GSDHO – GSD Holding – Kap Haberi

Finansal Rapor
A+ A-
Bağımsız Denetim Görüşü
Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü Görüş Türü
PwC BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş Sürekli Olumlu

BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU
GSD Holding A.Ş. Genel Kurulu’na
A. Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimi
1. Görüş
GSD Holding A.Ş.’nin (“Şirket”) ve bağlı ortaklıklarının (hep birlikte “Grup” olarak anılacaktır)
31 Aralık 2023 tarihli konsolide finansal durum tablosu ile aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait; konsolide kar veya zarar tablosu, konsolide diğer kapsamlı gelir tablosu, konsolide özkaynaklar değişim tablosu ve konsolide nakit akış tablosu ile önemli muhasebe politikalarının özeti de dahil olmak üzere konsolide finansal tablo dipnotlarından oluşan konsolide finansal tablolarını denetlemiş bulunuyoruz.
Görüşümüze göre, ilişikteki konsolide finansal tablolar Grup’un 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla konsolide finansal durumunu ve aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait konsolide finansal performansını ve konsolide nakit akışlarını Türkiye Finansal Raporlama Standartları’na (“TFRS’lere”) uygun olarak tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun bir biçimde sunmaktadır.
2. Görüşün Dayanağı
Yaptığımız bağımsız denetim, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri çerçevesinde kabul edilen ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) tarafından yayımlanan Türkiye Denetim Standartları’nın bir parçası olan Bağımsız Denetim Standartları’na (“BDS’lere”) uygun olarak yürütülmüştür. Bu standartlar kapsamındaki sorumluluklarımız, raporumuzun “Bağımsız Denetçinin Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları” bölümünde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. KGK tarafından yayımlanan Bağımsız Denetçiler için Etik Kurallar (Bağımsızlık Standartları Dahil) (“Etik Kurallar”) ile Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatında ve ilgili diğer mevzuatta konsolide finansal tabloların bağımsız denetimiyle ilgili olarak yer alan etik ilkelere uygun olarak Grup’tan bağımsız olduğumuzu beyan ederiz. Etik Kurallar ve mevzuat kapsamındaki etiğe ilişkin diğer sorumluluklar da tarafımızca yerine getirilmiştir. Bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bağımsız denetim kanıtlarının, görüşümüzün oluşturulması için yeterli ve uygun bir dayanak oluşturduğuna inanıyoruz.

3. Kilit Denetim Konuları
Kilit denetim konuları, mesleki muhakememize göre cari döneme ait konsolide finansal tabloların bağımsız denetiminde en çok önem arz eden konulardır. Kilit denetim konuları, bir bütün olarak konsolide finansal tabloların bağımsız denetimi çerçevesinde ve konsolide finansal tablolara ilişkin görüşümüzün oluşturulmasında ele alınmış olup, bu konular hakkında ayrı bir görüş bildirmiyoruz.
Kilit denetim konuları
Denetimde konunun nasıl ele alındığı
Denizcilik faaliyetlerinden hasılatın muhasebeleştirilmesi (Dipnot 2 ve 32)
Grup, 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle sona eren yıl içerisinde denizcilik faaliyetlerinden 775.213 bin TL tutarında satış hasılatı elde etmiştir.
Grup, gemi kiralama kapsamında denizcilik faaliyetlerinde, taahhüt edilen bir hizmeti müşterisine devrederek edim yükümlülüğünü yerine getirdiğinde hasılatı konsolide finansal tablolarında muhasebeleştirir.
Hasılat, Grup’un kar veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosunda en önemli tutarlardan birini temsil etmekte ve Grup’un temel performans göstergeleri üzerinde ağırlıklı etkiye sahip olmasından dolayı denetim prosedürlerimiz açısından önemli bir husus olarak tanımlanmaktadır. Belirtilmiş olan sebeplerle hasılatın muhasebeleştirilmesi tarafımızdan kilit denetim konusu olarak belirtilmiştir.
Hasılatın muhasebeleştirilmesi denetimine ilişkin aşağıdaki prosedürler uygulanmıştır:
Satış süreçlerinin anlayıp, bu süreçlere ilişkin kontrollerin tasarımını değerlendirdik.
Konsolide finansal tablolara kaydedilen hasılatın beklenen seviyelerde olup olmadığına ilişkin analizler gerçekleştirdik.
Hasılatı, örneklem yöntemiyle fatura ve sözleşmeler gibi destekleyici dokümanlarla test ettik.
Grup’un müşterileriyle yapmış olduğu satış sözleşmelerini inceledik ve farklı edim yükümlülükleri için hasılatın finansal tablolara alınma zamanlamasını değerlendirdik.
Hasılata ilişkin konsolide finansal tablo dipnotlarında yer alan açıklamaların TFRS’ye uygunluğu kontrol ettik.

Kilit denetim konuları
Denetimde konunun nasıl ele alındığı
TMS 29 “Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama” Uygulaması
Dipnot 2’de açıklandığı üzere, Şirket’in
31 Aralık 2023 tarihinde sona eren yıla ait finansal tablolarında TMS 29, “Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama” (“TMS 29”) standardı uygulanmıştır.
TMS 29, finansal tabloların raporlama dönemi sonundaki cari satın alım gücüne göre yeniden düzenlenmesini gerektirmektedir. Bu nedenle, 2023 yılı içerisindeki işlemler ve dönem sonundaki parasal olmayan bakiyeler, 31 Aralık 2023 bilanço tarihindeki güncel fiyat endeksini yansıtacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. TMS 29 uygulaması finansal tablolarda yaygın ve tutarsal olarak önemli etkiye sahiptir. Bu sebepler ile birlikte, TMS 29’un uygulanmasında kullanılan verilerin doğru ve tam olmaması riski ve harcanan ek denetim çabası göz önünde bulundurulduğunda, TMS 29’un uygulanması tarafımızca kilit denetim konusu olarak belirlenmiştir.
Denetimimiz sırasında, TMS 29 uygulanması ile ilgili aşağıdaki denetim prosedürleri uygulanmıştır:
Yönetim tarafından tasarlanan ve uygulanan TMS 29 uygulamasına ilişkin sürecin ve kontrolleri anladık ve değerlendirdik,
Yönetim tarafından yapılan parasal ve parasal olmayan kalemler ayrımının TMS 29’a uygun bir şekilde yapıldığını kontrol ettik,
Parasal olmayan kalemlerin detay listelerinin temin ederek, orijinal kayıt tarihlerini ve tutarlarını örneklem yöntemiyle test ettik,
Yönetimin kullandığı hesaplama yöntemlerini değerlendirdik ve her dönemde tutarlı bir şekilde kullanıldığını kontrol ettik,
Hesaplamalarda kullanılan genel fiyat endeksi oranlarını, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Türkiye’deki Tüketici Fiyat Endeksi’nden elde edilen katsayılar ile kontrol ettik,
Enflasyon etkileri ile yeniden düzenlenen parasal olmayan kalemlerin, gelir tablosunun, diğer kapsamlı gelir tablosunun ve nakit akış tablosunun matematiksel doğruluğunu test ettik,
TMS 29’un uygulanmasının finansal tablolara ilişkin dipnotlarda yer alan açıklamalarının TFRS’lere göre yeterliliğini değerlendirdik.

Kilit denetim konuları
Denetimde konunun nasıl ele alındığı
Faktoring alacaklarına ilişkin değer düşüklüğü
Şirket’in 31 Aralık 2023 tarihli finansal durum tablosunda takipteki alacaklar dahil olmak üzere toplam 1,254,545,823 TL brüt faktoring alacakları bulunmakta olup; Şirket tarafından BDDK Muhasebe ve Finansal Raporlama Mevzuatı çerçevesinde faktoring alacaklarıyla ilgili ayırmış olduğu 11,506,864 TL değer düşüklüğü karşılıklarına ilişkin açıklamalar 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla düzenlenmiş olan ilişikteki finansal tabloların 3 ve 5 numaralı dipnotlarında yer almaktadır.
Denetimimiz kapsamında bu alana odaklanmamızın nedeni; finansal durum tablosunda mevcut bulunan faktoring alacaklarının ve ilgili değer düşüklüğü karşılıklarının büyüklüğü, değer düşüklüğüne konu faktoring alacaklarının mevzuatta belirlendiği şekliyle sınıflandırılmasının ve bu sınıflandırmalara göre hesaplanacak değer düşüklüğü karşılığının mevzuata uygun olarak belirlenmesinin önemidir. Faktoring alacaklarının temerrüt halinin doğru ve zamanında belirlenmesinde ve uygun değer düşüklüğü karşılıklarının ayrılmasında yönetim tarafından yapılan yargı ve tahminler finansal durum tablosunda taşınan değer düşüklüğü karşılığı tutarını önemli derecede etkileyeceğinden, söz konusu alan kilit denetim konusu olarak ele alınmıştır.
Yürütmüş olduğumuz denetim çalışmalarımız çerçevesinde, faktoring alacaklarına ilişkin değer düşüklüğünün tespiti ve değer düşüklüğü tutarının ilgili mevzuata uygun olarak hesaplanmasına ilişkin önemli gördüğümüz Şirket’in uygulamakta olduğu süreçleri değerlendirdik.
Denetim çalışmalarımız kapsamında faktoring alacaklarının değer düşüklüğüne uğrayıp uğramadığının tespiti ve ilgili değer düşüklüğü karşılığının zamanında ve mevzuat hükümlerine uygun olarak tesis edilip edilmediğini belirlemek için faktoring alacaklarından seçtiğimiz bir örneklem kümesini test ettik. Ayrıca, değer düşüklüğüne uğramış faktoring alacakları için muhasebeleştirilmiş olan karşılıkların BDDK Muhasebe ve Finansal Raporlama mevzuata uygun olarak hesaplanıp hesaplanmadığını test ettik.
Faktoring alacaklarının değer düşüklüğü karşılıklarına ilişkin finansal tablolarda yapılan açıklamaların yeterliliğini ve doğruluğunu değerlendirdik.

Kilit denetim konuları
Denetimde konunun nasıl ele alındığı
Kredilere ilişkin TFRS 9 “Finansal Araçlar Standardı” (“TFRS 9”) çerçevesinde beklenen kredi zarar karşılığı
Banka’nın 31 Aralık 2023 tarihli konsolide olmayan finansal tablolarında aktifinde önemli bir paya sahip olan toplam 615.902 bin TL kredi ve bunlara ilişkin ayrılmış olan toplam 103 bin TL beklenen zarar karşılığı bulunmaktadır.
Krediler ile ilgili tesis edilen değer düşüklüğü karşılığına ilişkin açıklama ve dipnotlar 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle düzenlenmiş olan ilişikteki konsolide olmayan finansal tabloların Üçüncü Bölüm VII, Üçüncü Bölüm VIII, Beşinci Bölüm I-f ve Beşinci Bölüm II-g numaralı dipnotlarında yer almaktadır.
22 Haziran 2016 tarih ve 29750 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan “Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” uyarınca Banka beklenen zarar karşılıklarını TFRS 9 hükümlerine uygun olarak ayırmaktadır. Banka, kredi değer düşüklüğüne dair oluşturacağı kaydın zamanlaması ve miktarı konusunda önemli yargı, yorum ve varsayımlar kullanarak kararlar alır.
Banka, konsolide olmayan finansal tablolarında niceliksel ve niteliksel değerlendirmelerde bulunarak kredi riskinde önemli artışı ve temerrüt olayını tespit ederek mevcut düzenlemeler çerçevesinde kredilerin aşamasını belirler.
Banka, kredi riskinde önemli artışın tespit edilmesi ve TFRS 9 beklenen zarar karşılığının hesaplanması için birden fazla sistemden ve dış kaynaklardan elde edilen verileri baz alan karmaşık modeller kullanmaktadır. Bu modeller, ileriye yönelik beklentilerin oluşturulması, makroekonomik koşulların senaryolaştırılması ve senaryoların ağırlıklandırılması gibi yargı ve tahminler içermektedir. Beklenen zarar karşılığı muhasebesinde dikkate alınan geçmişteki olaylar, mevcut koşullar ve makroekonomik tahminleri içeren bilgiler makul ve desteklenebilir olmalıdır.
Denetimimiz esnasında bu alana odaklanmamızın nedeni; beklenen kredi zararları karşılıklarının, geçmişteki olaylar, mevcut koşullar, ileriye yönelik makroekonomik beklentiler, makro ekonomik senaryoların oluşturulması ve ağırlıklandırılması gibi bütünü itibarıyla karmaşık bilgi ve tahminler içeriyor olması; kredilerin büyüklüğü; söz konusu kredilerin aşamalarına göre sınıflandırılmasının ve bunlara ilişkin hesaplanan beklenen zarar karşılığının belirlenmesinin önemidir. Kredilerin temerrüt hali ile kredi riskindeki önemli artışın doğru ve zamanında belirlenmesi ve yönetim tarafından yapılan diğer yargı ve tahminler bilançoda taşınan karşılık tutarını önemli derecede etkileyeceğinden, söz konusu alan tarafımızca kilit denetim konusu olarak ele alınmıştır.
Gerçekleştirdiğimiz denetim çalışmaları dahilinde kredilerin aşamalarına göre sınıflandırılmasına ve beklenen zarar karşılığı hesaplanmasına ilişkin Banka’nın oluşturduğu politika, prosedür ve yönetim ilkelerini değerlendirdik. Bu ilkeler doğrultusunda tesis edilen sistem ve süreç kontrollerinin tasarım ve işletim etkinliklerini test ettik.
Kredilerin aşamalarına göre sınıflandırılması ve beklenen kredi zarar karşılıklarının belirlenmesi için geliştirilen modellerde kullanılan yöntemlerin, Banka’nın oluşturduğu politika ve prosedürler çerçevesinde, TFRS 9 ilkelerine uygun olarak hazırlandığını finansal risk uzmanlarımız ile birlikte değerlendirdik. Banka yönetimi tarafından beklenen kredi zarar karşılığı hesaplamalarında kullanılan ileriye dönük varsayımlar için, yönetim ile görüşmeler yaptık ve kamuya açık bilgileri kullanarak bu varsayımları değerlendirdik. Beklenen kredi zarar karşılığı metodolojisinde dikkate alınan modellerde kullanılan segmentasyonun, ömür boyu beklenen temerrüt olasılıkları, temerrüt halinde risk tutarı ile temerrüt halinde kayıp oranı modellerinin ve geleceğe yönelik makul ve desteklenebilir tahminlerin (makroekonomik faktörler de dahil olmak üzere) yansıtılmasına yönelik yaklaşımları finansal risk uzmanlarımız ile birlikte değerlendirdik ve test ettik.
Çalışmalarımız aşağıdaki prosedürleri de içermektedir:
Beklenen kredi zarar karşılığı metodolojisindeki modellerinin uygunluğunu finansal risk uzmanlarımız ile birlikte değerlendirdik ve test ettik.
Çeşitli kredi portföyleri için Banka’nın karşılıklarının belirlenmesinde kullanılan temerrüt olasılığı modellerini finansal risk uzmanlarımız ile birlikte örneklem bazında tekrar hesaplayarak kontrol ettik.
Banka tarafından beklenen kredi zararı hesaplamasına konu edilen Temerrüt Halinde Kayıp (THK) hesaplamalarını kontrol ettik, aritmetik hesaplamaların yanı sıra dikkate alınan teminatları, tahsilat ve masrafları test ettik.
Banka’nın değer düşüklüğü karşılığını belirlemek için kullandığı beklenen kredi zararı modellerinde kullanılan verilerin kaynaklarını kontrol ettik. Beklenen kredi zarar karşılığının hesaplanmasında kullanılan verilerin güvenilirliği ve veri tamlığını bilgi ve teknoloji uzmanlarımızla test ettik.
Beklenen kredi zarar karşılıkları hesaplamasında nihai değerlere ulaşılan hesaplamaların doğruluğunu örneklem yolu ile kontrol ettik.
Kredilerin kredi riskine göre sınıflandırılmasının makul olup olmadığı, değer düşüklüğüne uğrayıp uğramadığının tespiti ve alacağın değer düşüklüğü karşılığının zamanında ve uygun olarak tesis edilip edilmediğini saptamak için örneklem bazında seçtiğimiz kredi kümesi için kredi inceleme süreci gerçekleştirdik.
Kredilerin değer düşüklüğü karşılıklarına ilişkin konsolide olmayan finansal tablolarda yapılan açıklamaların yeterliliğini ve doğruluğunu kontrol ettik.

4. Yönetimin ve Üst Yönetimden Sorumlu Olanların Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Sorumlulukları
Grup yönetimi; konsolide finansal tabloların TFRS’lere uygun olarak hazırlanmasından, gerçeğe uygun bir biçimde sunumundan ve hata veya hile kaynaklı önemli yanlışlık içermeyecek şekilde hazırlanması için gerekli gördüğü iç kontrolden sorumludur.
Konsolide finansal tabloları hazırlarken yönetim; Grup’un sürekliliğini devam ettirme kabiliyetinin değerlendirilmesinden, gerektiğinde süreklilikle ilgili hususları açıklamaktan ve Grup’u tasfiye etme ya da ticari faaliyeti sona erdirme niyeti ya da mecburiyeti bulunmadığı sürece işletmenin sürekliliği esasını kullanmaktan sorumludur.
Üst yönetimden sorumlu olanlar, Grup’un finansal raporlama sürecinin gözetiminden sorumludur.
5. Bağımsız Denetçinin Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları
Bir bağımsız denetimde, biz bağımsız denetçilerin sorumlulukları şunlardır:
Amacımız, bir bütün olarak finansal tabloların hata veya hile kaynaklı önemli yanlışlık içerip içermediğine ilişkin makul güvence elde etmek ve görüşümüzü içeren bir bağımsız denetçi raporu düzenlemektir. BDS’lere uygun olarak yürütülen bir bağımsız denetim sonucunda verilen makul güvence; yüksek bir güvence seviyesidir ancak, var olan önemli bir yanlışlığın her zaman tespit edileceğini garanti etmez. Yanlışlıklar hata veya hile kaynaklı olabilir. Yanlışlıkların, tek başına veya toplu olarak, finansal tablo kullanıcılarının bu konsolide tablolara istinaden alacakları ekonomik kararları etkilemesi makul ölçüde bekleniyorsa bu yanlışlıklar önemli olarak kabul edilir.
BDS’lere uygun olarak yürütülen bağımsız denetimin gereği olarak, bağımsız denetim boyunca mesleki muhakememizi kullanmakta ve mesleki şüpheciliğimizi sürdürmekteyiz. Tarafımızca ayrıca:
Konsolide finansal tablolardaki hata veya hile kaynaklı “önemli yanlışlık” riskleri belirlenmekte ve değerlendirilmekte; bu risklere karşılık veren denetim prosedürleri tasarlanmakta ve uygulanmakta ve görüşümüze dayanak teşkil edecek yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilmektedir. Hile; muvazaa, sahtekarlık, kasıtlı ihmal, gerçeğe aykırı beyan veya iç kontrol ihlali fiillerini içerebildiğinden, hile kaynaklı önemli bir yanlışlığı tespit edememe riski, hata kaynaklı önemli bir yanlışlığı tespit edememe riskinden yüksektir.
Grup’un iç kontrolünün etkinliğine ilişkin bir görüş bildirmek amacıyla değil ama duruma uygun denetim prosedürlerini tasarlamak amacıyla denetimle ilgili iç kontrol değerlendirilmektedir.

Yönetim tarafından kullanılan muhasebe politikalarının uygunluğu ile yapılan muhasebe tahminleri ile ilgili açıklamaların makul olup olmadığı değerlendirilmektedir.
Elde edilen denetim kanıtlarına dayanarak Grup’un sürekliliğini devam ettirme kabiliyetine ilişkin ciddi şüphe oluşturabilecek olay veya şartlarla ilgili önemli bir belirsizliğin mevcut olup olmadığı hakkında ve yönetimin işletmenin sürekliliği esasını kullanmasının uygunluğu hakkında sonuca varılmaktadır. Önemli bir belirsizliğin mevcut olduğu sonucuna varmamız halinde, raporumuzda, finansal tablolardaki ilgili açıklamalara dikkat çekmemiz ya da bu açıklamaların yetersiz olması durumunda olumlu görüş dışında bir görüş vermemiz gerekmektedir. Vardığımız sonuçlar, bağımsız denetçi raporu tarihine kadar elde edilen denetim kanıtlarına dayanmaktadır. Bununla birlikte, gelecekteki olay veya şartlar Grup’un sürekliliğini sona erdirebilir.
Konsolide finansal tabloların açıklamaları dahil olmak üzere, genel sunumu, yapısı ve içeriği ile bu tabloların, temelini oluşturan işlem ve olayları gerçeğe uygun sunumu sağlayacak şekilde yansıtıp yansıtmadığı değerlendirilmektedir.
Konsolide finansal tablolar hakkında görüş vermek amacıyla, Grup içerisindeki işletmelere veya faaliyet bölümlerine ilişkin finansal bilgiler hakkında yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilmektedir. Grup denetiminin yönlendirilmesinden, gözetiminden ve yürütülmesinden sorumluyuz. Verdiğimiz denetim görüşünden de tek başımıza sorumluyuz.
Diğer hususların yanı sıra, denetim sırasında tespit ettiğimiz önemli iç kontrol eksiklikleri dahil olmak üzere, bağımsız denetimin planlanan kapsamı ve zamanlaması ile önemli denetim bulgularını üst yönetimden sorumlu olanlara bildirmekteyiz.
Bağımsızlığa ilişkin etik hükümlere uygunluk sağladığımızı üst yönetimden sorumlu olanlara bildirmiş bulunmaktayız. Ayrıca bağımsızlık üzerinde etkisi olduğu düşünülebilecek tüm ilişkiler ve diğer hususlar ile varsa, tehditleri ortadan kaldırmak amacıyla atılan adımlar ile alınan önlemleri üst yönetimden sorumlu olanlara iletmiş bulunmaktayız.
Üst yönetimden sorumlu olanlara bildirilen konular arasından, cari döneme ait konsolide finansal tabloların bağımsız denetiminde en çok önem arz eden konuları yani kilit denetim konularını belirlemekteyiz. Mevzuatın konunun kamuya açıklanmasına izin vermediği durumlarda veya konuyu kamuya açıklamanın doğuracağı olumsuz sonuçların, kamuya açıklamanın doğuracağı kamu yararını aşacağının makul şekilde beklendiği oldukça istisnai durumlarda, ilgili hususun bağımsız denetçi raporumuzda bildirilmemesine karar verebiliriz.

B. Mevzuattan Kaynaklanan Diğer Yükümlülükler
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 402. Maddesi’nin dördüncü fıkrası uyarınca, Şirket’in 1 Ocak – 31 Aralık 2023 hesap döneminde defter tutma düzeninin, kanun ile şirket esas sözleşmesinin finansal raporlamaya ilişkin hükümlerine uygun olmadığına dair önemli bir hususa rastlanmamıştır.
2. TTK’nın 402. Maddesi’nin dördüncü fıkrası uyarınca, Yönetim Kurulu tarafımıza denetim kapsamında istenen açıklamaları yapmış ve istenen belgeleri vermiştir.
3. TTK’nın 398. Maddesi’nin dördüncü fıkrası uyarınca düzenlenen Riskin Erken Saptanması Sistemi ve Komitesi Hakkında Denetçi Raporu 5 Mayıs 2024 tarihinde Şirket’in Yönetim Kurulu’na sunulmuştur.
PwC Bağımsız Denetim ve
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş.
Erkan Baki Erdal, SMMM
Sorumlu Denetçi
İstanbul, 5 Mayıs 2024
Finansal Tablolara İlişkin Genel Açıklama
1 Ocak – 31 Aralık 2023 hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar ve bağımsız denetim raporu
Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
31.12.2023

Önceki Dönem
31.12.2022

kap-fr_StatementOfFinancialPositionBalanceSheetAbstract|
Finansal Durum Tablosu (Bilanço)
ifrs-full_AssetsAbstract|
Varlıklar
ifrs-full_CurrentAssetsAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DÖNEN VARLIKLAR
ifrs-full_CashAndCashEquivalents|
Nakit ve Nakit Benzerleri
35
1.093.998
1.501.261
kap-fr_CurrentFinancialInvestments|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finansal Yatırımlar
35
1.448.911
2.169.407
ifrs-full_CurrentFinancialAssetsAtFairValueThroughProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Kar/Zarara Yansıtılan Finansal Varlıklar
1.398.254
2.081.201
kap-fr_CurrentFinancialAssetsDesignatedAsAtFairValueThroughProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Kar/Zarara Yansıtılan Olarak Sınıflandırılan Finansal Varlıklar
1.398.254
2.081.201
ifrs-full_CurrentFinancialAssetsAtFairValueThroughOtherComprehensiveIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Diğer Kapsamlı Gelire Yansıtılan Finansal Varlıklar
11.758
0
kap-fr_CurrentFinancialAssetsMeasuredAtFairValueThroughOtherComprehensiveIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Gerçeğe Uygun Değer Farkı Diğer Kapsamlı Gelire Yansıtılarak Ölçülen Finansal Varlıklar
11.758
0
kap-fr_CurrentFinancialAssetsMeasuredAtAmortisedCost|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İtfa Edilmiş Maliyetiyle Ölçülen Finansal Varlıklar
38.899
88.206
ifrs-full_CurrentTradeReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ticari Alacaklar
6
2.391
799.590
kap-fr_CurrentTradeReceivablesDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Ticari Alacaklar
2.391
799.590
kap-fr_CurrentReceivablesFromFinancialSectorOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finans Sektörü Faaliyetlerinden Alacaklar
7
1.669.444
2.539.465
kap-fr_CurrentReceivablesFromFinancialSectorOperationsDueFromRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finans Sektörü Faaliyetlerinden İlişkili Taraflardan Alacaklar
2.851
0
kap-fr_CurrentReceivablesFromFinancialSectorOperationsDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finans Sektörü Faaliyetlerinden İlişkili Olmayan Taraflardan Alacaklar
1.666.593
2.539.465
ifrs-full_OtherCurrentReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Alacaklar
8
17.309
33.757
kap-fr_OtherCurrentReceivablesDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Diğer Alacaklar
17.309
33.757
ifrs-full_CurrentDerivativeFinancialAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Türev Araçlar
5.554
0
kap-fr_CurrentDerivativeFinancialAssetsHeldForTrading|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alım Satım Amaçlı Türev Araçlar
5.554
0
ifrs-full_Inventories|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Stoklar
9
11.962
13.869
ifrs-full_CurrentPrepayments|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Peşin Ödenmiş Giderler
10
46.235
33.541
kap-fr_CurrentPrepaymentsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Peşin Ödenmiş Giderler
46.235
33.541
ifrs-full_CurrentTaxAssetsCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Cari Dönem Vergisiyle İlgili Varlıklar
31
69
119
ifrs-full_OtherCurrentAssets|
Diğer Dönen Varlıklar
21
8.488
7.668
kap-fr_OtherCurrentAssetsDueFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Diğer Dönen Varlıklar
8.488
7.668
ifrs-full_CurrentAssetsOtherThanAssetsOrDisposalGroupsClassifiedAsHeldForSaleOrAsHeldForDistributionToOwners|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
ARA TOPLAM
4.304.361
7.098.677
ifrs-full_NoncurrentAssetsOrDisposalGroupsClassifiedAsHeldForSale|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Satış Amaçlı Sınıflandırılan Duran Varlıklar
30
1.229
1.229
ifrs-full_CurrentAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM DÖNEN VARLIKLAR
4.305.590
7.099.906
ifrs-full_NoncurrentAssetsAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DURAN VARLIKLAR
ifrs-full_InvestmentsInSubsidiariesJointVenturesAndAssociates|
İştirakler, İş Ortaklıkları ve Bağlı Ortaklıklardaki Yatırımlar
35
6.152
6.152
kap-fr_NoncurrentReceivablesFromFinancialSectorOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finans Sektörü Faaliyetlerinden Alacaklar
7
765
5.960
kap-fr_NoncurrentReceivablesFromFinancialSectorOperationsDueFromRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finans Sektörü Faaliyetlerinden İlişkili Taraflardan Alacaklar
725
849
kap-fr_NoncurrentReceivablesFromFinancialSectorOperationsDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finans Sektörü Faaliyetlerinden İlişkili Olmayan Taraflardan Alacaklar
40
5.111
ifrs-full_OtherNoncurrentReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Alacaklar
8
26
43
kap-fr_OtherNoncurrentReceivablesDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Diğer Alacaklar
26
43
ifrs-full_PropertyPlantAndEquipment|
Maddi Duran Varlıklar
11
4.723.731
3.775.709
ifrs-full_Buildings|
Binalar
21
22
kap-fr_MachineryAndEquipments|
Tesis, Makine ve Cihazlar
1.860
1.368
ifrs-full_Vehicles|
Taşıtlar
4.513.166
3.239.119
ifrs-full_FixturesAndFittings|
Mobilya ve Demirbaşlar
8.724
7.331
kap-fr_LeaseholdImprovements|
Özel Maliyetler
2.101
2.105
ifrs-full_ConstructionInProgress|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Yapılmakta Olan Yatırımlar
192.879
520.806
ifrs-full_OtherPropertyPlantAndEquipment|
Diğer Maddi Duran Varlıklar
4.980
4.958
kap-fr_RightOfUseAssets|
Kullanım Hakkı Varlıkları
12
9.259
14.279
ifrs-full_IntangibleAssetsAndGoodwill|
Maddi Olmayan Duran Varlıklar
13
3.299
3.077
ifrs-full_BrandNames|
Markalar
4
7
kap-fr_Licenses|
Lisanslar
3.208
2.946
ifrs-full_OtherIntangibleAssets|
Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar
87
124
ifrs-full_NoncurrentPrepayments|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Peşin Ödenmiş Giderler
10
10
5
kap-fr_NoncurrentPrepaymentsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Peşin Ödenmiş Giderler
10
5
ifrs-full_DeferredTaxAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ertelenmiş Vergi Varlığı
31
1.950
5.515
ifrs-full_OtherNoncurrentAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Diğer Duran Varlıklar
17
17
kap-fr_OtherNoncurrentAssetsDueFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflara İlişkin Diğer Duran Varlıklar
17
17
ifrs-full_NoncurrentAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM DURAN VARLIKLAR
4.745.209
3.810.757
ifrs-full_Assets|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM VARLIKLAR
9.050.799
10.910.663
ifrs-full_EquityAndLiabilitiesAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
KAYNAKLAR
ifrs-full_CurrentLiabilitiesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
KISA VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
kap-fr_CurrentBorowings|
Kısa Vadeli Borçlanmalar
35
2.075
98.147
kap-fr_CurrentBorrowingsFromRelatedParties|
İlişkili Taraflardan Kısa Vadeli Borçlanmalar
1.970
2.193
kap-fr_CurrentLeasingDebtsToRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
1.970
2.193
kap-fr_CurrentBorrowingsFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Kısa Vadeli Borçlanmalar
105
95.954
kap-fr_CurrentBankLoansFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Banka Kredileri
0
95.568
kap-fr_CurrentLeasingDebtsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
105
386
kap-fr_CurrentPortionOfNoncurrentBorrowings|
Uzun Vadeli Borçlanmaların Kısa Vadeli Kısımları
35
137.880
133.303
kap-fr_CurrentPortionOfNoncurrentBorrowingsFromRelatedParties|
İlişkili Taraflardan Uzun Vadeli Borçlanmaların Kısa Vadeli Kısımları
1.012
1.523
kap-fr_CurrentPortionOfLongTermLeasingDebtsToRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
1.012
1.523
kap-fr_CurrentPortionOfNoncurrentBorrowingsFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Uzun Vadeli Borçlanmaların Kısa Vadeli Kısımları
136.868
131.780
kap-fr_CurrentPortionOfLongTermBankLoansFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Banka Kredileri
135.013
129.032
kap-fr_CurrentPortionOfLongTermLeasingDebtsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
1.855
2.748
kap-fr_CurrentTradePayables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ticari Borçlar
6
36.424
46.044
kap-fr_CurrentTradePayablesToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Ticari Borçlar
36.424
46.044
kap-fr_CurrentPayablesOnFinancialSectorOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finans Sektörü Faaliyetlerinden Borçlar
5
1.011.664
1.357.764
kap-fr_CurrentPayablesToRelatedPartiesOnFinancialSectorOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finans Sektörü Faaliyetlerinden İlişkili Taraflara Borçlar
89.483
62.091
kap-fr_CurrentPayablesToUnrelatedPartiesOnFinancialSectorOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finans Sektörü Faaliyetlerinden İlişkili Olmayan Taraflara Borçlar
922.181
1.295.673
ifrs-full_OtherCurrentPayables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Borçlar
8
21.777
52.093
kap-fr_OtherCurrentPayablesToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Diğer Borçlar
21.777
52.093
ifrs-full_DeferredIncomeClassifiedAsCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ertelenmiş Gelirler (Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Yükümlülüklerin Dışında Kalanlar)
10
29.858
51.366
kap-fr_DeferredIncomeFromUnrelatedPartiesClassifiedAsCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Ertelenmiş Gelirler (Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Yükümlülüklerin Dışında Kalanlar)
29.858
51.366
ifrs-full_CurrentTaxLiabilitiesCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Dönem Karı Vergi Yükümlülüğü
31
51.023
77.082
ifrs-full_CurrentProvisions|
Kısa Vadeli Karşılıklar
31.263
28.713
ifrs-full_CurrentProvisionsForEmployeeBenefits|
Çalışanlara Sağlanan Faydalara İlişkin Kısa Vadeli Karşılıklar
19
23.701
16.853
ifrs-full_OtherShorttermProvisions|
Diğer Kısa Vadeli Karşılıklar
17
7.562
11.860
ifrs-full_OtherCurrentNonfinancialLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Kısa Vadeli Yükümlülükler
21
9
0
kap-fr_OtherCurrentNonfinancialLiabilitiesToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Diğer Kısa Vadeli Yükümlülükler
9
0
ifrs-full_CurrentLiabilitiesOtherThanLiabilitiesIncludedInDisposalGroupsClassifiedAsHeldForSale|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
ARA TOPLAM
1.321.973
1.844.512
ifrs-full_CurrentLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM KISA VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
1.321.973
1.844.512
ifrs-full_NoncurrentLiabilitiesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
UZUN VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
ifrs-full_LongtermBorrowings|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Uzun Vadeli Borçlanmalar
35
615.622
787.496
kap-fr_LongTermBorrowingsFromRelatedParties|
İlişkili Taraflardan Uzun Vadeli Borçlanmalar
0
1.059
kap-fr_LongTermLeasingDebtsToRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
0
1.059
kap-fr_LongTermBorrowingsFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Uzun Vadeli Borçlanmalar
615.622
786.437
kap-fr_LongTermBankLoansFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Banka Kredileri
614.081
783.184
kap-fr_LongTermLeasingDebtsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
1.541
3.253
ifrs-full_NoncurrentProvisions|
Uzun Vadeli Karşılıklar
5.560
21.343
ifrs-full_NoncurrentProvisionsForEmployeeBenefits|
Çalışanlara Sağlanan Faydalara İlişkin Uzun Vadeli Karşılıklar
19
5.560
21.343
ifrs-full_DeferredTaxLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ertelenmiş Vergi Yükümlülüğü
31
31.705
60.040
ifrs-full_NoncurrentLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM UZUN VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
652.887
868.879
ifrs-full_Liabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM YÜKÜMLÜLÜKLER
1.974.860
2.713.391
ifrs-full_EquityAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
ÖZKAYNAKLAR
ifrs-full_EquityAttributableToOwnersOfParent|
Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar
22
6.536.089
7.741.083
ifrs-full_IssuedCapital|
Ödenmiş Sermaye
1.000.000
1.000.000
kap-fr_InflationAdjustmentsOnCapital|
Sermaye Düzeltme Farkları
6.363.374
6.363.374
ifrs-full_TreasuryShares|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Geri Alınmış Paylar (-)
-1.283.346
-1.283.346
ifrs-full_SharePremium|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Paylara İlişkin Primler (İskontolar)
337.381
337.381
kap-fr_OtherAccumulatedComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler (Giderler)
29
-5.233
-4.616
kap-fr_AccumulatedRevaluationAndRemeasurementGainsOrLossesThatWillNotBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Yeniden Değerleme ve Ölçüm Kazançları (Kayıpları)
-5.233
-4.616
kap-fr_AccumulatedGainsOrLossesOnRemeasurementsOfDefinedBenefitPlans|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları (Kayıpları)
-4.738
-4.616
kap-fr_OtherAccumulatedRevaluationIncreasesOrDecreases|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Yeniden Değerleme ve Ölçüm Kazançları (Kayıpları)
-495
0
kap-fr_OtherAccumulatedComprehensiveIncomeThatWillBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler (Giderler)
29
2.865.950
2.282.647
kap-fr_AccumulatedExchangeDifferencesThatWillBeReclassifiedToProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Yabancı Para Çevrim Farkları
2.865.950
2.282.647
kap-fr_RestrictedReservesAppropriatedFromProfits|
Kardan Ayrılan Kısıtlanmış Yedekler
1.639.413
1.627.120
kap-fr_LegalReserves|
Yasal Yedekler
356.067
343.774
kap-fr_TreasuryShareReserves|
Geri Alınan Paylara İlişkin Yedekler
1.283.346
1.283.346
kap-fr_PriorYearsProfitsOrLosses|
Geçmiş Yıllar Karları veya Zararları
-2.702.176
-82.279
kap-fr_CurrentPeriodNetProfitOrLossClassifiedInEquity|
Net Dönem Karı veya Zararı
-1.679.274
-2.499.198
ifrs-full_NoncontrollingInterests|
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
31
539.850
456.189
ifrs-full_Equity|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM ÖZKAYNAKLAR
7.075.939
8.197.272
ifrs-full_EquityAndLiabilities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/terseTotalLabel
TOPLAM KAYNAKLAR
9.050.799
10.910.663

Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

ifrs-full_IncomeStatementAbstract|
Kar veya Zarar Tablosu
ifrs-full_ProfitLossAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
KAR VEYA ZARAR KISMI
ifrs-full_Revenue|
Hasılat
23
775.213
1.611.618
ifrs-full_CostOfSales|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Satışların Maliyeti
23
-638.462
-634.452
kap-fr_GrossProfitLossFromCommercialOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
TİCARİ FAALİYETLERDEN BRÜT KAR (ZARAR)
136.751
977.166
kap-fr_RevenueFromFinanceSectorOperations|
Finans Sektörü Faaliyetleri Hasılatı
23
1.082.104
862.289
kap-fr_FeePremiumCommissionAndOtherServiceIncome|
Ücret, Prim, Komisyon ve Diğer Hizmet Gelirleri
121.700
172.421
kap-fr_ForeignCurrencyGains|
Kambiyo Gelirleri
22.403
10.448
kap-fr_InterestIncome|
Faiz Gelirleri
722.026
614.700
kap-fr_DerivativeFinancialTransactionsGains|
Türev Finansal İşlemlerden Kazanç
8.260
0
kap-fr_OtherRevenuesFromFinanceSectorOperations|
Finans Sektörü Faaliyetlerinden Diğer Gelirler
207.715
64.720
kap-fr_CostOfFinanceSectorOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Finans Sektörü Faaliyetleri Maliyeti
23
-283.407
-197.453
kap-fr_FeePremiumCommissionsAndOtherServiceExpenses|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Ücret, Prim, Komisyon ve Diğer Hizmet Giderleri
-39.752
-18.342
kap-fr_ForeignExchangeLosses|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Kambiyo Giderleri
-16.998
735
kap-fr_InterestExpenses|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Faiz Giderleri
-223.057
-170.204
kap-fr_OtherExpensesRelatedWithFinanceSectorOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Finans Sektörü Faaliyetlerinden Diğer Giderler
-3.600
-9.642
kap-fr_GrossProfitLossFromFinanceSectorOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
FİNANS SEKTÖRÜ FAALİYETLERİNDEN BRÜT KAR (ZARAR)
798.697
664.836
ifrs-full_GrossProfit|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
BRÜT KAR (ZARAR)
935.448
1.642.002
ifrs-full_AdministrativeExpense|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Genel Yönetim Giderleri
24
-365.919
-240.494
ifrs-full_OtherIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Esas Faaliyetlerden Diğer Gelirler
25
157.743
46.567
ifrs-full_OtherExpenseByFunction|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Esas Faaliyetlerden Diğer Giderler
25
-9.698
-3.734
ifrs-full_ProfitLossFromOperatingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
ESAS FAALİYET KARI (ZARARI)
717.574
1.444.341
kap-fr_InvestmentActivityIncome|
Yatırım Faaliyetlerinden Gelirler
26
468.833
1.465.461
kap-fr_InvestmentActivityExpenses|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Yatırım Faaliyetlerinden Giderler
26
-200.206
-5.263
kap-fr_ProfitLossBeforeFinancingExpense|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
FİNANSMAN GELİRİ (GİDERİ) ÖNCESİ FAALİYET KARI (ZARARI)
986.201
2.904.539
ifrs-full_FinanceCosts|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Finansman Giderleri
28
-71.703
-93.949
ifrs-full_GainsLossesOnNetMonetaryPosition|
Net Parasal Pozisyon Kazançları (Kayıpları)
-2.468.971
-5.022.760
ifrs-full_ProfitLossBeforeTax|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
SÜRDÜRÜLEN FAALİYETLER VERGİ ÖNCESİ KARI (ZARARI)
-1.554.473
-2.212.170
ifrs-full_IncomeTaxExpenseContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Sürdürülen Faaliyetler Vergi (Gideri) Geliri
-234.507
-283.357
kap-fr_CurrentPeriodTaxExpenseContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Dönem Vergi (Gideri) Geliri
31
-237.143
-237.632
kap-fr_DeferredIncomeTaxExpenseContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ertelenmiş Vergi (Gideri) Geliri
31
2.636
-45.725
ifrs-full_ProfitLossFromContinuingOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
SÜRDÜRÜLEN FAALİYETLER DÖNEM KARI (ZARARI)
-1.788.980
-2.495.527
ifrs-full_ProfitLoss|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DÖNEM KARI (ZARARI)
-1.788.980
-2.495.527
ifrs-full_ProfitLossAttributableToAbstract|
Dönem Karının (Zararının) Dağılımı
ifrs-full_ProfitLossAttributableToNoncontrollingInterests|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
31
-109.706
3.671
ifrs-full_ProfitLossAttributableToOwnersOfParent|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ana Ortaklık Payları
31
-1.679.274
-2.499.198
ifrs-full_EarningsPerShareAbstract|
Pay Başına Kazanç
ifrs-full_EarningsPerShareLineItems|
Pay Başına Kazanç
ifrs-full_BasicEarningsPerShareAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Pay Başına Kazanç (Zarar)
ifrs-full_BasicEarningsLossPerShareFromContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Sürdürülen Faaliyetlerden Pay Başına Kazanç (Zarar)
Sürdürülen Faaliyetlerden Pay Başına Kazanç (Zarar)
32
-1,86600000
-5,48800000
ifrs-full_DilutedEarningsPerShareAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Sulandırılmış Pay Başına Kazanç (Zarar)
ifrs-full_DilutedEarningsLossPerShareFromContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Sürdürülen Faaliyetlerden Sulandırılmış Pay Başına Kazanç (Zarar)
Sürdürülen Faaliyetlerden Sulandırılmış Pay Başına Kazanç (Zarar)
32
-1,86600000
-5,48800000

Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

kap-fr_StatementOfOtherComprehensiveIncomeAbstract|
Diğer Kapsamlı Gelir Tablosu
ifrs-full_ProfitLoss|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DÖNEM KARI (ZARARI)
-1.788.980
-2.495.527
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
DİĞER KAPSAMLI GELİRLER
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLossNetOfTax|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacaklar
29
-2.040
-5.737
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxGainsLossesOnRemeasurementsOfDefinedBenefitPlans|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları (Kayıpları)
-1.545
-5.737
kap-fr_OtherComponentsOfOtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLossBeforeTax|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Kar veya Zarar Olarak Yeniden Sınıflandırılmayacak Diğer Kapsamlı Gelir Unsurları
-495
0
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeThatWillBeReclassifiedToProfitOrLossNetOfTax|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
Kar veya Zarar Olarak Yeniden Sınıflandırılacaklar
2
773.477
761.705
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxExchangeDifferencesOnTranslation|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Yurtdışındaki İşletmelerin Çevrimine İlişkin Yabancı Para Çevrim Farkları
773.477
761.705
ifrs-full_OtherComprehensiveIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
DİĞER KAPSAMLI GELİR (GİDER)
771.437
755.968
ifrs-full_ComprehensiveIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
TOPLAM KAPSAMLI GELİR (GİDER)
-1.017.543
-1.739.559
ifrs-full_ComprehensiveIncomeAttributableToAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Toplam Kapsamlı Gelirin Dağılımı
ifrs-full_ComprehensiveIncomeAttributableToNoncontrollingInterests|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
83.661
124.259
ifrs-full_ComprehensiveIncomeAttributableToOwnersOfParent|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ana Ortaklık Payları
-1.101.204
-1.863.818

Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

kap-fr_StatementOfCashFlowsDirectMethodAbstract|
Nakit Akış Tablosu (Doğrudan Yöntem)
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInOperatingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
İŞLETME FAALİYETLERİNDEN NAKİT AKIŞLARI
2.176.063
2.050.522
kap-fr_CashReceiptsFromOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İşletme Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Girişi Sınıfları
1.792.062
2.461.421
ifrs-full_ReceiptsFromSalesOfGoodsAndRenderingOfServices|
Satılan Mallardan ve Verilen Hizmetlerden Elde Edilen Nakit Girişleri
775.213
1.611.618
kap-fr_ReceiptsFromInterestFeesPremiumsCommissionsAndOtherRevenue|
Faiz, Ücret, Prim, Komisyon ve Diğer Gelirlerden Nakit Girişleri
1.014.143
849.803
ifrs-full_ReceiptsFromContractsHeldForDealingOrTradingPurpose|
Alım Satım Amaçlı Elde Bulundurulan Sözleşmeler İle İlgili Nakit Girişleri
2.706
0
kap-fr_ProceedsFromSaleOfShareOrDebtInstrumentsOfOtherBusinessOrganizationsOrFundsClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Başka İşletmelerin veya Fonların Paylarının veya Borçlanma Araçlarının Satılması Sonucu Elde Edilen Nakit Girişleri
0
ifrs-full_ReceiptsFromRentsAndSubsequentSalesOfSuchAssets|
Kiralanması ve Sonrasında Satışı Amaçlanan Varlıkların Kiralanmasından ve Sonraki Satışından Elde Edilen Nakit Girişleri
0
kap-fr_RentReceivedClassifiedAsOperatingActivitesClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alınan Kira
0
ifrs-full_OtherCashReceiptsFromOperatingActivities|
İşletme Faaliyetlerinden Kaynaklanan Diğer Nakit Girişleri
0
kap-fr_CashPaymentsFromOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
İşletme Faaliyetlerinden Nakit Çıkışları
-942.002
-912.499
ifrs-full_PaymentsToSuppliersForGoodsAndServices|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Mal ve Hizmetler İçin Tedarikçilere Yapılan Ödemeler
-566.583
-461.662
kap-fr_CashPaymentsFromInterestFeesCommissionsAndOtherRevenues|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Faiz, Ücret, Prim, Komisyon ve Diğer Gelirlerden Nakit Çıkışları
-200.474
-310.710
ifrs-full_PaymentsFromContractsHeldForDealingOrTradingPurpose|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Alım Satım Amaçlı Elde Bulundurulan Sözleşmeler İle İlgili Nakit Çıkışları
0
0
ifrs-full_PaymentsToAndOnBehalfOfEmployees|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Çalışanlara ve Çalışanlar Adına Yapılan Ödemelerden Kaynaklanan Nakit Çıkışları
-173.498
-139.723
kap-fr_CashOutflowsFromAcquisionOfShareOrDebtInstrumentsOfOtherBusinessOrganizationsOrFundsClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Başka İşletmelerin veya Fonların Paylarının veya Borçlanma Araçlarının Edinimi İçin Yapılan Nakit Çıkışları
0
kap-fr_CashOutflowsDueToCapitalIncreasesOfAssociatesJointVenturesAndCooperativeActivitiesClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
İştirakler, İş Ortaklıkları ve/veya Müşterek Faaliyetlerin Sermaye Artırımına Katılımdan Kaynaklanan Nakit Çıkışları
0
ifrs-full_PaymentsToManufactureOrAcquireAssetsHeldForRentalToOthersAndSubsequentlyHeldForSale|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Kiralanması ve Sonrasında Satışı Amaçlanan Varlıkların Üretimi veya Edinimine İlişkin Nakit Çıkışları
0
kap-fr_RentPaidClassifiedAsOperatingActivitiesClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Kira Ödemeleri
-1.447
-404
ifrs-full_OtherCashPaymentsFromOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
İşletme Faaliyetlerinden Kaynaklanan Diğer Nakit Çıkışları
0
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInOperations|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
Faaliyetlerden Net Nakit Akışları
850.060
1.548.922
ifrs-full_DividendsPaidClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ödenen Temettüler
0
ifrs-full_DividendsReceivedClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alınan Temettüler
0
ifrs-full_InterestPaidClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ödenen Faiz
0
ifrs-full_InterestReceivedClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alınan Faiz
43.562
7.448
kap-fr_CashOutflowsFromParticipationProfitSharesOrOtherFinancialInstrumentsClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Katılım (Kar) Payı ve Diğer Finansal Araçlardan Nakit Çıkışları
0
kap-fr_CashInflowsFromParticipationProfitSharesOrOtherFinancialInstrumentsClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Katılım (Kar) Payı ve Diğer Finansal Araçlardan Nakit Girişleri
0
ifrs-full_IncomeTaxesPaidRefundClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Vergi İadeleri (Ödemeleri)
-220.284
-128.257
ifrs-full_OtherInflowsOutflowsOfCashClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Nakit Girişleri (Çıkışları)
1.502.725
622.409
kap-fr_CashFlowsFromDiscontinuingOperationsClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Net Nakit Akışları
0
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInInvestingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
YATIRIM FAALİYETLERİNDEN KAYNAKLANAN NAKİT AKIŞLARI
480.408
946.983
kap-fr_CashInflowsArisingFromShareSalesOrCapitalDecreaseOfAssociatesAndOrJointVenturesClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İştiraklerin ve/veya İş Ortaklıklarının Pay Satışı veya Sermaye Azaltımı Sebebiyle Oluşan Nakit Girişleri
33.185
kap-fr_CashOutflowsArisingFromPurchaseOfSharesOrCapitalIncreaseOfAssociatesAndOrJointVenturesClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
İştiraklar ve/veya İş Ortaklıkları Pay Alımı veya Sermaye Artırımı Sebebiyle Oluşan Nakit Çıkışları
0
kap-fr_CashOutflowsArisingFromCapitalAdvancePaymentsToAssociatesAndOrJointVenturesClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
İştirakler ve/veya İş Ortaklıkları Sermaye Avansı Ödemelerinden Nakit Çıkışları
0
ifrs-full_OtherCashReceiptsFromSalesOfEquityOrDebtInstrumentsOfOtherEntitiesClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Başka İşletmelerin veya Fonların Paylarının veya Borçlanma Araçlarının Satılması Sonucu Elde Edilen Nakit Girişleri
1.918.366
332.672
ifrs-full_OtherCashPaymentsToAcquireEquityOrDebtInstrumentsOfOtherEntitiesClassifiedAsInvestingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Başka İşletmelerin veya Fonların Paylarının veya Borçlanma Araçlarının Edinimi İçin Yapılan Nakit Çıkışları
-1.904.282
-1.142.356
kap-fr_ProceedsFromSalesOfPropertyPlantEquipmentAndIntangibleAssetsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıkların Satışından Kaynaklanan Nakit Girişleri
223.173
1.154.728
ifrs-full_ProceedsFromSalesOfPropertyPlantAndEquipmentClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Maddi Duran Varlıkların Satışından Kaynaklanan Nakit Girişleri
223.173
1.154.728
kap-fr_PurchaseOfPropertyPlantEquipmentAndIntangibleAssetsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıkların Alımından Kaynaklanan Nakit Çıkışları
-1.058.035
-178.250
ifrs-full_PurchaseOfPropertyPlantAndEquipmentClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Maddi Duran Varlık Alımından Kaynaklanan Nakit Çıkışları
-1.057.299
-176.694
ifrs-full_PurchaseOfIntangibleAssetsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Maddi Olmayan Duran Varlık Alımından Kaynaklanan Nakit Çıkışları
-736
-1.556
kap-fr_CashInflowsFromSalesOfAssetsHeldForSaleClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Satış Amacıyla Elde Tutulan Duran Varlık Satışlarından Kaynaklanan Nakit Girişleri
-114
ifrs-full_InterestReceivedClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alınan Faiz
6.803
41.242
kap-fr_CashOutflowsFromParticipationProfitSharesOrOtherFinancialInstrumentsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Katılım (Kar) Payı ve Diğer Finansal Araçlardan Nakit Çıkışları
0
kap-fr_CashInflowsFromParticipationProfitSharesOrOtherFinancialInstrumentsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Katılım (Kar) Payı ve Diğer Finansal Araçlardan Nakit Girişleri
0
ifrs-full_IncomeTaxesPaidRefundClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Vergi İadeleri (Ödemeleri)
0
ifrs-full_OtherInflowsOutflowsOfCashClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Nakit Girişleri (Çıkışları)
1.294.383
705.876
kap-fr_CashFlowsFromDiscontinuingOperationsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Net Nakit Akışları
0
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInFinancingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
FİNANSMAN FAALİYETLERİNDEN NAKİT AKIŞLARI
-622.960
1.685.915
ifrs-full_ProceedsFromChangesInOwnershipInterestsInSubsidiaries|
Bağlı Ortaklıklardaki Kontrolün Kaybına Yol Açmayan Şekilde Ortaklık Payları Değişmelerinden Kaynaklanan Nakit Girişleri
0
ifrs-full_PaymentsFromChangesInOwnershipInterestsInSubsidiaries|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Bağlı Ortaklıklardaki Kontrolün Kaybına Yol Açmayan Şekilde Ortaklık Payları Değişmelerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları
0
kap-fr_ProceedsFromIssuingSharesOtherEquityInstruments|
Pay ve Diğer Özkaynağa Dayalı Araçların İhracından Kaynaklanan Nakit Girişleri
1.963
2.757.963
ifrs-full_ProceedsFromIssuingShares|
Pay İhracından Kaynaklanan Nakit Girişleri
1.963
2.757.963
ifrs-full_ProceedsFromBorrowingsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Borçlanmadan Kaynaklanan Nakit Girişleri
1.114.178
1.513.480
kap-fr_ProceedsFromLoansClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kredilerden Nakit Girişleri
1.114.178
1.513.480
kap-fr_ProceedsFromIssueOfDebtInstrumentsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İhraç Edilen Borçlanma Araçlarından Nakit Girişleri
0
kap-fr_ProceedsFromFactoringTransactionsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Faktoring İşlemlerinden Nakit Girişleri
0
kap-fr_ProceedsFromOtherFinancialBorrowingsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Finansal Borçlanmalardan Nakit Girişleri
0
ifrs-full_RepaymentsOfBorrowingsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Borç Ödemelerine İlişkin Nakit Çıkışları
-1.735.425
-2.087.797
kap-fr_LoanRepaymantsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Kredi Geri Ödemelerine İlişkin Nakit Çıkışları
-1.735.425
-2.087.797
kap-fr_PaymentsOfLeaseLiabilitiesClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Kira Sözleşmelerinden Kaynaklanan Borç Ödemelerine İlişkin Nakit Çıkışları
-21.109
-23.916
ifrs-full_DividendsPaidClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Ödenen Temettüler
89.712
-380.159
ifrs-full_InterestPaidClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ödenen Faiz
-69.225
-90.959
ifrs-full_OtherInflowsOutflowsOfCashClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Nakit Girişleri (Çıkışları)
-3.054
-2.697
kap-fr_CashFlowsOnDiscontinuingOperationsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Net Nakit Akışları
0
0
ifrs-full_IncreaseDecreaseInCashAndCashEquivalentsBeforeEffectOfExchangeRateChanges|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeNetlLabel
YABANCI PARA ÇEVRİM FARKLARININ ETKİSİNDEN ÖNCE NAKİT VE NAKİT BENZERLERİNDEKİ NET ARTIŞ (AZALIŞ)
2.033.511
4.683.420
ifrs-full_EffectOfExchangeRateChangesOnCashAndCashEquivalents|
Yabancı Para Çevrim Farklarının Nakit ve Nakit Benzerleri Üzerindeki Etkisi
-2.390.911
-4.292.345
ifrs-full_IncreaseDecreaseInCashAndCashEquivalents|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
NAKİT VE NAKİT BENZERLERİNDEKİ NET ARTIŞ (AZALIŞ)
-357.400
391.075
kap-fr_CashAndCashEquivalentsForCashFlowStatement|http://www.xbrl.org/2003/role/periodStartLabel
DÖNEM BAŞI NAKİT VE NAKİT BENZERLERİ
1.360.226
969.151
kap-fr_CashAndCashEquivalentsForCashFlowStatement|http://www.xbrl.org/2003/role/periodEndLabel
DÖNEM SONU NAKİT VE NAKİT BENZERLERİ
1.002.826
1.360.226

Sunum Para Birimi 1.000 TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Özkaynaklar
Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
Ödenmiş Sermaye
Sermaye Düzeltme Farkları
Geri Alınmış Paylar
Pay İhraç Primleri / İskontoları
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler
Kardan Ayrılan Kısıtlanmış Yedekler
Birikmiş Karlar
Yeniden Değerleme ve Ölçüm Kazanç / Kayıpları
Yabancı Para Çevrim Farkları
Riskten Korunma Kazanç / Kayıpları
Yeniden Değerleme ve Sınıflandırma Kazanç / Kayıpları
Geçmiş Yıllar Kar / Zararları
Net Dönem Karı Zararı
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları/Kayıpları
Diğer Yeniden Değerleme ve Ölçüm Kazanç/Kayıpları
Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

Özkaynaklar Değişim Tablosu
Özkaynaklar Değişim Tablosu
Dönem Başı Bakiyeler
450.000
6.007.123
-470.680
337.381
1.642.649
1.642.649
1.979.355
-811.874
1.689.008
877.134
10.822.962
331.929
11.154.893
Muhasebe Politikalarındaki Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
Muhasebe Politikalarındaki Zorunlu Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
Muhasebe Politikalarındaki Gönüllü Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
Hatalara İlişkin Düzeltmeler
Diğer Düzeltmeler
Düzeltmelerden Sonraki Tutar
450.000
6.007.123
-470.680
337.381
1.642.649
1.642.649
1.979.355
-811.874
1.689.008
877.134
10.822.962
331.929
11.154.893
Transferler
21.739
1.667.270
-1.689.008
-21.739
Toplam Kapsamlı Gelir (Gider)
-4.616
-4.616
-4.616
639.998
639.998
-2.499.198
-2.499.198
-1.863.816
124.258
-1.739.559
Dönem Karı (Zararı)
-2.499.198
-2.499.198
-2.499.198
3.671
-2.495.527
Diğer Kapsamlı Gelir (Gider)
-4.616
-4.616
-4.616
639.998
639.998
635.382
120.586
755.968
Sermaye Arttırımı
550.000
356.251
-812.666
-373.974
-773.922
-773.922
-1.054.311
-1.054.311
Sermaye Azaltımı
Sermaye Avansı
Birleşme/Bölünme/Tasfiye Etkisi
Ortak Kontrole Tabi Teşebbüs veya İşletmeleri İçeren Birleşmelerin Etkisi
Dönemde Ödenen Kar Payı Avansları
Kar Payları
-166.833
-166.833
-166.833
-166.833
Kar Payı Hariç Pay Sahiplerine Yapılan Diğer Ödemeler
Payların Geri Alım İşlemleri Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
Pay Bazlı İşlemler Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
Bağlı Ortaklık Edinimi veya Elden Çıkarılması
Bağlı Ortaklıklarda Kontrol Kaybı ile Sonuçlanmayan Pay Oranı Değişikliklerine Bağlı Artış/Azalış
Kontrol Gücü Olmayan Pay Sahipleriyle Yapılan İşlemler
Pay Sahiplerinin Diğer Katkıları
Nakit Akış Riskinden Korunma Kazançları (Kayıpları) Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Opsiyonların Zaman Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Forward Sözleşmesinin Forward Bileşeninin Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Yabancı Para Alım Satım Marjlarındaki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Diğer Değişiklikler Nedeni İle Artış (Azalış)
3.081
3.081
3.081
3.081
Dönem Sonu Bakiyeler
1.000.000
6.363.374
-1.283.346
337.381
-4.616
-4.616
-4.616
2.282.647
2.282.647
1.627.120
-82.279
-2.499.198
-2.581.477
7.741.083
456.189
8.197.272
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Özkaynaklar Değişim Tablosu
Özkaynaklar Değişim Tablosu
Dönem Başı Bakiyeler
1.000.000
6.363.374
-1.283.346
337.381
-4.616
-4.616
-4.616
2.282.647
2.282.647
1.627.120
-82.279
-2.499.198
-2.581.477
7.741.083
456.189
8.197.272
Muhasebe Politikalarındaki Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
0
Muhasebe Politikalarındaki Zorunlu Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
0
Muhasebe Politikalarındaki Gönüllü Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
0
Hatalara İlişkin Düzeltmeler
0
Diğer Düzeltmeler
0
Düzeltmelerden Sonraki Tutar
1.000.000
6.363.374
-1.283.346
337.381
-4.616
-4.616
-4.616
2.282.647
2.282.647
1.627.120
-82.279
-2.499.198
-2.581.477
7.741.083
456.189
8.197.272
Transferler
4.616
4.616
4.616
12.293
-2.516.108
2.499.198
-16.909
0
Toplam Kapsamlı Gelir (Gider)
-4.738
-495
-5.233
-5.233
583.303
583.303
-1.679.274
-1.679.274
-1.101.204
83.661
-1.017.543
Dönem Karı (Zararı)
-1.679.274
-1.679.274
-1.679.274
-109.706
-1.788.980
Diğer Kapsamlı Gelir (Gider)
-4.738
-495
-5.233
-5.233
583.303
583.303
578.070
193.367
771.437
Sermaye Arttırımı
0
Sermaye Azaltımı
0
Sermaye Avansı
0
Birleşme/Bölünme/Tasfiye Etkisi
0
Ortak Kontrole Tabi Teşebbüs veya İşletmeleri İçeren Birleşmelerin Etkisi
0
Dönemde Ödenen Kar Payı Avansları
0
Kar Payları
-103.663
-103.663
-103.663
-103.663
Kar Payı Hariç Pay Sahiplerine Yapılan Diğer Ödemeler
0
Payların Geri Alım İşlemleri Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
0
Pay Bazlı İşlemler Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
0
Bağlı Ortaklık Edinimi veya Elden Çıkarılması
0
Bağlı Ortaklıklarda Kontrol Kaybı ile Sonuçlanmayan Pay Oranı Değişikliklerine Bağlı Artış/Azalış
0
Kontrol Gücü Olmayan Pay Sahipleriyle Yapılan İşlemler
0
Pay Sahiplerinin Diğer Katkıları
0
Nakit Akış Riskinden Korunma Kazançları (Kayıpları) Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
Opsiyonların Zaman Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
Forward Sözleşmesinin Forward Bileşeninin Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
Yabancı Para Alım Satım Marjlarındaki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
Diğer Değişiklikler Nedeni İle Artış (Azalış)
-127
-127
-127
-127
Dönem Sonu Bakiyeler
1.000.000
6.363.374
-1.283.346
337.381
-4.738
-495
-5.233
-5.233
2.865.950
2.865.950
1.639.413
-2.702.176
-1.679.274
-4.381.450
6.536.089
539.850
7.075.939

Bu Haberi Kap Sitesinde Görüntülemek İçin : https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1281431

Yorum yapın