MRMAG – Marka Mağazacılık A.Ş. – Kap Haberi

Finansal Rapor
A+ A-
Bağımsız Denetim Görüşü
Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü Görüş Türü
DRT BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Sürekli Olumlu

BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU
Marka Mağazacılık Anonim Şirketi
Genel Kurulu’na,
A) Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimi
1) Görüş
Marka Mağazacılık Anonim Şirketi’nin (“Şirket”) ve bağlı ortaklıklarının (birlikte “Grup” olarak anılacaktır) 31 Aralık 2023 tarihli konsolide finansal durum tablosu ile aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait; konsolide kar veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosu, konsolide özkaynaklar değişim tablosu ve konsolide nakit akış tablosu ile önemli muhasebe politikalarının özeti de dâhil olmak üzere konsolide finansal tablo dipnotlarından oluşan konsolide finansal tablolarını denetlemiş bulunuyoruz.
Görüşümüze göre ilişikteki konsolide finansal tablolar, Grup’un 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla konsolide finansal durumunu ve aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait konsolide finansal performansını ve konsolide nakit akışlarını, Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına (“TFRS”lere) uygun olarak tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun bir biçimde sunmaktadır.
2) Görüşün Dayanağı
Yaptığımız bağımsız denetim, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) tarafından yayımlanan Türkiye Denetim Standartlarının bir parçası olan Bağımsız Denetim Standartlarına (“BDS”lere) uygun olarak yürütülmüştür. BDS’ler kapsamındaki sorumluluklarımız, raporumuzun Bağımsız Denetçinin Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları bölümünde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. KGK tarafından yayımlanan Bağımsız Denetçiler için Etik Kurallar (“Etik Kurallar”) ile konsolide finansal tabloların bağımsız denetimiyle ilgili mevzuatta yer alan etik hükümlere uygun olarak Grup’tan bağımsız olduğumuzu beyan ederiz. Etik Kurallar ve mevzuat kapsamındaki etiğe ilişkin diğer sorumluluklar da tarafımızca yerine getirilmiştir. Bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bağımsız denetim kanıtlarının, görüşümüzün oluşturulması için yeterli ve uygun bir dayanak oluşturduğuna inanıyoruz.
3) Dikkat Çekilen Hususlar
KGK tarafından yayımlanan 23 Kasım 2023 tarihli “Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Finansal Tablolarının Enflasyona Göre Düzeltilmesi Hakkında Duyuru” kapsamında 31 Aralık 2023 tarihli konsolide finansal tablolar TMS 29 “Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama” standardı kapsamında enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuştur. Bu kapsamda enflasyon muhasebesine geçişle ilgili açıklamaların yer aldığı 2 No’lu dipnota dikkat çekeriz. Bu husus tarafımızca verilen görüşü etkilememektedir.
4) Kilit Denetim Konuları
Kilit denetim konuları, mesleki muhakememize göre cari döneme ait konsolide finansal tabloların bağımsız denetiminde en çok önem arz eden konulardır. Kilit denetim konuları, bir bütün olarak konsolide finansal tabloların bağımsız denetimi çerçevesinde ve konsolide finansal tablolara ilişkin görüşümüzün oluşturulmasında ele alınmış olup, bu konular hakkında ayrı bir görüş bildirmiyoruz.
Kilit Denetim Konusu
Hasılatın Muhasebeleştirilmesi
Grup’un hasılatı perakende satış gelirlerinden oluşmaktadır.
Mağazalarda bulunan faturalama sistemleri tarafından kayıtlara alınan gelirlerin doğruluğu, bu sistemlerin karmaşıklığı ve bu sistemler tarafından işlenen veri hacminin büyüklüğünden kaynaklanan perakende sektörüne özgü doğal bir kontrol riski bulunması ve ürünlerin kontrolünün müşteriye devrinin ne zaman gerçekleştiğinin değerlendirilmesi önemli düzeyde yönetim muhakemesi gerektirmesi nedenleriyle perakende satış gelirlerinden elde edilen hasılatın muhasebeleştirilmesi kilit denetim konularından biri olarak belirlenmiştir.
Konunun denetimde nasıl ele alındığı
Bu alanda uyguladığımız denetim prosedürlerimiz aşağıdakileri içermektedir:
– Hasılatın muhasebeleştirilmesine yönelik Grup’un muhasebe politikasının TFRS’ye uygunluğunun değerlendirilmesi;
– Hasılat sürecine ilişkin Yönetim’in uyguladığı kontrollerin tasarımı ve uygunluğu test edilmiştir.
– Örneklem ile seçilen satış işlemleri için alınan satış belgeleri aracılığıyla kontrolün müşteriye devri incelenerek hasılatın ilgili olduğu raporlama döneminde ve doğru tutarda konsolide finansal tablolara alınıp alınmadığının test edilmesi,
– Örneklem ile seçilen ticari alacaklar için mutabakat gönderimi yapılması ve alacak bakiyelerinin konsolide finansal tablolar ile uyumunun kontrol edilmesi,
-Satış işlemlerinin kredi kartı ile gerçekleşmiş olan kısmı için mutabakat gönderimi yapılması ve Pos bakiyelerinin doğrulama mektupları ile uyumunun kontrol edilmesi.
Kilit Denetim Konusu
TFRS 16 Kiralamalar
TFRS 16, Kiralamalar standardının uygulanması ve önemli tahmin ve varsayımların değerlendirilmesi
Grup’un mağazalar ve nakil vasıtalar da dahil olmak üzere çeşitli kira sözleşmeleri bulunmaktadır. Söz konusu kiralama sözleşmelerine bağlı olarak 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla 1,114,366 bin TL kiralama işlemlerinden borç ve 1,005,749 bin TL kullanım hakkı varlığı muhasebeleştirmiştir. Kullanım hakkı varlıklarının toplam duran varlıklar içindeki payı %53’dür.
Kullanım hakkı varlığını ve kira yükümlülüğü ölçmek için kiralama süresinin değerlendirilmesi ile kullanım varlığının bileşenlerinin, kira ödemelerinin ve uygun iskonto oranlarının belirlenmesi için önemli düzeyde yönetim muhakemesi gerektirmektedir.
TFRS 16’nın uygulanmasının Grup’un finansal tabloları açısından önemli olması nedeniyle ilişkin yapılan açıklamalar denetimimiz de odaklanılan bir alan olmuştur.
Kiralama sözleşmeleri karmaşık yapıda olabileceğinden her bir duruma özgü muhasebeleştirme esası belirlenirken yönetim tarafından önemli muhakemelerin yapılmasını gerektireceğinden, “TFRS 16’nın uygulaması” kilit denetim konularından biri olarak belirlenmiştir.
Konunun denetimde nasıl ele alındığı
Bu alanda uyguladığımız denetim prosedürlerimiz aşağıdakileri içermektedir:
– Grup ve kiraya verenler arasında imzalanan kiralama sözleşmelerinden örnekler incelenmiştir. İlgili sözleşmeler, TFRS 16 kapsamında değerlendirilmiş olup kapsama alınma kriterleri kontrol edilmiştir.
– Grup yöneticileri ile görüşmelerimiz sonucunda, Grup’un kira sözleşmelerinin veya kiralama işlemi içeren sözleşmelerin belirleme sürecinin anlaşılması
– Grup tarafından düşük değerli olarak belirlenen dayanak varlıklar ve kiralama süresi 12 aydan kısa olan kiralamalar için yararlanılan muafiyetlerin kira sözleşmelerinin ilgili hükümleri örneklem yöntemiyle seçilip incelenerek uygunluğunun değerlendirilmesi,
– Sabit kiralı ve asgari garanti ödeme koşulu içeren kiralamalar için TFRS 16 kapsamında gelecekteki kira ödemelerinin net bugünkü değer hesaplamaları kontrol edilmiştir. Örneklem yoluyla seçilen sözleşmelere göre kira artış oranları değerlendirilmiş ve hesaplamada kullanılan ödeme planı ile karşılaştırılmıştır.
– Kapsama alınan sözleşmelerin vadelerine ve döviz cinsine göre kullanılan iskonto oranları incelenmiştir.
– Grup’un kullanım hakkı varlıklarını ve kira yükümlülüklerinin belirlenmesine esas teşkil eden hesaplamaların temin edilerek, her bir kiralama örneği için, kiralama sözleşmelerinde sayısal olarak kullanılan girdilerin doğrulanması, kullanılan iskonto oranlarının uygunluğunun değerlendirilmesi ve yeniden hesaplama yapmak suretiyle kontrollerin gerçekleştirilmesi,
– Grup’un kullanım hakkı varlıkları ve kira yükümlülüklerine ilişkin kullanılan muhasebe politikalarının TFRS 16’ya uygunluğu değerlendirilmiştir,
-TFRS 16 uzmanlarımızı da dahil ederek hesaplamalarda kullanılan faiz oranı, uzatma opsiyonları gibi önemli varsayımların uygunluğunun değerlendirilmesi,
TFRS 16 uygulamasına ilişkin konsolide finansal tablo notlarında yer alan açıklamaların kontrol edilmesi ve bu notlarda yer verilen bilgilerin TFRS 16’da yer alan kurallara göre yeterliliğinin değerlendirilmesi.

5) Yönetimin ve Üst Yönetimden Sorumlu Olanların Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Sorumlulukları
Grup yönetimi; konsolide finansal tabloların TFRS’lere uygun olarak hazırlanmasından, gerçeğe uygun bir biçimde sunumundan ve hata veya hile kaynaklı önemli yanlışlık içermeyecek şekilde hazırlanması için gerekli gördüğü iç kontrolden sorumludur.
Konsolide finansal tabloları hazırlarken yönetim; Grup’un sürekliliğini devam ettirme kabiliyetinin değerlendirilmesinden, gerektiğinde süreklilikle ilgili hususları açıklamaktan ve Grup’u tasfiye etme ya da ticari faaliyeti sona erdirme niyeti ya da mecburiyeti bulunmadığı sürece işletmenin sürekliliği esasını kullanmaktan sorumludur.
Üst yönetimden sorumlu olanlar, Grup’un finansal raporlama sürecinin gözetiminden sorumludur.
6) Bağımsız Denetçinin Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları
Bir bağımsız denetimde, biz bağımsız denetçilerin sorumlulukları şunlardır:
Amacımız, bir bütün olarak konsolide finansal tabloların hata veya hile kaynaklı önemli bir yanlışlık içerip içermediğine ilişkin makul güvence elde etmek ve görüşümüzü içeren bir bağımsız denetçi raporu düzenlemektir. Sermaye Piyasası Kurulu’nca yayımlanan Bağımsız Denetim Standartları’na ve BDS’lere uygun olarak yürütülen bir bağımsız denetim sonucunda verilen makul güvence; yüksek bir güvence seviyesidir ancak, var olan önemli bir yanlışlığın her zaman tespit edileceğini garanti etmez. Yanlışlıklar hata veya hile kaynaklı olabilir. Yanlışlıkların, tek başına veya toplu olarak, konsolide finansal tablo kullanıcılarının bu tablolara istinaden alacakları ekonomik kararları etkilemesi makul ölçüde bekleniyorsa bu yanlışlıklar önemli olarak kabul edilir.
Sermaye Piyasası Kurulu’nca yayımlanan Bağımsız Denetim Standartları’na ve BDS’lere uygun olarak yürütülen bir bağımsız denetimin gereği olarak, bağımsız denetim boyunca mesleki muhakememizi kullanmakta ve mesleki şüpheciliğimizi sürdürmekteyiz. Tarafımızca ayrıca:
? Konsolide finansal tablolardaki hata veya hile kaynaklı “önemli yanlışlık” riskleri belirlenmekte ve değerlendirilmekte; bu risklere karşılık veren denetim prosedürleri tasarlanmakta ve uygulanmakta ve görüşümüze dayanak teşkil edecek yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilmektedir. Hile; muvazaa, sahtekârlık, kasıtlı ihmal, gerçeğe aykırı beyan veya iç kontrol ihlali fiillerini içerebildiğinden, hile kaynaklı önemli bir yanlışlığı tespit edememe riski, hata kaynaklı önemli bir yanlışlığı tespit edememe riskinden yüksektir.
? Grup’un iç kontrolünün etkinliğine ilişkin bir görüş bildirmek amacıyla değil ama duruma uygun denetim prosedürlerini tasarlamak amacıyla denetimle ilgili iç kontrol değerlendirilmektedir.
? Yönetim tarafından kullanılan muhasebe politikalarının uygunluğu ile yapılan muhasebe tahminlerinin ve ilgili açıklamaların makul olup olmadığı değerlendirilmektedir.
? Elde edilen denetim kanıtlarına dayanarak Grup’un sürekliliğini devam ettirme kabiliyetine ilişkin ciddi şüphe oluşturabilecek olay veya şartlarla ilgili önemli bir belirsizliğin mevcut olup olmadığı hakkında ve yönetimin işletmenin sürekliliği esasını kullanmasının uygunluğu hakkında sonuca varılmaktadır. Önemli bir belirsizliğin mevcut olduğu sonucuna varmamız halinde, raporumuzda, konsolide finansal tablolardaki ilgili açıklamalara dikkat çekmemiz ya da bu açıklamaların yetersiz olması durumunda olumlu görüş dışında bir görüş vermemiz gerekmektedir. Vardığımız sonuçlar, bağımsız denetçi raporu tarihine kadar elde edilen denetim kanıtlarına dayanmaktadır. Bununla birlikte, gelecekteki olay veya şartlar Şirket’in Grup’un sürekliliğini sona erdirebilir.
? Konsolide finansal tabloların, açıklamalar dâhil olmak üzere, genel sunumu, yapısı ve içeriği ile bu tabloların temelini oluşturan işlem ve olayları gerçeğe uygun sunumu sağlayacak şekilde yansıtıp yansıtmadığı değerlendirilmektedir.

? Konsolide finansal tablolar hakkında görüş vermek amacıyla, grup içerisindeki işletmelere veya faaliyet bölümlerine ilişkin finansal bilgiler hakkında yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilmektedir. Grup denetiminin yönlendirilmesinden, gözetiminden ve yürütülmesinden sorumluyuz. Verdiğimiz denetim görüşünden de tek başımıza sorumluyuz.
Diğer hususların yanı sıra, denetim sırasında tespit ettiğimiz önemli iç kontrol eksiklikleri dâhil olmak üzere, bağımsız denetimin planlanan kapsamı ve zamanlaması ile önemli denetim bulgularını üst yönetimden sorumlu olanlara bildirmekteyiz.
Bağımsızlığa ilişkin etik hükümlere uygunluk sağladığımızı üst yönetimden sorumlu olanlara bildirmiş bulunmaktayız. Ayrıca bağımsızlık üzerinde etkisi olduğu düşünülebilecek tüm ilişkiler ve diğer hususlar ile varsa, ilgili önlemleri üst yönetimden sorumlu olanlara iletmiş bulunmaktayız.
Üst yönetimden sorumlu olanlara bildirilen konular arasından, cari döneme ait konsolide finansal tabloların bağımsız denetiminde en çok önem arz eden konuları yani kilit denetim konularını belirlemekteyiz. Mevzuatın konunun kamuya açıklanmasına izin vermediği durumlarda veya konuyu kamuya açıklamanın doğuracağı olumsuz sonuçların, kamuya açıklamanın doğuracağı kamu yararını aşacağının makul şekilde beklendiği oldukça istisnai durumlarda, ilgili hususun bağımsız denetçi raporumuzda bildirilmemesine karar verebiliriz.
B) Mevzuattan Kaynaklanan Diğer Yükümlülükler
16102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 402’nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca; Grup’un 1 Ocak ? 31 Aralık 2023 hesap döneminde defter tutma düzeninin, finansal tablolarının, TTK ile Şirket esas sözleşmesinin finansal raporlamaya ilişkin hükümlerine uygun olmadığına dair önemli bir hususa rastlanmamıştır.
TTK’nın 402’nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca; Yönetim Kurulu tarafımıza denetim kapsamında istenen açıklamaları yapmış ve talep edilen belgeleri vermiştir.
Bu bağımsız denetimi yürütüp sonuçlandıran sorumlu denetçi Zere Gaye Şentürk’tür.
DRT BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.
Member of DELOITTE TOUCHE TOHMATSU LIMITED
Zere Gaye Şentürk, SMMM
Sorumlu Denetçi
İstanbul, 8 Mayıs 2024
Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
31.12.2023

Önceki Dönem
31.12.2022

kap-fr_StatementOfFinancialPositionBalanceSheetAbstract|
Finansal Durum Tablosu (Bilanço)
ifrs-full_AssetsAbstract|
Varlıklar
ifrs-full_CurrentAssetsAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DÖNEN VARLIKLAR
ifrs-full_CashAndCashEquivalents|
Nakit ve Nakit Benzerleri
11
630.321
758.532
ifrs-full_CurrentTradeReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ticari Alacaklar
165.664
42.400
kap-fr_CurrentTradeReceivablesDueFromRelaedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Taraflardan Ticari Alacaklar
28
1.762
194
kap-fr_CurrentTradeReceivablesDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Ticari Alacaklar
12
163.902
42.206
ifrs-full_OtherCurrentReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Alacaklar
63.580
374.484
kap-fr_OtherCurrentReceivablesDueFromRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Taraflardan Diğer Alacaklar
28
7.728
369.034
kap-fr_OtherCurrentReceivablesDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Diğer Alacaklar
13
55.852
5.450
ifrs-full_Inventories|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Stoklar
14
1.002.596
628.828
ifrs-full_CurrentPrepayments|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Peşin Ödenmiş Giderler
16
37.611
115.433
ifrs-full_CurrentTaxAssetsCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Cari Dönem Vergisiyle İlgili Varlıklar
22
22.603
29.276
ifrs-full_OtherCurrentAssets|
Diğer Dönen Varlıklar
57.220
26.065
kap-fr_OtherCurrentAssetsDueFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Diğer Dönen Varlıklar
17
57.220
26.065
ifrs-full_CurrentAssetsOtherThanAssetsOrDisposalGroupsClassifiedAsHeldForSaleOrAsHeldForDistributionToOwners|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
ARA TOPLAM
1.979.595
1.975.018
ifrs-full_CurrentAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM DÖNEN VARLIKLAR
1.979.595
1.975.018
ifrs-full_NoncurrentAssetsAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DURAN VARLIKLAR
kap-fr_NoncurrentFinancialInvestments|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finansal Yatırımlar
24.070
0
kap-fr_OtherNonCurrentFinancialInvestments|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Finansal Yatırımlar
18
24.070
0
ifrs-full_OtherNoncurrentReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Alacaklar
3.236
5.652
kap-fr_OtherNoncurrentReceivablesDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Diğer Alacaklar
13
3.236
5.652
ifrs-full_PropertyPlantAndEquipment|
Maddi Duran Varlıklar
19
315.717
398.086
ifrs-full_Buildings|
Binalar
19
17.533
184.711
ifrs-full_FixturesAndFittings|
Mobilya ve Demirbaşlar
19
184.785
73.571
kap-fr_LeaseholdImprovements|
Özel Maliyetler
19
96.221
130.745
ifrs-full_ConstructionInProgress|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Yapılmakta Olan Yatırımlar
19
17.178
8.894
ifrs-full_OtherPropertyPlantAndEquipment|
Diğer Maddi Duran Varlıklar
165
kap-fr_RightOfUseAssets|
Kullanım Hakkı Varlıkları
21
1.005.749
874.092
ifrs-full_IntangibleAssetsAndGoodwill|
Maddi Olmayan Duran Varlıklar
20
44.696
39.622
kap-fr_Licenses|
Lisanslar
20
44.696
39.622
ifrs-full_NoncurrentPrepayments|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Peşin Ödenmiş Giderler
8.930
16.854
kap-fr_NoncurrentPrepaymentsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Peşin Ödenmiş Giderler
16
8.930
16.854
ifrs-full_DeferredTaxAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ertelenmiş Vergi Varlığı
22
326.507
147.575
ifrs-full_NoncurrentAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM DURAN VARLIKLAR
1.728.905
1.481.881
ifrs-full_Assets|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM VARLIKLAR
3.708.500
3.456.899
ifrs-full_EquityAndLiabilitiesAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
KAYNAKLAR
ifrs-full_CurrentLiabilitiesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
KISA VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
kap-fr_CurrentBorowings|
Kısa Vadeli Borçlanmalar
23
1.014.193
455.899
kap-fr_CurrentBorrowingsFromRelatedParties|
İlişkili Taraflardan Kısa Vadeli Borçlanmalar
0
0
kap-fr_CurrentBorrowingsFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Kısa Vadeli Borçlanmalar
23
1.014.193
455.899
kap-fr_CurrentBankLoansFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Banka Kredileri
23
544.528
247.219
kap-fr_CurrentLeasingDebtsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
23
217.676
208.680
kap-fr_IssuedShortTermDebtInstrumentsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İhraç Edilmiş Borçlanma Araçları
23
251.989
kap-fr_CurrentPortionOfNoncurrentBorrowings|
Uzun Vadeli Borçlanmaların Kısa Vadeli Kısımları
23
47.862
30.429
kap-fr_CurrentPortionOfNoncurrentBorrowingsFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Uzun Vadeli Borçlanmaların Kısa Vadeli Kısımları
47.862
30.429
kap-fr_CurrentPortionOfLongTermLeasingDebtsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
23
47.862
30.429
kap-fr_CurrentTradePayables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ticari Borçlar
12
436.385
216.784
kap-fr_CurrentTradePayablesToRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Taraflara Ticari Borçlar
28
24.137
42.838
kap-fr_CurrentTradePayablesToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Ticari Borçlar
12
412.248
173.946
kap-fr_CurrentEmployeeBenefitObligations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Çalışanlara Sağlanan Faydalar Kapsamında Borçlar
25
8.997
6.040
ifrs-full_OtherCurrentPayables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Borçlar
13
26.152
28.078
kap-fr_OtherCurrentPayablesToRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Taraflara Diğer Borçlar
28
25.669
27.690
kap-fr_OtherCurrentPayablesToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Diğer Borçlar
13
483
388
ifrs-full_CurrentDerivativeFinancialLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Türev Araçlar
15
0
66
kap-fr_CurrentDerivativeFinancialLiabilitiesHeldForHedging|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Riskten Korunma Amaçlı Türev Araçlar
15
66
ifrs-full_DeferredIncomeClassifiedAsCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ertelenmiş Gelirler (Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Yükümlülüklerin Dışında Kalanlar)
10.008
15.890
kap-fr_DeferredIncomeFromUnrelatedPartiesClassifiedAsCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Ertelenmiş Gelirler (Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Yükümlülüklerin Dışında Kalanlar)
16
10.008
15.890
ifrs-full_CurrentTaxLiabilitiesCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Dönem Karı Vergi Yükümlülüğü
22
29.200
72.940
ifrs-full_CurrentProvisions|
Kısa Vadeli Karşılıklar
24
14.535
16.528
ifrs-full_CurrentProvisionsForEmployeeBenefits|
Çalışanlara Sağlanan Faydalara İlişkin Kısa Vadeli Karşılıklar
24
13.731
13.421
kap-fr_CurrentInsuranceTechnicalReserves|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Sigortacılık Teknik Karşılıkları
24
804
3.107
ifrs-full_OtherCurrentNonfinancialLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Kısa Vadeli Yükümlülükler
16.365
39.481
kap-fr_OtherCurrentNonfinancialLiabilitiesToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Diğer Kısa Vadeli Yükümlülükler
17
16.365
39.481
ifrs-full_CurrentLiabilitiesOtherThanLiabilitiesIncludedInDisposalGroupsClassifiedAsHeldForSale|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
ARA TOPLAM
1.603.697
882.135
ifrs-full_CurrentLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM KISA VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
1.603.697
882.135
ifrs-full_NoncurrentLiabilitiesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
UZUN VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
ifrs-full_LongtermBorrowings|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Uzun Vadeli Borçlanmalar
1.086.429
665.015
kap-fr_LongTermBorrowingsFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Uzun Vadeli Borçlanmalar
23
1.086.429
665.015
kap-fr_LongTermLeasingDebtsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
23
896.690
665.015
kap-fr_OtherLongTermBorrowingsFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Uzun Vadeli Borçlanmalar
23
189.739
ifrs-full_DeferredIncomeClassifiedAsNoncurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ertelenmiş Gelirler (Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Yükümlülüklerin Dışında Kalanlar)
16
9.280
3.254
kap-fr_DeferredIncomeClassifiedAsNoncurrentFromUnrelatedPparties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Ertelenmiş Gelirler (Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Yükümlülüklerin Dışında Kalanlar)
16
9.280
3.254
ifrs-full_NoncurrentProvisions|
Uzun Vadeli Karşılıklar
24
34.683
26.899
ifrs-full_NoncurrentProvisionsForEmployeeBenefits|
Çalışanlara Sağlanan Faydalara İlişkin Uzun Vadeli Karşılıklar
24
34.683
26.899
ifrs-full_NoncurrentLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM UZUN VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
1.130.392
695.168
ifrs-full_Liabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM YÜKÜMLÜLÜKLER
2.734.089
1.577.303
ifrs-full_EquityAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
ÖZKAYNAKLAR
ifrs-full_EquityAttributableToOwnersOfParent|
Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar
26
965.759
1.827.583
ifrs-full_IssuedCapital|
Ödenmiş Sermaye
26
217.099
217.099
kap-fr_EffectsOfCombinationsOfEntitiesOrBusinessesUnderCommonControl|
Ortak Kontrole Tabi Teşebbüs veya İşletmeleri İçeren Birleşmelerin Etkisi
26
104.609
104.609
kap-fr_OtherAccumulatedComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler (Giderler)
26
-18.913
-8.365
kap-fr_OtherAccumulatedGainsOrLossesThatWillNotBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Kazançlar (Kayıplar)
26
-18.913
-8.365
kap-fr_OtherAccumulatedComprehensiveIncomeThatWillBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler (Giderler)
26
-737
17.507
kap-fr_AccumulatedExchangeDifferencesThatWillBeReclassifiedToProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Yabancı Para Çevrim Farkları
26
-737
17.507
kap-fr_RestrictedReservesAppropriatedFromProfits|
Kardan Ayrılan Kısıtlanmış Yedekler
26
73.804
73.804
kap-fr_LegalReserves|
Yasal Yedekler
26
73.804
73.804
kap-fr_PriorYearsProfitsOrLosses|
Geçmiş Yıllar Karları veya Zararları
26
985.473
-270.353
kap-fr_CurrentPeriodNetProfitOrLossClassifiedInEquity|
Net Dönem Karı veya Zararı
26
-395.576
1.693.282
ifrs-full_NoncontrollingInterests|
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
26
8.652
52.013
ifrs-full_Equity|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM ÖZKAYNAKLAR
974.411
1.879.596
ifrs-full_EquityAndLiabilities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/terseTotalLabel
TOPLAM KAYNAKLAR
3.708.500
3.456.899

Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

kap-fr_StatementOfProfitOrLossAndOtherComprehensiveIncomeAbstract|
Kar veya Zarar ve Diğer Kapsamlı Gelir Tablosu
ifrs-full_ProfitLossAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
KAR VEYA ZARAR KISMI
ifrs-full_Revenue|
Hasılat
6
3.951.479
6.342.109
ifrs-full_CostOfSales|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Satışların Maliyeti
6
-2.051.707
-2.766.470
kap-fr_GrossProfitLossFromCommercialOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
TİCARİ FAALİYETLERDEN BRÜT KAR (ZARAR)
6
1.899.772
3.575.639
ifrs-full_GrossProfit|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
BRÜT KAR (ZARAR)
1.899.772
3.575.639
ifrs-full_AdministrativeExpense|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Genel Yönetim Giderleri
7
-447.445
-542.464
kap-fr_MarketingExpense|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Pazarlama Giderleri
7
-1.330.327
-2.013.089
ifrs-full_OtherIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Esas Faaliyetlerden Diğer Gelirler
8
186.522
1.759.741
ifrs-full_OtherExpenseByFunction|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Esas Faaliyetlerden Diğer Giderler
8
-250.819
-815.358
ifrs-full_ProfitLossFromOperatingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
ESAS FAALİYET KARI (ZARARI)
57.703
1.964.469
kap-fr_InvestmentActivityIncome|
Yatırım Faaliyetlerinden Gelirler
9
10.062
32.885
kap-fr_InvestmentActivityExpenses|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Yatırım Faaliyetlerinden Giderler
9
-16.322
-12.155
kap-fr_ProfitLossBeforeFinancingExpense|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
FİNANSMAN GELİRİ (GİDERİ) ÖNCESİ FAALİYET KARI (ZARARI)
51.443
1.985.199
ifrs-full_FinanceIncome|
Finansman Gelirleri
10
353.240
18.148
ifrs-full_FinanceCosts|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Finansman Giderleri
10
-593.255
-397.413
ifrs-full_GainsLossesOnNetMonetaryPosition|
Net Parasal Pozisyon Kazançları (Kayıpları)
-335.415
496.969
ifrs-full_ProfitLossBeforeTax|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
SÜRDÜRÜLEN FAALİYETLER VERGİ ÖNCESİ KARI (ZARARI)
-523.987
2.102.903
ifrs-full_IncomeTaxExpenseContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Sürdürülen Faaliyetler Vergi (Gideri) Geliri
114.296
-384.661
kap-fr_CurrentPeriodTaxExpenseContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Dönem Vergi (Gideri) Geliri
22
-103.689
-359.757
kap-fr_DeferredIncomeTaxExpenseContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ertelenmiş Vergi (Gideri) Geliri
22
217.985
-24.904
ifrs-full_ProfitLossFromContinuingOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
SÜRDÜRÜLEN FAALİYETLER DÖNEM KARI (ZARARI)
-409.691
1.718.242
ifrs-full_ProfitLoss|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DÖNEM KARI (ZARARI)
-409.691
1.718.242
ifrs-full_ProfitLossAttributableToAbstract|
Dönem Karının (Zararının) Dağılımı
ifrs-full_ProfitLossAttributableToNoncontrollingInterests|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
26
-14.115
24.961
ifrs-full_ProfitLossAttributableToOwnersOfParent|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ana Ortaklık Payları
26
-395.576
1.693.281
ifrs-full_EarningsPerShareAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/label
Pay Başına Kazanç
ifrs-full_EarningsPerShareLineItems|
Pay Başına Kazanç
ifrs-full_BasicEarningsPerShareAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Pay Başına Kazanç (Zarar)
ifrs-full_DilutedEarningsPerShareAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Sulandırılmış Pay Başına Kazanç (Zarar)
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/capslockLabel
DİĞER KAPSAMLI GELİR KISMI
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLossNetOfTax|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacaklar
-19.448
-3.183
kap-fr_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxGainsLossesOnRevaluationOfIntangibleAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Maddi Olmayan Duran Varlıklar Yeniden Değerleme Artışları (Azalışları)
22
-5.613
0
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxGainsLossesOnRemeasurementsOfDefinedBenefitPlans|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları (Kayıpları)
25
-18.447
-3.979
ifrs-full_IncomeTaxRelatingToComponentsOfOtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Diğer Kapsamlı Gelire İlişkin Vergiler
4.612
796
kap-fr_DeferredIncomeTaxExpenseOrIncomeRelatingToComponentsOfOtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ertelenmiş Vergi (Gideri) Geliri
4.612
796
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeThatWillBeReclassifiedToProfitOrLossNetOfTax|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zarar Olarak Yeniden Sınıflandırılacaklar
9
-30.249
-328.543
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxExchangeDifferencesOnTranslation|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Yurtdışındaki İşletmelerin Çevrimine İlişkin Yabancı Para Çevrim Farkları
9
-30.249
-328.543
ifrs-full_OtherComprehensiveIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
DİĞER KAPSAMLI GELİR (GİDER)
-49.697
-331.726
ifrs-full_ComprehensiveIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
TOPLAM KAPSAMLI GELİR (GİDER)
-459.388
1.386.516
ifrs-full_ComprehensiveIncomeAttributableToAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Toplam Kapsamlı Gelirin Dağılımı
ifrs-full_ComprehensiveIncomeAttributableToNoncontrollingInterests|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
26
-26.120
24.961
ifrs-full_ComprehensiveIncomeAttributableToOwnersOfParent|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ana Ortaklık Payları
26
-433.268
1.361.555

Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

kap-fr_StatementOfCashFlowsIndirectMethodAbstract|
Nakit Akış Tablosu (Dolaylı Yöntem)
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInOperatingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
İŞLETME FAALİYETLERİNDEN NAKİT AKIŞLARI
152.642
1.959.918
kap-fr_ProfitLossForCashFlowStatement|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Dönem Karı (Zararı)
-409.691
1.718.242
kap-fr_ProfitLossFromContinuingOperationsForCashFlowStatement|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Sürdürülen Faaliyetlerden Dönem Karı (Zararı)
-409.691
1.718.242
ifrs-full_AdjustmentsForReconcileProfitLoss|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
Dönem Net Karı (Zararı) Mutabakatı İle İlgili Düzeltmeler
702.936
144.204
ifrs-full_AdjustmentsForDepreciationAndAmortisationExpense|
Amortisman ve İtfa Gideri İle İlgili Düzeltmeler
20
229.217
615.411
ifrs-full_AdjustmentsForImpairmentLossReversalOfImpairmentLossRecognisedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Değer Düşüklüğü (İptali) İle İlgili Düzeltmeler
93.539
-86.364
ifrs-full_AdjustmentsForImpairmentLossReversalOfImpairmentLossRecognisedInProfitOrLossInventories|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Stok Değer Düşüklüğü (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
14
93.539
-86.364
ifrs-full_AdjustmentsForProvisions|
Karşılıklar İle İlgili Düzeltmeler
25.269
19.971
kap-fr_AdjustmentsForReversalOfProvisionsRelatedWithEmployeeBenefits|
Çalışanlara Sağlanan Faydalara İlişkin Karşılıklar (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
25
27.572
18.529
kap-fr_AdjustmentsForReversalOfLawsuitAndOrPenaltyProvisions|
Dava ve/veya Ceza Karşılıkları (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
24
-2.303
1.442
ifrs-full_AdjustmentsForUnrealisedForeignExchangeLossesGains|
Gerçekleşmemiş Yabancı Para Çevrim Farkları İle İlgili Düzeltmeler
60.648
-475.725
ifrs-full_AdjustmentsForFairValueGainsLosses|
Gerçeğe Uygun Değer Kayıpları (Kazançları) İle İlgili Düzeltmeler
0
3.991
kap-fr_AdjustmentsForFairValueGainsLossesOnDerivativeFinancialInstruments|
Türev Finansal Araçların Gerçeğe Uygun Değer Kayıpları (Kazançları) ile İlgili Düzeltmeler
0
3.991
ifrs-full_AdjustmentsForIncomeTaxExpense|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Vergi (Geliri) Gideri İle İlgili Düzeltmeler
22
114.296
384.661
ifrs-full_AdjustmentsForLossesGainsOnDisposalOfNoncurrentAssets|
Duran Varlıkların Elden Çıkarılmasından Kaynaklanan Kayıplar (Kazançlar) İle İlgili Düzeltmeler
-2.656
-164.852
kap-fr_AdjustmentsForLossesGainsArisedFromSaleOfTangibleAssets|
Maddi Duran Varlıkların Elden Çıkarılmasından Kaynaklanan Kayıplar (Kazançlar) ile İlgili Düzeltmeler
20
-2.656
-164.852
ifrs-full_OtherAdjustmentsToReconcileProfitLoss|
Kar (Zarar) Mutabakatı İle İlgili Diğer Düzeltmeler
10
182.623
-152.889
ifrs-full_IncreaseDecreaseInWorkingCapital|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTotalLabel
İşletme Sermayesinde Gerçekleşen Değişimler
-69.058
509.827
ifrs-full_AdjustmentsForDecreaseIncreaseInTradeAccountReceivable|
Ticari Alacaklardaki Azalış (Artış) ile İlgili Düzeltmeler
-123.264
-229.505
kap-fr_DecreaseIncreaseInTradeAccountsReceivablesFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Ticari Alacaklardaki Azalış (Artış)
-123.264
-229.505
kap-fr_AdjustmentsForDecreaseIncreaseInOtherReceivablesRelatedWithOperations|
Faaliyetlerle İlgili Diğer Alacaklardaki Azalış (Artış) ile İlgili Düzeltmeler
282.164
710
kap-fr_DecreaseIncreaseInOtherUnrelatedPartyReceivablesRelatedWithOperations|
İlişkili Olmayan Taraflardan Faaliyetlerle İlgili Diğer Alacaklardaki Azalış (Artış)
282.164
710
ifrs-full_AdjustmentsForDecreaseIncreaseInInventories|
Stoklardaki Azalışlar (Artışlar) İle İlgili Düzeltmeler
-464.768
892.910
kap-fr_DecreaseIncreaseInPrepaidExpenses|
Peşin Ödenmiş Giderlerdeki Azalış (Artış)
16
85.746
0
ifrs-full_AdjustmentsForIncreaseDecreaseInTradeAccountPayable|
Ticari Borçlardaki Artış (Azalış) ile İlgili Düzeltmeler
218.681
-230.266
kap-fr_IncreaseDecreaseInTradeAccountsPayablesToUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflara Ticari Borçlardaki Artış (Azalış)
218.681
-230.266
ifrs-full_AdjustmentsForIncreaseDecreaseInEmployeeBenefitLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Çalışanlara Sağlanan Faydalar Kapsamında Borçlardaki Artış (Azalış)
2.957
0
ifrs-full_AdjustmentsForIncreaseDecreaseInDeferredIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ertelenmiş Gelirlerdeki (Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Yükümlülüklerin Dışında Kalanlar) Artış (Azalış)
16
144
-34.424
kap-fr_AdjustmentsForOtherIncreaseDecreaseInWorkingCapital|
İşletme Sermayesinde Gerçekleşen Diğer Artış (Azalış) ile İlgili Düzeltmeler
-70.718
110.402
kap-fr_IncreaseDecreaseInOtherPayablesRelatedWithOperations|
Faaliyetlerle İlgili Diğer Yükümlülüklerdeki Artış (Azalış)
-70.718
110.402
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
Faaliyetlerden Elde Edilen Nakit Akışları
224.187
2.372.273
ifrs-full_InterestReceivedClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alınan Faiz
62.193
27.576
kap-fr_PaymentsRelatedWithProvisionsForEmployeeBenefits|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Çalışanlara Sağlanan Faydalara İlişkin Karşılıklar Kapsamında Yapılan Ödemeler
-23.452
-5.652
ifrs-full_IncomeTaxesPaidRefundClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Vergi İadeleri (Ödemeleri)
-110.286
-403.421
ifrs-full_OtherInflowsOutflowsOfCashClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Nakit Girişleri (Çıkışları)
0
-30.858
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInInvestingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
YATIRIM FAALİYETLERİNDEN KAYNAKLANAN NAKİT AKIŞLARI
-48.452
82.055
ifrs-full_OtherCashPaymentsToAcquireEquityOrDebtInstrumentsOfOtherEntitiesClassifiedAsInvestingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Başka İşletmelerin veya Fonların Paylarının veya Borçlanma Araçlarının Edinimi İçin Yapılan Nakit Çıkışları
-24.070
0
kap-fr_ProceedsFromSalesOfPropertyPlantEquipmentAndIntangibleAssetsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıkların Satışından Kaynaklanan Nakit Girişleri
225.410
158.506
ifrs-full_ProceedsFromSalesOfPropertyPlantAndEquipmentClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Maddi Duran Varlıkların Satışından Kaynaklanan Nakit Girişleri
225.410
158.506
kap-fr_PurchaseOfPropertyPlantEquipmentAndIntangibleAssetsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıkların Alımından Kaynaklanan Nakit Çıkışları
-235.235
-83.783
ifrs-full_PurchaseOfPropertyPlantAndEquipmentClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Maddi Duran Varlık Alımından Kaynaklanan Nakit Çıkışları
-223.845
-73.289
ifrs-full_PurchaseOfIntangibleAssetsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Maddi Olmayan Duran Varlık Alımından Kaynaklanan Nakit Çıkışları
-11.390
-10.494
ifrs-full_CashReceiptsFromFutureContractsForwardContractsOptionContractsAndSwapContractsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Türev Araçlardan Nakit Girişleri
7.332
ifrs-full_CashPaymentsForFutureContractsForwardContractsOptionContractsAndSwapContractsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Türev Araçlardan Nakit Çıkışları
-14.557
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInFinancingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
FİNANSMAN FAALİYETLERİNDEN NAKİT AKIŞLARI
-278.077
-1.664.178
ifrs-full_ProceedsFromBorrowingsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Borçlanmadan Kaynaklanan Nakit Girişleri
1.012.619
651.024
kap-fr_ProceedsFromLoansClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kredilerden Nakit Girişleri
1.012.619
651.024
ifrs-full_RepaymentsOfBorrowingsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Borç Ödemelerine İlişkin Nakit Çıkışları
-467.277
-1.093.214
kap-fr_LoanRepaymantsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Kredi Geri Ödemelerine İlişkin Nakit Çıkışları
-467.277
-1.093.214
kap-fr_PaymentsOfLeaseLiabilitiesClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Kira Sözleşmelerinden Kaynaklanan Borç Ödemelerine İlişkin Nakit Çıkışları
-129.025
-520.986
ifrs-full_DividendsPaidClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Ödenen Temettüler
-445.797
-422.594
ifrs-full_InterestPaidClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ödenen Faiz
-201.692
-247.549
ifrs-full_OtherInflowsOutflowsOfCashClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Nakit Girişleri (Çıkışları)
-46.905
-30.859
ifrs-full_IncreaseDecreaseInCashAndCashEquivalentsBeforeEffectOfExchangeRateChanges|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeNetlLabel
YABANCI PARA ÇEVRİM FARKLARININ ETKİSİNDEN ÖNCE NAKİT VE NAKİT BENZERLERİNDEKİ NET ARTIŞ (AZALIŞ)
-173.887
377.795
ifrs-full_IncreaseDecreaseInCashAndCashEquivalents|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
NAKİT VE NAKİT BENZERLERİNDEKİ NET ARTIŞ (AZALIŞ)
-173.887
377.795
kap-fr_CashAndCashEquivalentsForCashFlowStatement|http://www.xbrl.org/2003/role/periodStartLabel
DÖNEM BAŞI NAKİT VE NAKİT BENZERLERİ
669.093
291.298
kap-fr_CashAndCashEquivalentsForCashFlowStatement|http://www.xbrl.org/2003/role/periodEndLabel
DÖNEM SONU NAKİT VE NAKİT BENZERLERİ
495.206
669.093

Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Özkaynaklar
Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
Ödenmiş Sermaye
Sermaye Düzeltme Farkları
Birleşme Denkleştirme Hesabı
Pay Sahiplerinin İlave Sermaye Katkıları
Sermaye Avansı
Geri Alınmış Paylar
Karşılıklı İştirak Sermaye Düzeltmesi
Pay İhraç Primleri / İskontoları
Ortak Kontrole Tabi Teşebbüs veya İşletmeleri İçeren Birleşmelerin Etkisi
Kontrol Gücü Olmayan Paylara İlişkin Satış Opsiyon Değerleme Fonu
Pay Bazlı Ödemeler
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler
Kardan Ayrılan Kısıtlanmış Yedekler
Diğer Özkaynak Payları
Diğer Yedekler
Ödenen Kar Payı Avansları (Net)
Birikmiş Karlar
Özkaynağa Dayalı Finansal Araçlara Yatırımlardan Kaynaklanan Kazançlar (Kayıplar)
Yeniden Değerleme ve Ölçüm Kazanç / Kayıpları
Kredi Riskindeki Değişikliğe Bağlı Kazançlar (Kayıplar)
Özkaynağa Dayalı Finansal Araçlara Yapılan Yatırımlara İlişkin Finansal Riskten Korunma Kazançları (Kayıpları)
Özkaynak Yöntemi ile Değerlenen Yatırımların Diğer Kapsamlı Gelirinden Kar/Zararda Sınıflandırılmayacak Paylar
Yabancı Para Çevrim Farkları
Diğer Kazanç / Kayıplar
Yabancı Para Çevrim Farkları
Riskten Korunma Kazanç / Kayıpları
Yeniden Değerleme ve Sınıflandırma Kazanç / Kayıpları
Opsiyonların Zaman Değerindeki Değişiklikler
Forward Sözleşmesinin Forward Bileşeninin Değerindeki Değişiklikler
Yabancı Para Alım Satım Marjlarındaki Değişiklikler
Özkaynak Yöntemi ile Değerlenen Yatırımların Diğer Kapsamlı Gelirinden Kar/Zararda Sınıflandırılacak Paylar
Diğer Kazanç / Kayıplar
Geçmiş Yıllar Kar / Zararları
Net Dönem Karı Zararı
Maddi Duran Varlık Yeniden Değerleme Artışları/Azalışları
Maddi Olmayan Duran Varlık Yeniden Değerleme Artışları/Azalışları
Kullanım Hakkı Varlıkları Yeniden Değerleme Artışları/Azalışları
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları/Kayıpları
Diğer Yeniden Değerleme ve Ölçüm Kazanç/Kayıpları
Nakit Akış Riskinden Korunma Kazançları (Kayıpları)
Yurtdışındaki İşletmeye İlişkin Yatırım Riskinden Korunma Kazançları (Kayıpları)
Diğer Riskten Korunma Kazançları (Kayıpları)
Satılmaya Hazır Finansal Varlıkların Yeniden Değerleme ve/veya Sınıflandırma Kazançları (Kayıpları)
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Diğer Kapsamlı Gelire Yansıtılan Finansal Varlıklardan Kazançlar (Kayıplar)
Diğer Yeniden Değerleme ve Sınıflandırma Kazanç/Kayıpları
Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

Özkaynaklar Değişim Tablosu
Özkaynaklar Değişim Tablosu
Dönem Başı Bakiyeler
217.099
104.609
-5.182
346.050
68.298
-510.037
667.784
888.621
27.052
915.673
Muhasebe Politikalarındaki Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
0
0
Muhasebe Politikalarındaki Zorunlu Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
0
0
Muhasebe Politikalarındaki Gönüllü Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
0
0
Hatalara İlişkin Düzeltmeler
0
0
Diğer Düzeltmeler
0
0
Düzeltmelerden Sonraki Tutar
0
0
Transferler
5.506
662.278
-667.784
0
0
Toplam Kapsamlı Gelir (Gider)
0
0
Dönem Karı (Zararı)
1.693.282
1.693.282
24.961
1.718.243
Diğer Kapsamlı Gelir (Gider)
-3.183
-328.543
-331.726
-331.726
Sermaye Arttırımı
0
0
Sermaye Azaltımı
0
0
Sermaye Avansı
0
0
Birleşme/Bölünme/Tasfiye Etkisi
0
0
Ortak Kontrole Tabi Teşebbüs veya İşletmeleri İçeren Birleşmelerin Etkisi
0
0
Dönemde Ödenen Kar Payı Avansları
0
0
Kar Payları
-422.594
-422.594
-422.594
Kar Payı Hariç Pay Sahiplerine Yapılan Diğer Ödemeler
0
0
Payların Geri Alım İşlemleri Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
0
0
Pay Bazlı İşlemler Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
0
0
Bağlı Ortaklık Edinimi veya Elden Çıkarılması
0
0
Bağlı Ortaklıklarda Kontrol Kaybı ile Sonuçlanmayan Pay Oranı Değişikliklerine Bağlı Artış/Azalış
0
0
Kontrol Gücü Olmayan Pay Sahipleriyle Yapılan İşlemler
0
0
Pay Sahiplerinin Diğer Katkıları
0
0
Nakit Akış Riskinden Korunma Kazançları (Kayıpları) Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
0
Opsiyonların Zaman Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
0
Forward Sözleşmesinin Forward Bileşeninin Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
0
Yabancı Para Alım Satım Marjlarındaki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
0
Diğer Değişiklikler Nedeni İle Artış (Azalış)
0
0
Dönem Sonu Bakiyeler
217.099
0
0
0
0
0
0
0
104.609
0
0
0
0
0
0
-8.365
0
0
0
0
0
0
0
0
17.507
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
73.804
0
-270.353
1.693.282
0
1.827.583
52.013
1.879.596
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Özkaynaklar Değişim Tablosu
Özkaynaklar Değişim Tablosu
Dönem Başı Bakiyeler
217.099
0
0
0
0
0
0
0
104.609
0
0
0
0
0
0
-8.365
0
0
0
0
0
0
0
0
17.507
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
73.804
0
-270.353
1.693.282
0
1.827.583
52.013
1.879.596
Muhasebe Politikalarındaki Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
0
0
Muhasebe Politikalarındaki Zorunlu Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
0
0
Muhasebe Politikalarındaki Gönüllü Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
3.287
-3.287
0
0
Hatalara İlişkin Düzeltmeler
0
0
Diğer Düzeltmeler
0
0
Düzeltmelerden Sonraki Tutar
0
0
Transferler
1.693.282
-1.693.282
0
0
Toplam Kapsamlı Gelir (Gider)
0
0
Dönem Karı (Zararı)
-395.576
-395.576
-14.115
-409.691
Diğer Kapsamlı Gelir (Gider)
-13.835
-18.244
-5.613
-37.692
-12.005
-49.697
Sermaye Arttırımı
0
0
Sermaye Azaltımı
0
0
Sermaye Avansı
0
0
Birleşme/Bölünme/Tasfiye Etkisi
0
0
Ortak Kontrole Tabi Teşebbüs veya İşletmeleri İçeren Birleşmelerin Etkisi
0
0
Dönemde Ödenen Kar Payı Avansları
0
0
Kar Payları
-428.556
-428.556
-17.241
-445.797
Kar Payı Hariç Pay Sahiplerine Yapılan Diğer Ödemeler
0
0
Payların Geri Alım İşlemleri Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
0
0
Pay Bazlı İşlemler Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
0
0
Bağlı Ortaklık Edinimi veya Elden Çıkarılması
0
0
Bağlı Ortaklıklarda Kontrol Kaybı ile Sonuçlanmayan Pay Oranı Değişikliklerine Bağlı Artış/Azalış
0
0
Kontrol Gücü Olmayan Pay Sahipleriyle Yapılan İşlemler
0
0
Pay Sahiplerinin Diğer Katkıları
0
0
Nakit Akış Riskinden Korunma Kazançları (Kayıpları) Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
0
Opsiyonların Zaman Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
0
Forward Sözleşmesinin Forward Bileşeninin Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
0
Yabancı Para Alım Satım Marjlarındaki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
0
Diğer Değişiklikler Nedeni İle Artış (Azalış)
0
0
Dönem Sonu Bakiyeler
217.099
0
0
0
0
0
0
0
104.609
0
0
0
0
0
0
-18.913
0
0
0
0
0
0
0
0
-737
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
73.804
0
985.473
-395.576
0
965.759
8.652
974.411

Bu Haberi Kap Sitesinde Görüntülemek İçin : https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1283574

Yorum yapın