KLKIM – Kalekim Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret – Kap Haberi

Finansal Rapor
A+ A-
Bağımsız Denetim Görüşü
Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü Görüş Türü
PwC BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş Sürekli Olumlu

BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU
Kalekim Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Kurulu’na
A. Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimi
1. Görüş
Kalekim Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (“Şirket”) ve bağlı ortaklıklarının (hep birlikte “Grup” olarak anılacaktır) 31 Aralık 2023 tarihli konsolide finansal durum tablosu ile aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait; konsolide kar veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosu, konsolide özkaynaklar değişim tablosu ve konsolide nakit akış tablosu ile önemli muhasebe politikalarının özeti de dahil olmak üzere konsolide finansal tablo dipnotlarından oluşan konsolide finansal tablolarını denetlemiş bulunuyoruz.
Görüşümüze göre, ilişikteki konsolide finansal tablolar Grup’un 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla konsolide finansal durumunu ve aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait konsolide finansal performansını ve konsolide nakit akışlarını Türkiye Finansal Raporlama Standartları’na (“TFRS’lere”) uygun olarak tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun bir biçimde sunmaktadır.
2. Görüşün Dayanağı
Yaptığımız bağımsız denetim, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri çerçevesinde kabul edilen ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) tarafından yayımlanan Türkiye Denetim Standartları’nın bir parçası olan Bağımsız Denetim Standartları’na (“BDS’lere”) uygun olarak yürütülmüştür. Bu standartlar kapsamındaki sorumluluklarımız, raporumuzun “Bağımsız Denetçinin Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları” bölümünde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. KGK tarafından yayımlanan Bağımsız Denetçiler için Etik Kurallar (Bağımsızlık Standartları Dahil) (“Etik Kurallar”) ile Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatında ve ilgili diğer mevzuatta konsolide finansal tabloların bağımsız denetimiyle ilgili olarak yer alan etik ilkelere uygun olarak Grup’tan bağımsız olduğumuzu beyan ederiz. Etik Kurallar ve mevzuat kapsamındaki etiğe ilişkin diğer sorumluluklar da tarafımızca yerine getirilmiştir. Bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bağımsız denetim kanıtlarının, görüşümüzün oluşturulması için yeterli ve uygun bir dayanak oluşturduğuna inanıyoruz.

3. Kilit Denetim Konuları
Kilit denetim konuları, mesleki muhakememize göre cari döneme ait konsolide finansal tabloların bağımsız denetiminde en çok önem arz eden konulardır. Kilit denetim konuları, bir bütün olarak konsolide finansal tabloların bağımsız denetimi çerçevesinde ve konsolide finansal tablolara ilişkin görüşümüzün oluşturulmasında ele alınmış olup, bu konular hakkında ayrı bir görüş bildirmiyoruz.
Kilit denetim konuları
Denetimde konunun nasıl ele alındığı
Hasılatın muhasebeleştirilmesi
Grup’un ana faaliyet konusu, detayları Dipnot 1’de açıklandığı üzere, yapı kimyasallarının üretimi, satışı ve pazarlamasıdır. 2023 yılında Grup’un bu faaliyetlerinden elde ettiği net hasılat
4.668.078.827 TL’dir (Dipnot 27). Denetim çalışmalarımızda bu konuya aşağıdaki nedenden dolayı odaklanmış bulunuyoruz:
Hasılatın yıl içerisinde uygulanan stratejilerin ve sonuçların değerlendirilmesi açısından en önemli performans ölçüm kriterlerinden biri olması.
Grup’un hasılatın muhasebeleştirilmesiyle ilgili uyguladığı muhasebe politikalarına ilişkin bilgiler Dipnot 2’de açıklanmıştır.
Hasılatın muhasebeleştirilmesi ile ilgili uyguladığımız denetim prosedürleri aşağıda özetlenmiştir:
Grup’un uyguladığı hasılatın kaydedilmesine ilişkin muhasebe politikalarının TFRS 15, “Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat” standardı ile uyumlu olup olmadığı değerlendirilmiştir,
Grup’un hasılatın kaydedilmesine yönelik uyguladığı süreçler anlaşılmıştır,
Hasılatın denetimi amacıyla, örneklem yöntemiyle fatura testleri yapılmıştır ve faturalarının doğruluğuna ilişkin bu faturalar sevk irsaliyeleri ve müşteriden yapılan tahsilatlarla eşleştirilmiştir,
Grup’un müşterilerine örneklem yöntemiyle mutabakat gönderimi yapılmıştır,
Grup’un müşterilerle yapmış olduğu satış sözleşmeleri incelenmiştir ve farklı teslimat yöntemleri için hasılatın finansal tablolara alınma zamanlaması değerlendirilmiştir.

Kilit denetim konuları
Denetimde konunun nasıl ele alındığı
TMS 29 – Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama uygulaması
Not 2’de açıklandığı üzere, Grup için TMS 29 “Yüksek enflasyonlu ekonomilerde finansal raporlama” standardı geçerlidir.
TMS 29, mali tabloların raporlama dönemi sonundaki cari satın alım gücüne göre yeniden düzenlenmesini gerektirmektedir. Bu nedenle, 2023 yılı içerisindeki işlemler ve dönem sonundaki parasal olmayan bakiyeler, 31 Aralık 2023 bilanço tarihindeki güncel fiyat endeksini yansıtacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. TMS 29’un uygulanması, Grup’un özellikle finansal raporlamayla ilgili kontrol faaliyetlerinde değişikliğe yol açmıştır. TMS 29’un etkisi, satışların maliyetindeki ve nakit akış tablosundaki ilgili kalemlerde yer alan temel işlemlerin dalgalanma düzeyine ve enflasyon oranına bağlı olarak ortalama bazda yeniden düzenlenmesi gibi bir dizi önemli tahmine bağlıdır. Mali tabloların güncel satın alım gücü kullanılarak hazırlanması, doğru sonuçların elde edilmesini sağlamak için bir dizi karmaşık prosedür ve işlem gerektirir.
Yeniden düzenlemede kullanılan tahminlerin varlığı, hesaplamadaki yüksek karmaşıklık ve yeniden düzenlemede kullanılan verilerin eksik veya hatalı olma riski nedeniyle, TMS 29’un uygulanması kilit denetim konusu olarak belirlenmiştir
Grup’un güncel süreçleri ve muhasebe politikaları (ve farklı fonksiyonel para birimindeki konsolide edilen şirketlerin muhasebeleştirilmesi) anlaşılmıştır,
Yönetimin yaptığı parasal ve parasal olmayan kalem ayrımının TFRS’ye uygunluğu kontrol edilmiştir,
Parasal olmayan kalemlerin ayrıntılı detayları temin edilmiş, tarihi maliyetleri ve satın alım tarihleri destekleyici belgelerle test edilmiştir,
Bilinen uygulamalarla karşılaştırarak ve sektör bilgisi ve deneyimimizle değerlendirerek, yönetim tarafından kullanılan tahminlerin makul olup olmadığı değerlendirilmiştir. Ayrıca, tahminlerin tüm dönemlerde tutarlı olarak kullanıldığı kontrol edilmiştir,
Hesaplamalarda kullanılan endeks katsayılarının, TÜİK tarafından yayınlanan Türkiye’deki Tüketici Fiyat Endeksi’nden elde edilen katsayılar ile karşılaştırılarak kontrol edilmiştir,
Kullanılan metodoloji ve fiyat endeksi oranları kontrol edilerek, parasal olmayan kalemlerin endekslenmesi, kapsamlı gelir, özkaynak hareket ve nakit akış tablolarının TMS 29 dikkate alınarak hazırlandığı kontrol edilmiştir.

4. Yönetimin ve Üst Yönetimden Sorumlu Olanların Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Sorumlulukları
Grup yönetimi; konsolide finansal tabloların TFRS’lere uygun olarak hazırlanmasından, gerçeğe uygun bir biçimde sunumundan ve hata veya hile kaynaklı önemli yanlışlık içermeyecek şekilde hazırlanması için gerekli gördüğü iç kontrolden sorumludur.
Konsolide finansal tabloları hazırlarken yönetim; Grup’un sürekliliğini devam ettirme kabiliyetinin değerlendirilmesinden, gerektiğinde süreklilikle ilgili hususları açıklamaktan ve Grup’u tasfiye etme ya da ticari faaliyeti sona erdirme niyeti ya da mecburiyeti bulunmadığı sürece işletmenin sürekliliği esasını kullanmaktan sorumludur.
Üst yönetimden sorumlu olanlar, Grup’un finansal raporlama sürecinin gözetiminden sorumludur.
5. Bağımsız Denetçinin Konsolide Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumlulukları
Bir bağımsız denetimde, biz bağımsız denetçilerin sorumlulukları şunlardır:
Amacımız, bir bütün olarak finansal tabloların hata veya hile kaynaklı önemli yanlışlık içerip içermediğine ilişkin makul güvence elde etmek ve görüşümüzü içeren bir bağımsız denetçi raporu düzenlemektir. BDS’lere uygun olarak yürütülen bir bağımsız denetim sonucunda verilen makul güvence; yüksek bir güvence seviyesidir ancak, var olan önemli bir yanlışlığın her zaman tespit edileceğini garanti etmez. Yanlışlıklar hata veya hile kaynaklı olabilir. Yanlışlıkların, tek başına veya toplu olarak, finansal tablo kullanıcılarının bu konsolide tablolara istinaden alacakları ekonomik kararları etkilemesi makul ölçüde bekleniyorsa bu yanlışlıklar önemli olarak kabul edilir.
BDS’lere uygun olarak yürütülen bağımsız denetimin gereği olarak, bağımsız denetim boyunca mesleki muhakememizi kullanmakta ve mesleki şüpheciliğimizi sürdürmekteyiz. Tarafımızca ayrıca:
Konsolide finansal tablolardaki hata veya hile kaynaklı “önemli yanlışlık” riskleri belirlenmekte ve değerlendirilmekte; bu risklere karşılık veren denetim prosedürleri tasarlanmakta ve uygulanmakta ve görüşümüze dayanak teşkil edecek yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilmektedir. Hile; muvazaa, sahtekarlık, kasıtlı ihmal, gerçeğe aykırı beyan veya iç kontrol ihlali fiillerini içerebildiğinden, hile kaynaklı önemli bir yanlışlığı tespit edememe riski, hata kaynaklı önemli bir yanlışlığı tespit edememe riskinden yüksektir.
Grup’un iç kontrolünün etkinliğine ilişkin bir görüş bildirmek amacıyla değil ama duruma uygun denetim prosedürlerini tasarlamak amacıyla denetimle ilgili iç kontrol değerlendirilmektedir.

Yönetim tarafından kullanılan muhasebe politikalarının uygunluğu ile yapılan muhasebe tahminleri ile ilgili açıklamaların makul olup olmadığı değerlendirilmektedir.
Elde edilen denetim kanıtlarına dayanarak Grup’un sürekliliğini devam ettirme kabiliyetine ilişkin ciddi şüphe oluşturabilecek olay veya şartlarla ilgili önemli bir belirsizliğin mevcut olup olmadığı hakkında ve yönetimin işletmenin sürekliliği esasını kullanmasının uygunluğu hakkında sonuca varılmaktadır. Önemli bir belirsizliğin mevcut olduğu sonucuna varmamız halinde, raporumuzda, finansal tablolardaki ilgili açıklamalara dikkat çekmemiz ya da bu açıklamaların yetersiz olması durumunda olumlu görüş dışında bir görüş vermemiz gerekmektedir. Vardığımız sonuçlar, bağımsız denetçi raporu tarihine kadar elde edilen denetim kanıtlarına dayanmaktadır. Bununla birlikte, gelecekteki olay veya şartlar Grup’un sürekliliğini sona erdirebilir.
Konsolide finansal tabloların açıklamaları dahil olmak üzere, genel sunumu, yapısı ve içeriği ile bu tabloların, temelini oluşturan işlem ve olayları gerçeğe uygun sunumu sağlayacak şekilde yansıtıp yansıtmadığı değerlendirilmektedir.
Konsolide finansal tablolar hakkında görüş vermek amacıyla, Grup içerisindeki işletmelere veya faaliyet bölümlerine ilişkin finansal bilgiler hakkında yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilmektedir. Grup denetiminin yönlendirilmesinden, gözetiminden ve yürütülmesinden sorumluyuz. Verdiğimiz denetim görüşünden de tek başımıza sorumluyuz.
Diğer hususların yanı sıra, denetim sırasında tespit ettiğimiz önemli iç kontrol eksiklikleri dahil olmak üzere, bağımsız denetimin planlanan kapsamı ve zamanlaması ile önemli denetim bulgularını üst yönetimden sorumlu olanlara bildirmekteyiz.
Bağımsızlığa ilişkin etik hükümlere uygunluk sağladığımızı üst yönetimden sorumlu olanlara bildirmiş bulunmaktayız. Ayrıca bağımsızlık üzerinde etkisi olduğu düşünülebilecek tüm ilişkiler ve diğer hususlar ile varsa, tehditleri ortadan kaldırmak amacıyla atılan adımlar ile alınan önlemleri üst yönetimden sorumlu olanlara iletmiş bulunmaktayız.
Üst yönetimden sorumlu olanlara bildirilen konular arasından, cari döneme ait konsolide finansal tabloların bağımsız denetiminde en çok önem arz eden konuları yani kilit denetim konularını belirlemekteyiz. Mevzuatın konunun kamuya açıklanmasına izin vermediği durumlarda veya konuyu kamuya açıklamanın doğuracağı olumsuz sonuçların, kamuya açıklamanın doğuracağı kamu yararını aşacağının makul şekilde beklendiği oldukça istisnai durumlarda, ilgili hususun bağımsız denetçi raporumuzda bildirilmemesine karar verebiliriz.

B. Mevzuattan Kaynaklanan Diğer Yükümlülükler
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 402. Maddesi’nin dördüncü fıkrası uyarınca, Şirket’in 1 Ocak – 31 Aralık 2023 hesap döneminde defter tutma düzeninin, kanun ile şirket esas sözleşmesinin finansal raporlamaya ilişkin hükümlerine uygun olmadığına dair önemli bir hususa rastlanmamıştır.
2. TTK’nın 402. Maddesi’nin dördüncü fıkrası uyarınca, Yönetim Kurulu tarafımıza denetim kapsamında istenen açıklamaları yapmış ve istenen belgeleri vermiştir.
3. TTK’nın 398. Maddesi’nin dördüncü fıkrası uyarınca düzenlenen Riskin Erken Saptanması Sistemi ve Komitesi Hakkında Denetçi Raporu 17 Nisan 2024 tarihinde Şirket’in Yönetim Kurulu’na sunulmuştur.
PwC Bağımsız Denetim ve
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş.
Burak Özpoyraz, SMMM
Sorumlu Denetçi
İstanbul, 17 Nisan 2024
Finansal Tablolara İlişkin Genel Açıklama
Finansal Rapor
Sunum Para Birimi TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
31.12.2023

Önceki Dönem
31.12.2022

kap-fr_StatementOfFinancialPositionBalanceSheetAbstract|
Finansal Durum Tablosu (Bilanço)
ifrs-full_AssetsAbstract|
Varlıklar
ifrs-full_CurrentAssetsAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DÖNEN VARLIKLAR
ifrs-full_CashAndCashEquivalents|
Nakit ve Nakit Benzerleri
4
894.652.880
821.897.448
kap-fr_CurrentFinancialInvestments|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Finansal Yatırımlar
17
344.998
80.500.696
ifrs-full_CurrentTradeReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ticari Alacaklar
883.028.836
826.112.769
kap-fr_CurrentTradeReceivablesDueFromRelaedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Taraflardan Ticari Alacaklar
5
5.107.871
4.096.841
kap-fr_CurrentTradeReceivablesDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Ticari Alacaklar
6
877.920.965
822.015.928
ifrs-full_OtherCurrentReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Alacaklar
1.167.433
412.969
kap-fr_OtherCurrentReceivablesDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Diğer Alacaklar
7
1.167.433
412.969
ifrs-full_Inventories|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Stoklar
8
329.073.243
394.693.714
ifrs-full_CurrentPrepayments|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Peşin Ödenmiş Giderler
9
55.748.243
17.816.859
ifrs-full_CurrentTaxAssetsCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Cari Dönem Vergisiyle İlgili Varlıklar
25
68.007.942
2.816.305
ifrs-full_OtherCurrentAssets|
Diğer Dönen Varlıklar
10
49.748.518
38.594.008
ifrs-full_CurrentAssetsOtherThanAssetsOrDisposalGroupsClassifiedAsHeldForSaleOrAsHeldForDistributionToOwners|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
ARA TOPLAM
2.281.772.093
2.182.844.768
ifrs-full_CurrentAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM DÖNEN VARLIKLAR
2.281.772.093
2.182.844.768
ifrs-full_NoncurrentAssetsAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DURAN VARLIKLAR
ifrs-full_OtherNoncurrentReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Alacaklar
1.756.275
2.128.706
kap-fr_OtherNoncurrentReceivablesDueFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflardan Diğer Alacaklar
7
1.756.275
2.128.706
ifrs-full_InvestmentProperty|
Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller
13
142.089.490
134.679.122
ifrs-full_PropertyPlantAndEquipment|
Maddi Duran Varlıklar
14
1.079.720.305
812.551.543
kap-fr_RightOfUseAssets|
Kullanım Hakkı Varlıkları
12
60.204.534
33.458.749
ifrs-full_IntangibleAssetsAndGoodwill|
Maddi Olmayan Duran Varlıklar
161.065.690
180.989.793
ifrs-full_Goodwill|
Şerefiye
44.941.026
44.950.212
ifrs-full_OtherIntangibleAssets|
Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar
15
116.124.664
136.039.581
ifrs-full_NoncurrentPrepayments|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Peşin Ödenmiş Giderler
9
132.530.302
611.357
ifrs-full_DeferredTaxAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ertelenmiş Vergi Varlığı
25
0
45.767.477
ifrs-full_NoncurrentAssets|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM DURAN VARLIKLAR
1.577.366.596
1.210.186.747
ifrs-full_Assets|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM VARLIKLAR
3.859.138.689
3.393.031.515
ifrs-full_EquityAndLiabilitiesAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
KAYNAKLAR
ifrs-full_CurrentLiabilitiesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
KISA VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
kap-fr_CurrentBorowings|
Kısa Vadeli Borçlanmalar
233.298.682
112.932.863
kap-fr_CurrentBorrowingsFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Kısa Vadeli Borçlanmalar
233.298.682
112.932.863
kap-fr_CurrentBankLoansFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Banka Kredileri
16
218.968.771
103.269.309
kap-fr_CurrentLeasingDebtsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
16
14.329.911
9.663.554
kap-fr_CurrentPortionOfNoncurrentBorrowings|
Uzun Vadeli Borçlanmaların Kısa Vadeli Kısımları
16
1.035.764
5.542.570
kap-fr_CurrentTradePayables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ticari Borçlar
732.257.967
652.858.571
kap-fr_CurrentTradePayablesToRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Taraflara Ticari Borçlar
5
21.644.170
18.081.729
kap-fr_CurrentTradePayablesToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Ticari Borçlar
18
710.613.797
634.776.842
kap-fr_CurrentEmployeeBenefitObligations|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Çalışanlara Sağlanan Faydalar Kapsamında Borçlar
22
17.499.547
21.462.810
ifrs-full_OtherCurrentPayables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Borçlar
674.409
86.341
kap-fr_OtherCurrentPayablesToRelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Taraflara Diğer Borçlar
622.009
0
kap-fr_OtherCurrentPayablesToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
İlişkili Olmayan Taraflara Diğer Borçlar
11
52.400
86.341
ifrs-full_DeferredIncomeClassifiedAsCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ertelenmiş Gelirler (Müşteri Sözleşmelerinden Doğan Yükümlülüklerin Dışında Kalanlar)
19
122.887.310
131.656.714
ifrs-full_CurrentTaxLiabilitiesCurrent|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Dönem Karı Vergi Yükümlülüğü
25
17.029.560
10.946.445
ifrs-full_CurrentProvisions|
Kısa Vadeli Karşılıklar
58.263.480
41.704.154
ifrs-full_CurrentProvisionsForEmployeeBenefits|
Çalışanlara Sağlanan Faydalara İlişkin Kısa Vadeli Karşılıklar
22
56.044.386
40.319.953
ifrs-full_OtherShorttermProvisions|
Diğer Kısa Vadeli Karşılıklar
23
2.219.094
1.384.201
ifrs-full_OtherCurrentNonfinancialLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Kısa Vadeli Yükümlülükler
20
53.468.685
25.575.053
ifrs-full_CurrentLiabilitiesOtherThanLiabilitiesIncludedInDisposalGroupsClassifiedAsHeldForSale|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
ARA TOPLAM
1.236.415.404
1.002.765.521
ifrs-full_CurrentLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM KISA VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
1.236.415.404
1.002.765.521
ifrs-full_NoncurrentLiabilitiesAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
UZUN VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
ifrs-full_LongtermBorrowings|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Uzun Vadeli Borçlanmalar
24.801.939
19.273.293
kap-fr_LongTermBorrowingsFromUnrelatedParties|
İlişkili Olmayan Taraflardan Uzun Vadeli Borçlanmalar
24.801.939
19.273.293
kap-fr_LongTermBankLoansFromUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Banka Kredileri
16
20.407
1.740.286
kap-fr_LongTermLeasingDebtsToUnrelatedParties|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
16
24.781.532
17.533.007
ifrs-full_NoncurrentProvisions|
Uzun Vadeli Karşılıklar
36.573.203
76.738.288
ifrs-full_NoncurrentProvisionsForEmployeeBenefits|
Çalışanlara Sağlanan Faydalara İlişkin Uzun Vadeli Karşılıklar
22
36.573.203
76.738.288
ifrs-full_DeferredTaxLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ertelenmiş Vergi Yükümlülüğü
36.179.379
8.687.604
ifrs-full_NoncurrentLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM UZUN VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLER
97.554.521
104.699.185
ifrs-full_Liabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM YÜKÜMLÜLÜKLER
1.333.969.925
1.107.464.706
ifrs-full_EquityAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
ÖZKAYNAKLAR
ifrs-full_EquityAttributableToOwnersOfParent|
Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar
2.399.027.501
2.183.936.857
ifrs-full_IssuedCapital|
Ödenmiş Sermaye
26
460.000.000
115.000.000
kap-fr_InflationAdjustmentsOnCapital|
Sermaye Düzeltme Farkları
26
958.038.790
828.422.893
ifrs-full_TreasuryShares|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Geri Alınmış Paylar (-)
26
-20.395.732
-20.395.732
ifrs-full_SharePremium|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Paylara İlişkin Primler (İskontolar)
26
683.267.223
683.267.223
kap-fr_OtherAccumulatedComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler (Giderler)
-58.333.710
-43.172.795
kap-fr_AccumulatedRevaluationAndRemeasurementGainsOrLossesThatWillNotBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Yeniden Değerleme ve Ölçüm Kazançları (Kayıpları)
-58.333.710
-43.172.795
kap-fr_AccumulatedGainsOrLossesOnRemeasurementsOfDefinedBenefitPlans|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları (Kayıpları)
-58.333.710
-43.172.795
kap-fr_OtherAccumulatedComprehensiveIncomeThatWillBeReclassifiedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler (Giderler)
-213.709.576
-178.052.430
kap-fr_AccumulatedExchangeDifferencesThatWillBeReclassifiedToProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Yabancı Para Çevrim Farkları
-213.709.576
-178.052.430
kap-fr_RestrictedReservesAppropriatedFromProfits|
Kardan Ayrılan Kısıtlanmış Yedekler
342.330.836
389.634.236
kap-fr_OtherRestrictedProfitReserves|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Kısıtlanmış Yedekler
26
342.330.836
389.634.236
kap-fr_PriorYearsProfitsOrLosses|
Geçmiş Yıllar Karları veya Zararları
-182.557.590
-9.504.389
kap-fr_CurrentPeriodNetProfitOrLossClassifiedInEquity|
Net Dönem Karı veya Zararı
430.387.260
418.737.851
ifrs-full_NoncontrollingInterests|
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
126.141.263
101.629.952
ifrs-full_Equity|http://www.xbrl.org/2003/role/totalLabel
TOPLAM ÖZKAYNAKLAR
2.525.168.764
2.285.566.809
ifrs-full_EquityAndLiabilities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/terseTotalLabel
TOPLAM KAYNAKLAR
3.859.138.689
3.393.031.515

Sunum Para Birimi TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

kap-fr_StatementOfProfitOrLossAndOtherComprehensiveIncomeAbstract|
Kar veya Zarar ve Diğer Kapsamlı Gelir Tablosu
ifrs-full_ProfitLossAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
KAR VEYA ZARAR KISMI
ifrs-full_Revenue|
Hasılat
27
4.668.078.828
4.220.881.641
ifrs-full_CostOfSales|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Satışların Maliyeti
27
-2.863.932.548
-2.907.104.785
kap-fr_GrossProfitLossFromCommercialOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
TİCARİ FAALİYETLERDEN BRÜT KAR (ZARAR)
1.804.146.280
1.313.776.856
ifrs-full_GrossProfit|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
BRÜT KAR (ZARAR)
1.804.146.280
1.313.776.856
ifrs-full_AdministrativeExpense|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Genel Yönetim Giderleri
28
-314.967.418
-222.453.353
kap-fr_MarketingExpense|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Pazarlama Giderleri
28
-583.475.469
-437.786.851
ifrs-full_ResearchAndDevelopmentExpense|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Araştırma ve Geliştirme Giderleri
28
-11.061.969
-8.516.287
ifrs-full_OtherIncome|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Esas Faaliyetlerden Diğer Gelirler
30
468.600.017
388.722.785
ifrs-full_OtherExpenseByFunction|http://www.mkk.com.tr/2015/role/negatedVerboseLabel
Esas Faaliyetlerden Diğer Giderler
30
-426.584.582
-369.871.008
ifrs-full_ProfitLossFromOperatingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
ESAS FAALİYET KARI (ZARARI)
936.656.859
663.872.142
kap-fr_InvestmentActivityIncome|
Yatırım Faaliyetlerinden Gelirler
31
142.269.037
115.398.233
kap-fr_InvestmentActivityExpenses|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Yatırım Faaliyetlerinden Giderler
31
-29.476
-251.730
ifrs-full_ShareOfProfitLossOfAssociatesAndJointVenturesAccountedForUsingEquityMethod|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımların Karlarından (Zararlarından) Paylar
0
-7.152.526
kap-fr_ProfitLossBeforeFinancingExpense|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
FİNANSMAN GELİRİ (GİDERİ) ÖNCESİ FAALİYET KARI (ZARARI)
1.078.896.420
771.866.119
ifrs-full_FinanceIncome|
Finansman Gelirleri
32
150.811.076
67.839.974
ifrs-full_FinanceCosts|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Finansman Giderleri
32
-46.858.393
-16.325.574
ifrs-full_GainsLossesOnNetMonetaryPosition|
Net Parasal Pozisyon Kazançları (Kayıpları)
-530.802.285
-358.572.390
ifrs-full_ProfitLossBeforeTax|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
SÜRDÜRÜLEN FAALİYETLER VERGİ ÖNCESİ KARI (ZARARI)
652.046.818
464.808.129
ifrs-full_IncomeTaxExpenseContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Sürdürülen Faaliyetler Vergi (Gideri) Geliri
-197.148.247
-35.038.229
kap-fr_CurrentPeriodTaxExpenseContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Dönem Vergi (Gideri) Geliri
25
-118.842.934
-130.792.717
kap-fr_DeferredIncomeTaxExpenseContinuingOperations|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ertelenmiş Vergi (Gideri) Geliri
25
-78.305.313
95.754.488
ifrs-full_ProfitLossFromContinuingOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
SÜRDÜRÜLEN FAALİYETLER DÖNEM KARI (ZARARI)
454.898.571
429.769.900
ifrs-full_ProfitLoss|http://www.mkk.com.tr/2015/role/standartCapitalsLabel
DÖNEM KARI (ZARARI)
454.898.571
429.769.900
ifrs-full_ProfitLossAttributableToAbstract|
Dönem Karının (Zararının) Dağılımı
ifrs-full_ProfitLossAttributableToNoncontrollingInterests|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
24.511.311
11.032.049
ifrs-full_ProfitLossAttributableToOwnersOfParent|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Ana Ortaklık Payları
430.387.260
418.737.851
ifrs-full_EarningsPerShareAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/label
Pay Başına Kazanç
ifrs-full_EarningsPerShareLineItems|
Pay Başına Kazanç
ifrs-full_BasicEarningsPerShareAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Pay Başına Kazanç (Zarar)
ifrs-full_DilutedEarningsPerShareAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Sulandırılmış Pay Başına Kazanç (Zarar)
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeAbstract|http://www.mkk.com.tr/2015/role/capslockLabel
DİĞER KAPSAMLI GELİR KISMI
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLossNetOfTax|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacaklar
-15.160.915
-43.172.795
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxGainsLossesOnRemeasurementsOfDefinedBenefitPlans|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları (Kayıpları)
22
-19.689.500
-52.649.750
ifrs-full_IncomeTaxRelatingToComponentsOfOtherComprehensiveIncomeThatWillNotBeReclassifiedToProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Diğer Kapsamlı Gelire İlişkin Vergiler
4.528.585
9.476.955
ifrs-full_IncomeTaxRelatingToRemeasurementsOfDefinedBenefitPlansOfOtherComprehensiveIncome|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları (Kayıpları), Vergi Etkisi
4.528.585
9.476.955
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeThatWillBeReclassifiedToProfitOrLossNetOfTax|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kar veya Zarar Olarak Yeniden Sınıflandırılacaklar
-35.657.146
20.478.573
ifrs-full_OtherComprehensiveIncomeBeforeTaxExchangeDifferencesOnTranslation|http://www.xbrl.org/2003/role/verboseLabel
Yurtdışındaki İşletmelerin Çevrimine İlişkin Yabancı Para Çevrim Farkları
-35.657.146
20.478.573
ifrs-full_OtherComprehensiveIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
DİĞER KAPSAMLI GELİR (GİDER)
-50.818.061
-22.694.222
ifrs-full_ComprehensiveIncome|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
TOPLAM KAPSAMLI GELİR (GİDER)
404.080.510
407.075.678
ifrs-full_ComprehensiveIncomeAttributableToAbstract|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Toplam Kapsamlı Gelirin Dağılımı
ifrs-full_ComprehensiveIncomeAttributableToNoncontrollingInterests|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
24.511.311
11.032.049
ifrs-full_ComprehensiveIncomeAttributableToOwnersOfParent|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Ana Ortaklık Payları
379.569.199
396.043.629

Sunum Para Birimi TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

kap-fr_StatementOfCashFlowsIndirectMethodAbstract|
Nakit Akış Tablosu (Dolaylı Yöntem)
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInOperatingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
İŞLETME FAALİYETLERİNDEN NAKİT AKIŞLARI
252.514.123
120.198.646
kap-fr_ProfitLossForCashFlowStatement|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Dönem Karı (Zararı)
454.898.571
429.769.900
ifrs-full_AdjustmentsForReconcileProfitLoss|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
Dönem Net Karı (Zararı) Mutabakatı İle İlgili Düzeltmeler
-56.835.597
377.896.388
ifrs-full_AdjustmentsForDepreciationAndAmortisationExpense|
Amortisman ve İtfa Gideri İle İlgili Düzeltmeler
12, 14, 15, 29
121.431.268
115.423.142
ifrs-full_AdjustmentsForImpairmentLossReversalOfImpairmentLossRecognisedInProfitOrLoss|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Değer Düşüklüğü (İptali) İle İlgili Düzeltmeler
17.090.150
24.607.212
ifrs-full_AdjustmentsForImpairmentLossReversalOfImpairmentLossRecognisedInProfitOrLossTradeAndOtherReceivables|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alacaklarda Değer Düşüklüğü (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
6, 30
13.463.225
18.743.698
ifrs-full_AdjustmentsForImpairmentLossReversalOfImpairmentLossRecognisedInProfitOrLossInventories|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Stok Değer Düşüklüğü (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
8
3.626.925
5.863.514
ifrs-full_AdjustmentsForProvisions|
Karşılıklar İle İlgili Düzeltmeler
80.851.787
61.636.205
kap-fr_AdjustmentsForReversalOfProvisionsRelatedWithEmployeeBenefits|
Çalışanlara Sağlanan Faydalara İlişkin Karşılıklar (İptali) ile İlgili Düzeltmeler
22
76.830.333
58.112.548
kap-fr_AdjustmentsForReversalOfOtherProvisions|
Diğer Karşılıklar (İptalleri) ile İlgili Düzeltmeler
22
4.021.454
3.523.657
kap-fr_AdjustmentsForInterestIncomeAndExpenses|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Faiz (Gelirleri) ve Giderleri İle İlgili Düzeltmeler
-216.230.311
-11.347.096
ifrs-full_AdjustmentsForInterestIncome|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Faiz Gelirleri ile İlgili Düzeltmeler
32
-150.811.076
-67.839.974
ifrs-full_AdjustmentsForInterestExpense|
Faiz Giderleri ile İlgili Düzeltmeler
32
32.845.439
4.541.343
kap-fr_UnearnedFinancialIncomeFromCreditSales|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Vadeli Satışlardan Kaynaklanan Kazanılmamış Finansman Geliri
-98.264.674
51.951.535
ifrs-full_AdjustmentsForFairValueGainsLosses|
Gerçeğe Uygun Değer Kayıpları (Kazançları) İle İlgili Düzeltmeler
-142.239.561
-115.156.804
kap-fr_AdjustmentsForFairValueLossesOrGainsOfInvestmentProperty|
Yatırım Amaçlı Gayrimenkullerin Gerçeğe Uygun Değer Kayıpları (Kazançları) ile İlgili Düzeltmeler
13, 31
-50.981.475
-50.401.617
kap-fr_AdjustmentsForFairValueLossesOrGainsOfFinancialAssets|
Finansal Varlıkların Gerçeğe Uygun Değer Kayıpları (Kazançları) ile İlgili Düzeltmeler
31
-349.261
-428.933
kap-fr_OtherAdjustmentsForFairValueLossesOrGains|
Gerçeğe Uygun Değer Kayıpları (Kazançları) ile İlgili Diğer Düzeltmeler
-90.908.825
-64.326.254
ifrs-full_AdjustmentsForUndistributedProfitsOfInvestmentsAccountedForUsingEquityMethod|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımların Dağıtılmamış Karları ile İlgili Düzeltmeler
0
24.680.900
ifrs-full_AdjustmentsForIncomeTaxExpense|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Vergi (Geliri) Gideri İle İlgili Düzeltmeler
25
197.148.247
35.038.229
ifrs-full_OtherAdjustmentsForNoncashItems|
Nakit Dışı Kalemlere İlişkin Diğer Düzeltmeler
0
150.236.281
ifrs-full_OtherAdjustmentsForWhichCashEffectsAreInvestingOrFinancingCashFlow|
Yatırım ya da Finansman Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Akışlarına Neden Olan Diğer Kalemlere İlişkin Düzeltmeler
-114.887.177
92.778.319
ifrs-full_IncreaseDecreaseInWorkingCapital|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTotalLabel
İşletme Sermayesinde Gerçekleşen Değişimler
29.973.605
-562.627.974
kap-fr_DecreaseIncreaseInFinancialInvestments|
Finansal Yatırımlardaki Azalış (Artış)
154.311.054
-33.827.813
ifrs-full_AdjustmentsForDecreaseIncreaseInTradeAccountReceivable|
Ticari Alacaklardaki Azalış (Artış) ile İlgili Düzeltmeler
-309.137.295
-575.499.740
kap-fr_AdjustmentsForDecreaseIncreaseInOtherReceivablesRelatedWithOperations|
Faaliyetlerle İlgili Diğer Alacaklardaki Azalış (Artış) ile İlgili Düzeltmeler
-150.950.111
-175.330.508
ifrs-full_AdjustmentsForDecreaseIncreaseInInventories|
Stoklardaki Azalışlar (Artışlar) İle İlgili Düzeltmeler
61.995.243
-171.515.351
ifrs-full_AdjustmentsForIncreaseDecreaseInTradeAccountPayable|
Ticari Borçlardaki Artış (Azalış) ile İlgili Düzeltmeler
299.966.502
213.372.702
ifrs-full_AdjustmentsForIncreaseDecreaseInEmployeeBenefitLiabilities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Çalışanlara Sağlanan Faydalar Kapsamında Borçlardaki Artış (Azalış)
22
-70.766.095
-33.105.181
kap-fr_AdjustmentsForOtherIncreaseDecreaseInWorkingCapital|
İşletme Sermayesinde Gerçekleşen Diğer Artış (Azalış) ile İlgili Düzeltmeler
44.554.307
213.277.917
kap-fr_IncreaseDecreaseInOtherPayablesRelatedWithOperations|
Faaliyetlerle İlgili Diğer Yükümlülüklerdeki Artış (Azalış)
44.554.307
213.277.917
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInOperations|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
Faaliyetlerden Elde Edilen Nakit Akışları
428.036.579
245.038.314
ifrs-full_IncomeTaxesPaidRefundClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Vergi İadeleri (Ödemeleri)
25
-176.797.786
-127.667.700
ifrs-full_OtherInflowsOutflowsOfCashClassifiedAsOperatingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Nakit Girişleri (Çıkışları)
6, 30
1.275.330
2.828.032
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInInvestingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
YATIRIM FAALİYETLERİNDEN KAYNAKLANAN NAKİT AKIŞLARI
-326.380.570
-591.082.482
ifrs-full_CashFlowsUsedInObtainingControlOfSubsidiariesOrOtherBusinessesClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Bağlı Ortaklıkların Kontrolünün Elde Edilmesine Yönelik Alışlara İlişkin Nakit Çıkışları
0
-279.531.615
kap-fr_ProceedsFromSalesOfPropertyPlantEquipmentAndIntangibleAssetsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıkların Satışından Kaynaklanan Nakit Girişleri
349.261
428.933
ifrs-full_ProceedsFromSalesOfPropertyPlantAndEquipmentClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Maddi Duran Varlıkların Satışından Kaynaklanan Nakit Girişleri
349.261
428.933
kap-fr_PurchaseOfPropertyPlantEquipmentAndIntangibleAssetsClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıkların Alımından Kaynaklanan Nakit Çıkışları
14, 15
-351.226.057
-318.671.349
ifrs-full_CashAdvancesAndLoansMadeToOtherPartiesClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Verilen Nakit Avans ve Borçlar
-5.017.895
2.194.624
ifrs-full_OtherInflowsOutflowsOfCashClassifiedAsInvestingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Diğer Nakit Girişleri (Çıkışları)
12
29.514.121
4.496.925
ifrs-full_CashFlowsFromUsedInFinancingActivities|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeTotalLabel
FİNANSMAN FAALİYETLERİNDEN NAKİT AKIŞLARI
135.268.628
67.239.281
ifrs-full_ProceedsFromBorrowingsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Borçlanmadan Kaynaklanan Nakit Girişleri
442.013.094
326.882.497
kap-fr_ProceedsFromLoansClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Kredilerden Nakit Girişleri
16
442.013.094
326.882.497
ifrs-full_RepaymentsOfBorrowingsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Borç Ödemelerine İlişkin Nakit Çıkışları
-188.816.652
-183.198.172
kap-fr_LoanRepaymantsClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Kredi Geri Ödemelerine İlişkin Nakit Çıkışları
16
-188.816.652
-183.198.172
kap-fr_PaymentsOfLeaseLiabilitiesClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Kira Sözleşmelerinden Kaynaklanan Borç Ödemelerine İlişkin Nakit Çıkışları
-25.641.652
-23.118.304
ifrs-full_DividendsPaidClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedLabel
Ödenen Temettüler
-164.478.555
-102.752.022
ifrs-full_InterestPaidClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2009/role/negatedTerseLabel
Ödenen Faiz
-78.618.683
-18.414.692
kap-fr_InterestReceivedClassifiedAsFinancingActivities|http://www.xbrl.org/2003/role/terseLabel
Alınan Faiz
150.811.076
67.839.974
ifrs-full_IncreaseDecreaseInCashAndCashEquivalentsBeforeEffectOfExchangeRateChanges|http://www.mkk.com.tr/2015/role/alternativeNetlLabel
YABANCI PARA ÇEVRİM FARKLARININ ETKİSİNDEN ÖNCE NAKİT VE NAKİT BENZERLERİNDEKİ NET ARTIŞ (AZALIŞ)
61.402.181
-403.644.555
ifrs-full_IncreaseDecreaseInCashAndCashEquivalents|http://www.xbrl.org/2009/role/netLabel
NAKİT VE NAKİT BENZERLERİNDEKİ NET ARTIŞ (AZALIŞ)
61.402.181
-403.644.555
kap-fr_CashAndCashEquivalentsForCashFlowStatement|http://www.xbrl.org/2003/role/periodStartLabel
DÖNEM BAŞI NAKİT VE NAKİT BENZERLERİ
4
820.541.390
1.224.185.945
kap-fr_CashAndCashEquivalentsForCashFlowStatement|http://www.xbrl.org/2003/role/periodEndLabel
DÖNEM SONU NAKİT VE NAKİT BENZERLERİ
4
881.943.571
820.541.390

Sunum Para Birimi TL
Finansal Tablo Niteliği Konsolide
Dipnot Referansı
Özkaynaklar
Ana Ortaklığa Ait Özkaynaklar
Kontrol Gücü Olmayan Paylar
Ödenmiş Sermaye
Sermaye Düzeltme Farkları
Geri Alınmış Paylar
Pay İhraç Primleri / İskontoları
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler
Kar veya Zararda Yeniden Sınıflandırılacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler
Kardan Ayrılan Kısıtlanmış Yedekler
Birikmiş Karlar
Yeniden Değerleme ve Ölçüm Kazanç / Kayıpları
Yabancı Para Çevrim Farkları
Riskten Korunma Kazanç / Kayıpları
Yeniden Değerleme ve Sınıflandırma Kazanç / Kayıpları
Geçmiş Yıllar Kar / Zararları
Net Dönem Karı Zararı
Tanımlanmış Fayda Planları Yeniden Ölçüm Kazançları/Kayıpları
Önceki Dönem
01.01.2022 – 31.12.2022

Özkaynaklar Değişim Tablosu
Özkaynaklar Değişim Tablosu
Dönem Başı Bakiyeler
115.000.000
828.422.893
-20.395.732
683.267.223
-198.531.003
110.611.607
-206.092.323
577.308.414
1.889.591.079
3.151.323
1.892.742.402
Muhasebe Politikalarındaki Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
0
Muhasebe Politikalarındaki Zorunlu Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
0
Muhasebe Politikalarındaki Gönüllü Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
0
Hatalara İlişkin Düzeltmeler
0
Diğer Düzeltmeler
0
Düzeltmelerden Sonraki Tutar
0
Transferler
279.022.629
298.285.785
-577.308.414
1.388.672
1.388.672
Toplam Kapsamlı Gelir (Gider)
-43.172.795
20.478.573
418.737.851
396.043.629
11.032.049
407.075.678
Dönem Karı (Zararı)
418.737.851
418.737.851
11.032.049
429.769.900
Diğer Kapsamlı Gelir (Gider)
-43.172.795
20.478.573
-22.694.222
-22.694.222
Sermaye Arttırımı
0
Sermaye Azaltımı
0
Sermaye Avansı
0
Birleşme/Bölünme/Tasfiye Etkisi
0
Ortak Kontrole Tabi Teşebbüs veya İşletmeleri İçeren Birleşmelerin Etkisi
0
Dönemde Ödenen Kar Payı Avansları
0
Kar Payları
-101.697.851
-101.697.851
-101.697.851
Kar Payı Hariç Pay Sahiplerine Yapılan Diğer Ödemeler
0
Payların Geri Alım İşlemleri Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
0
Pay Bazlı İşlemler Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
0
Bağlı Ortaklık Edinimi veya Elden Çıkarılması
0
86.057.908
86.057.908
Bağlı Ortaklıklarda Kontrol Kaybı ile Sonuçlanmayan Pay Oranı Değişikliklerine Bağlı Artış/Azalış
0
Kontrol Gücü Olmayan Pay Sahipleriyle Yapılan İşlemler
0
Pay Sahiplerinin Diğer Katkıları
0
Nakit Akış Riskinden Korunma Kazançları (Kayıpları) Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
Opsiyonların Zaman Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
Forward Sözleşmesinin Forward Bileşeninin Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
Yabancı Para Alım Satım Marjlarındaki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
0
Diğer Değişiklikler Nedeni İle Artış (Azalış)
0
Dönem Sonu Bakiyeler
115.000.000
828.422.893
-20.395.732
683.267.223
-43.172.795
-178.052.430
389.634.236
-9.504.389
418.737.851
2.183.936.857
101.629.952
2.285.566.809
Cari Dönem
01.01.2023 – 31.12.2023

Özkaynaklar Değişim Tablosu
Özkaynaklar Değişim Tablosu
Dönem Başı Bakiyeler
115.000.000
828.422.893
-20.395.732
683.267.223
-43.172.795
-178.052.430
389.634.236
-9.504.389
418.737.851
2.183.936.857
101.629.952
2.285.566.809
Muhasebe Politikalarındaki Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
Muhasebe Politikalarındaki Zorunlu Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
Muhasebe Politikalarındaki Gönüllü Değişikliklere İlişkin Düzeltmeler
Hatalara İlişkin Düzeltmeler
Diğer Düzeltmeler
Düzeltmelerden Sonraki Tutar
Transferler
242.986.613
175.751.238
-418.737.851
Toplam Kapsamlı Gelir (Gider)
-15.160.915
-35.657.146
430.387.261
379.569.199
24.511.311
404.080.510
Dönem Karı (Zararı)
430.387.261
430.387.260
24.511.310
454.898.570
Diğer Kapsamlı Gelir (Gider)
-15.160.915
-35.657.146
-50.818.061
-50.818.061
Sermaye Arttırımı
345.000.000
129.615.897
-290.290.013
-184.325.884
0
Sermaye Azaltımı
Sermaye Avansı
Birleşme/Bölünme/Tasfiye Etkisi
Ortak Kontrole Tabi Teşebbüs veya İşletmeleri İçeren Birleşmelerin Etkisi
Dönemde Ödenen Kar Payı Avansları
Kar Payları
-164.478.555
-164.478.555
-164.478.555
Kar Payı Hariç Pay Sahiplerine Yapılan Diğer Ödemeler
Payların Geri Alım İşlemleri Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
Pay Bazlı İşlemler Nedeniyle Meydana Gelen Artış (Azalış)
Bağlı Ortaklık Edinimi veya Elden Çıkarılması
Bağlı Ortaklıklarda Kontrol Kaybı ile Sonuçlanmayan Pay Oranı Değişikliklerine Bağlı Artış/Azalış
Kontrol Gücü Olmayan Pay Sahipleriyle Yapılan İşlemler
Pay Sahiplerinin Diğer Katkıları
Nakit Akış Riskinden Korunma Kazançları (Kayıpları) Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Opsiyonların Zaman Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Forward Sözleşmesinin Forward Bileşeninin Değerindeki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Yabancı Para Alım Satım Marjlarındaki Değişiklikler Kaleminden Çıkarılan ve Finansal Olmayan Varlığın (Yükümlülüğün) veya Gerçeğe Uygun Değer Riskinden Korunma Muhasebesi Uygulanan Kesin Taahhüdün Başlangıç Maliyetine veya Defter Değerine Dahil Edilen Tutar
Diğer Değişiklikler Nedeni İle Artış (Azalış)
Dönem Sonu Bakiyeler
460.000.000
958.038.790
-20.395.732
683.267.223
-58.333.710
-213.709.576
342.330.836
-182.557.589
430.387.260
2.399.027.501
126.141.263
2.525.168.764

Bu Haberi Kap Sitesinde Görüntülemek İçin : https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1274235

Yorum yapın