ
5
5.622.538
56.113.498
kap-fr_CashAndCashEquivalentsForCashFlowStatement|http://www.xbrl.org/2003/role/periodEndLabel
DÖNEM SONU NAKİT VE NAKİT BENZERLERİ
5
50.051.703
5.622.538

Sunum Para Birimi TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Özkaynaklar
Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
Ödenmiş Sermaye
Sermaye Düzeltme Farkları
Pay Sahiplerinin İlave Sermaye Katkıları
Pay İhraç Primleri / İskontoları
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler
Kardan Ayrılan Kısıtlanmış Yedekler
Birikmiş Karlar
Yeniden Değerleme ve Ölçüm Kazanç / Kayıpları
Riskten Korunma Kazanç / Kayıpları
Yeniden Değerleme ve Sınıflandırma Kazanç / Kayıpları
Geçmiş Yıllar Kar / Zararları
Net Dönem Karı Zararı
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları/Kayıpları
Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

Özkaynaklar Değişim Tablosu
Özkaynaklar Değişim Tablosu
Dönem Başı Bakiyeler
23
100.000.000
229.398.049
1.134.995
10.619.392
1.420.079.521
1.761.231.957
1.761.231.957
Muhasebe Politikalarındaki Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
Muhasebe Politikalarındaki Zorunlu Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
Muhasebe Politikalarındaki Gönüllü Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
Hatalara İlişkin Düzeltmeler
Diğer Düzeltmeler
Düzeltmelerden Sonraki Tutar
Transferler
23
1.420.079.521
-1.420.079.521
Toplam Kapsamlı Gelir (Gider)
23
555.897.823
555.897.823
555.897.823
Dönem Karı (Zararı)
Diğer Kapsamlı Gelir (Gider)
Sermaye Arttırımı
Sermaye Azaltımı
Sermaye Avansı
Birleşme/Bölünme/Tasfiye Etkisi
Ortak Kontrole Tabi Teşebbüs veya İşletmeleri İçeren Birleşmelerin Etkisi
Dönemde Ödenen Kar Payı Avansları
Kar Payları
Kar Payı Hariç Pay Sahiplerine Yapılan Diğer Ödemeler
Payların Geri Alım İşlemleri Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
Pay Bazlı İşlemler Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
Bağlı Ortaklık Edinimi veya Elden Çıkarılması
Bağlı Ortaklıklarda Kontrol Kaybı ile Sonuçlanmayan Pay Oranı Değişikliklerine Bağlı Artış/Azalış
Kontrol Gücü Olmayan Pay Sahipleriyle Yapılan İşlemler
Pay Sahiplerinin Diğer Katkıları
Nakit Akış Riskinden Korunma Kazançları (Kayıpları) Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Opsiyonların Zaman Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Forward Sözleşmesinin Forward Bileşeninin Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Yabancı Para Alım Satım Marjlarındaki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Diğer Değişiklikler Nedeni İle Artış (Azalış)
Dönem Sonu Bakiyeler
23
100.000.000
229.398.049
1.134.995
1.430.698.913
555.897.823
2.317.129.780
2.317.129.780
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Özkaynaklar Değişim Tablosu
Özkaynaklar Değişim Tablosu
Dönem Başı Bakiyeler
23
100.000.000
229.398.049
1.134.995
1.430.698.913
555.897.823
2.317.129.780
2.317.129.780
Muhasebe Politikalarındaki Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
Muhasebe Politikalarındaki Zorunlu Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
Muhasebe Politikalarındaki Gönüllü Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
Hatalara İlişkin Düzeltmeler
Diğer Düzeltmeler
10.756.206
10.756.206
10.756.206
Düzeltmelerden Sonraki Tutar
Transferler
23
403.301
555.494.522
-555.897.823
Toplam Kapsamlı Gelir (Gider)
23
-625.992
-589.048.216
510.431.461
-79.242.747
-79.242.747
Dönem Karı (Zararı)
Diğer Kapsamlı Gelir (Gider)
Sermaye Arttırımı
23
25.000.000
25.000.000
25.000.000
Sermaye Azaltımı
Sermaye Avansı
Birleşme/Bölünme/Tasfiye Etkisi
Ortak Kontrole Tabi Teşebbüs veya İşletmeleri İçeren Birleşmelerin Etkisi
Dönemde Ödenen Kar Payı Avansları
Kar Payları
23
-3.134.859
-3.134.859
-3.134.859
Kar Payı Hariç Pay Sahiplerine Yapılan Diğer Ödemeler
Payların Geri Alım İşlemleri Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
Pay Bazlı İşlemler Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
23
569.488.738
569.488.738
569.488.738
Bağlı Ortaklık Edinimi veya Elden Çıkarılması
Bağlı Ortaklıklarda Kontrol Kaybı ile Sonuçlanmayan Pay Oranı Değişikliklerine Bağlı Artış/Azalış
Kontrol Gücü Olmayan Pay Sahipleriyle Yapılan İşlemler
Pay Sahiplerinin Diğer Katkıları
23
48.381.983
48.381.983
48.381.983
Nakit Akış Riskinden Korunma Kazançları (Kayıpları) Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Opsiyonların Zaman Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Forward Sözleşmesinin Forward Bileşeninin Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Yabancı Para Alım Satım Marjlarındaki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Diğer Değişiklikler Nedeni İle Artış (Azalış)
Dönem Sonu Bakiyeler
23
125.000.000
240.154.255
48.381.983
569.488.738
-625.992
1.538.296
1.394.010.360
510.431.461
2.888.379.101
2.888.379.101

Bu Haberi Kap Sitesinde Görüntülemek İçin : https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1286383

Yorum yapın